I dag hadde vi en litt forsinket lansering av boken Naturlig Mat på Bølgen&Moi Aker Brygge. Boken kom jo ut før jul, men vi ventet med å lansere til Jan i Lille Måne og jeg hadde litt bedre tid enn i høst (høsten, som dere kanskje har forstått, var litt kreisi).

Jeg har følt litt på at det er litt lite leopard på bloggen, så jeg gikk til innkjøp av en preggisbukse på HM i går, med leopardmønster, og hadde på meg den for anledningen.
leopardmeg
Vi fikk servert mat fra boken; kamskjell med mandler og bacon, deretter min favoritt lammeburger med pistasjpesto (asså, lag det asap, folks! Sunt fett og nydelig smak). Dessert var nøttekuler, også det fra boken, også de utrolig gode.

Jan startet med å introdusere boken og paleo såvidt, før jeg tok ordet. Jeg hadde ikke så god tid, i og med det var et presseevent – kan lett snakke i flere timer om paleolivsstilen. Tror dog jeg fikk med det viktigste:

  • Jeg startet med reisen mot paleo for fire år siden, da jeg bodde og studerte i London og følte at kropp og sjel ikke var på stell. Begynte å forske på kosthold og endret mat gradvis. Spiste før såkalt sunt, men gikk over til et kosthold som likner det jeg har i dag.
  • For 2.5 år siden startet jeg denne bloggen – sannsynligvis som den første paleobloggen i Norge. På den tiden hadde jeg ingen lesere, bortsett fra Jon kanskje, og det var heller ingen som søkte på paleorelaterte ord i google.
  • I 2012 skjedde det et skifte. Jeg tror det har en god sammenheng med at CrossFit og funksjonell trening for alvor kom til Norge. Mange hovedstadsmedier testet treningsformen på CrossFit Oslo, skrev om det og paleo og ordet spredde seg. Paleoliv fikk også omtale i ymse presse.
  • Nå har jeg økende lesertall hver uke (hurra!), og ser at ord relatert til paleo og steinalderkost øker mer og mer på google. Boken Naturlig Mat bidrar også til økende interesse i befolkningen: sunn mat enkelt og greit forståelig inkludert gode oppskrifter.
  • Så snakket jeg om at paleo er en livsstil, ikke en diett. Diett har negative konotasjoner heftet ved seg synes jeg – man teller kalorier for en viss periode for å se digg ut naken/panikkslanke magefettet før sommeren/passe inn i brudekjolen/etc, så er man sinna og sur i den perioden fordi diett er utrolig kjipt å være på og når dietten er ferdig går man på en gedigen smell og ingen livsstilsendring har skjedd.
  • Med livsstil mener jeg at paleo har fokus på kosthold, reduksjon av stress, få nok søvn og hvile, nok sollys/d-vitamin (innlegg om d-vitamin kommer denne uken, forresten), funksjonell trening i form av crossfit, kettlebells eller movnat, etc.
  • Kosthold ligger i bunn: animalsk protein og fett, grønnsaker (gjerne sesong, lokalt, økologisk, og helst hele regnbuen i løpet av en uke), frø, nøtter, frukt, bær og sunt fett fra feks avokado, kokos og oliven.
  • For min del har endringen skjedd i fine endringer som at en kronisk soppinfeksjon over 14 år forsvant da jeg bodde i London (canesten selger som bare det i Norge, så jeg er nok ikke den eneste med denne plagen!), jeg har blitt slankere og sterkere, huden er bedre, jeg har ikke vann i kroppen mer (fikk vanndrivende av legen da jeg jobbet noen måneder på bakeri som tyveåring, stakkars kropp!), jevnt energinivå og stabilt humør – og jeg har vel hatt et rimelig knirkefritt svangerskap. Alt dette vil jeg hevde skyldes kosthold.
  • Jeg tror at paleolivsstilen vil øke i popularitet av flere grunner. For det første: folk blir friskere av å endre kosthold, noe de rundt observerer. Både mamma og pappa har endret kosthold helt og delvis, blant annet. For det andre: som en najs bonus ser man som regel bra ut naken om man har et paleokosthold. Vi er alle enkle sjeler! For det tredje: å spise paleo vil etter en stund føre til et naturlig forhold til mat, noe særlig kvinner ikke har. Ingen telling av kalorier, ingen telling av karbohydrater, ingen dårlig samvittighet etter et måltid. Å ha et sunt forhold til mat vil jeg påstå er en skikkelig undervurdert frihet, og jeg unner alle å ha det! Og sist men ikke minst: paleo er intuitivt naturlig å forstå. Jeg er en del av naturen og spiser mat som naturen opprinnelig ga meg. Maten min er ingredienser, den har ikke ingredienser. Mat som er industrielt fremstilt – kan det være bra for oss?
  • Målet med min blogg og med boken Naturlig Mat er å inspirere og informere på en lettfattelig måte om paleolivsstilen. Jeg håper jeg lykkes i det! (Smilefjes).

Så var jeg uproff nok som blogger til å ikke ta bilder, djizes. Det kommer litt media på det etter hvert, oppdaterer bloggen da med linker.

En som har blitt frisk av steinalderkost, Anders, snakket også en stund om hans erfaringer med paleo – intervju av han kommer etter hvert!

Sloknet forøvrig på sofaen etter lanseringen, merkes at jeg kun har syv uker igjen nå. I kveld blir det preggistrim på CrossFit Oslo.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!