Jeg liker at jeg har oppegående lesere som stiller gode spørsmål! Props til dere! (Og til meg som har smarte lesere, hehe).

I skrivende stund drikker jeg en kopp med nykvernet kaffe og mumser nøtteboller med blåbær. Har du ikke prøvd oppskriften, sieru? På tide! Et hett tips er å lage dobbel oppskrift.

Tre lesere får svar i dag: Rebekka, Kari og Gunhild. Temaer er hvordan jeg oppdaget paleo, paleo og CrossFit, yndlingsfarge og fermenterte grønnsaker. Blant annet.

Rebekka er første kvinne ut:

1. Jeg lurer på om du spiser tunfisk på boks? Og i så fall hvilke tanker du har ang kvikksølvmengden, er det ok eller burde man holde seg unna? Jeg synes det er så greit å ha tunfisk i vann liggende, god og rask proteinkilde rett etter trening, eller som protein til lunsj dersom man har dårlig tid. (Melissa Joulwan anbefaler å ha det lagret i skapet leste jeg, så da bør det vel være ok?)

Selv forspiste jeg meg på tunfisk da jeg var student, så jeg holder meg unna. I tillegg til at visse sorter tunfisk visstnok er utrydningstruet og ikke alle blir fanget under ok omstendigheter. Men – det er en enkel og billig kilde til protein og har moderat innhold av Omega3. Du kan lese whole9life sin mening om tunfisk og fisk generelt, og Chris Kesser sin generelle mening om fisk. Hørte på Robb Wolf sin podcast i går mens jeg malte et bord (du vet, gravidnesting), og de også anbefalte å spise fisk i stedet for å unngå fisk med tanke på blant annet kvikksølvinnhold. Ergo, skal man følge disse kildenes resonnementer (og superkokken Joulwan) er tunfisk på boks ok.

2. Jeg har lest så å si hele It Starts With Food – den er bare helt fantastisk og har hjulpet meg så mye i oppstarten (i tillegg til bloggen din såklart :) ) Der anbefaler de fordøyelsesenzymer som tilskudd (Now Foods Super Enzymes) Har du testet ut dette? Ble en anelse skeptisk til akkurat den, men jeg har kjøpt inn det andre de anbefalte: fiskeolje, D3-vitamin og magnesiumpulver.

ISWF er fantastisk, enig i det! Hartwigs er et slags megalekkert superpar som i tillegg har ze brains. Flotte folk! Hadde blitt starstruck om jeg møtte dem. De venter en liten gutt, så har planer om Mini og baby9 hookup, hehe.

Jeg har aldri testet ut fordøyelsesenzymer, har liksom tenkt at jeg ikke trenger det. Men om du prøver hadde det vært knall om du ga en tilbakemelding til meg om du merker forskjell og hva du synes? Selv tar jeg Omega3, VitaminD og magnesium, samt tidvis c-vitamin, multivitamin og tranebærkapsler (kvinnepille vøtt). Selv om vårt kosthold inneholder mindre Omega6 enn et vanlig vestlig kosthold, tar jeg ekstra omega3 for å forbedre ratioen ytterligere. (Husk at du får rabatt på PurePharma sine produkter på barefootshoes.no (og alle andre produkter i nettbutikken!) om du skriver inn koden «paleoliv»!)

3. Et siste spørsmål: Har du noe erfaring med å lage surkål/rødkål/fermenterte grønnsaker? Tenkte å prøve ut dette etter hvert, skal jo være bra for tarmbakteriefloraen.

Ja, det skal være superbra! Jeg er veldig glad i surkål og rødkål, men det er jeg dessverre alene om i heimen, så lager det ikke så ofte. Det er enkelt å lage, da. Jeg anbefaler bare å kjøre på om du liker smaken! Skal dog testes i løpet av mammapermisjonen, nesten nettopp fått en ny paleobok med noen oppskrifter som frister.

Kari har relevante CrossFit/paleo-spørsmål:

1. Hei! Det har på en måte (kommer kanskje an på de folka jeg følger på twitter/FB/Blogger osv), blitt litt slik at man tenker at “alle ekte CrossFit’ere kjører Paleo”.. men i CF training guide så er jo Paleo bare èn av flere muligheter, det som står i kapittelet om Nutrition er Low GI vrs High GI, noe som ligner mer Atkins/Fedon og som inkluderer f.eks meieriprodukter og noe grovt fullkorn. Spørsmålet mitt blir; hvordan kom dere til at du/dere valgte å gå for akkurat Paleo og ikke LCHF/Fedon/LowGI osv osv. ? Snubla dere over Paleo tilfeldig? Og hvordan skal dere velge kosthold for bebbisen når hun/han er ferdig med morsmelkperioden? Blir det Paleo-bebbis også?

