Side2/nettavisen hadde sak om paleo, Naturlig Mat og meg i går, les her. Er noen kommentarer der, som Sylvi – som har en av inspirasjonshistoriene i  boken – har kommentert bra på. Takk, Sylvi!

side2

Er par kommentarer til kommentarene. En som heter Roar har skrevet at stress er viktigere enn mat. Jeg fokuserte i min presentasjon på at kosthold ligger i bunn, men at reduksjon av stress og nok søvn og hvile er viktig i en paleolivsstil. Riktig mat stresser ikke kroppen, men det er også viktig å ta seg tid til å være «av». Stress over tid kan føre til sykdommer. Les for eksempel Why zebras don’t get ulcers for litt populærteori på området.

Med tullesukker mener jeg at det er fint å venne seg av med søtsuget, å kjenne på det en periode. Det kan være litt quick fix å kutte ut sukker men gå rett over på lettbrus, søtningsmidler og lchf-kaker som appelerer til en søthungrig kropp og sjel. Veldig mange av oss er avhengige av noe søtt – og må liksom ha noe. En paleo challenge, for eksempel, kan bidra til at søtsuget blir mindre, man blir mindre avhengig – og får dermed større frihet.

Så sier en Ståle at et slikt kosthold vil gi for mye salt og kalorier. Det er jeg vel ikke enig i i det hele tatt. Spiser man en del fett og paleobasert mat er det temmelig vanskelig å overspise. Kroppen sier fra når den har fått nok mat – uten å telle kalorier eller karbohydrater. Og faktisk er det sånn at mange som lever lenge på paleo har problemer med å få i seg nok salt, spesielt om man bor i strøk hvor man svetter mye, eller trener mye. Naturlig mat inneholder nemlig ikke stort med salt. Er man uten prossesert mat en stund, vil man nesten bli sjokkert over hvor salt ferdigprodusert mat smaker. Gulost, for eksempel, er kjempesalt, synes jeg – men det merket jeg ikke før jeg hadde vært uten gulost og annen ferdigmat over lengre tid.

En Kjell mener at paleo likesågodt er lavkarbo. Tjah, ikke nødvendigvis. Lavkarbo inneholder ofte fete melkeprodukter, det gjør ikke paleo, og paleo trenger ikke nødvendigvis være lavkarbo. Sjekk for eksempel boken Paleo diet for athletes, så ser man at karbohydratinnholdet er høyere enn å bli kalt LCHF. Det befriende med paleo er at man ikke behøver å la seg styre av prosentandel karbohydrater/fett/proteiner. Etter en stund (og det kan ta litt tid) finner man ut av hva kroppen liker selv. Jeg tåler og trives med en del fett, Jon fikser ikke så mye fett og må ha mer karbohydrater. Ingen kropper er like, og ved å spise paleo over tid vil kroppen selv si i fra hva den har behov for. Najs frihet, det!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!