Det er riktig at CrossFit og paleo virker som hånd i hanske, eller fot i hose om du vil. Som du sier, promoterer jo blant annet Level 1-kurset sonedietten samt en diett med forholdsvis lav GI. Jeg har inntrykk av at mange CF’ere enten kjører strikt paleo, paleo med fete melkeprodukter eller ulike former av sonedietten. (Leste forøvrig et intervju av den norske løperen Marius Bakken i bladet Kondis, som såvidt jeg vet er lege nå, og han foretrakk sonedietten som sitt optimale kosthold for å oppnå resultater). Mange CF’ere har også såkalte cheat days hvor de spiser hva de måtte ha lyst på. Og mange har sikkert et vanlig vestlig kosthold.

For min del begynte jeg med paleo lenge før jeg hadde hørt om CrossFit. Jeg begynte i grunn å bevege meg mot paleo før jeg visste hva paleo var for noe – jeg forsket på min egen kropp og eliminerte mat som trigget kropp og sjel negativt mens jeg bodde i London. Så møtte jeg Jon da vi bodde i Qatar. Han har drevet på med CF i syv år eller så, og hadde dermed hørt om paleo. Det var ergo han som mente at måten jeg spiste på liknet paleo, noe han hadde rett i. Først nesten et år etter at jeg møtte Jon, testet jeg CrossFit. Frem til det løp jeg en del og drev med Bikramyoga.

Jeg foretrekker paleo bedre enn atkins/lavkarbo fordi jeg ønsker å leve så naturlig som mulig (ikke med allslags søtningsstoffer og atkinsbarer), og fordi jeg i stedet for å telle karbohydrater etc lytter til kroppen min og stoler på at den sier fra om jeg spiser for mye eller for lite av ulike matvarer. Det ser ut til å funke.

Jon på sin side er ikke helt paleo. Han spiser havregryn og drikker helmelk og koser seg lett med en bolle innimellom. Men han reagerer ikke på samme måte som meg, og jeg kunne ikke tenkt meg å nekte ham matvarer. For det meste er han jo paleo, da – alt vi lager sammen til middag for eksempel er innafor.

Svarte om paleobebbis i forrige innlegg, men ja – målet er det ja. Mulig litt fete melkeprodukter om hun ikke reagerer på det (etter at hun har blitt ett år), men sukker og korn skal vi holde oss unna så langt det går. Kakefri navnefest og ettårsdag, altså. Jeg tenker å mose maten vi spiser og la henne prøve seg frem. Men forhåpentligvis er jo det en stund til, ønsker å fullamme i et halvt år om jeg har melk til det.

Gunhild spør om litt av hvert:

1. Hvordan ble du introdusert for paleo?

Se forrige svar! Men jeg kan legge til at jeg har hatt en følelse i løpet av tyveårene at maten jeg spiste førte til plagene jeg hadde, som for eksempel vann i kroppen, at jeg la på meg selv om jeg spiste ganske “sunt” og trente mye (cardio), uren hud og gjentagende soppinfeksjoner. For eksempel hovnet alltid leggene mine opp når jeg drakk øl, og da jeg jobbet i bakeri noen måneder før jeg begynte å studere var det perioder jeg ikke så mine egne ankler (legen – ikke min nåværende! – ga meg vanndrivende piller og sa det var et vanlig kvinneproblem. Jeg var 20 år …). Men det var først da vinter var i ferd med å bli til vår i London og jeg satt på min lille, fine studenthybel med utrolig mye å gjøre på LSE at jeg tenkte: nå er det på tide å ta noen skikkelige tak her. På den tiden leste jeg en del på kjernesunn familie, samt at jeg tenkte at siden jeg hovner opp av øl kan korn være en negativ kilde, og siden jeg fikk megadiare som liten av melk, kunne det være en ide å kutte ut melk også. Og det funket! Siden har jeg ikke sett meg tilbake. Jeg foretrekker en god helse og har hatt dette kostholdet såpass lenge nå at jeg ikke savner «vanlig» mat stort, og synes det er enkelt å velge vekk mat som ikke er gunstig for meg.

2. Jeg sliter mye med oppblåsthet, væske i kroppen og merker jeg fungerer mye bedre glutenfritt…. Kanskje paleo hadde vært noe? Synspunkter?

Ja, test! Jeg har ikke tro på glutenfrie produkter, bedre å eliminere alt av korn. Hva med å teste en uke, to uker og se? Eller 30 dager? Som nevnt, veske i kroppen er en virkelig forskjell for min del. Det samme gjelder for min mamma. Hun har alltid slitt med vann i kroppen, og etter at hun la om til paleo er hun svært, svært sjeldent hoven mer. Så jeg vil anbefale deg å teste. Du har jo ingenting å tape! Hold meg oppdatert!

3. Favorittfarge?

Gull. Hehe. Og sort, hvitt og grått og rosa. Både i garderobe og interiør. Om leopard var en farge ville jeg nevnt leopard.

4. Hva gjør du for å slappe helt av og koble ut?

Jeg leser en drøss med mote- og interiørmagasiner, i tillegg til at jeg lakker negler i en eller annen rosasjattering. Og mote- og interiørblogger er jeg glad i å skrolle nedover på. Instagram er en god kilde til inspirasjon og lav puls. Veldig glad i å se nyheter og Urix og høre på vise programmer på radio så som Verden på lørdag, Dagsnytt 18 og Mixteip. I helgene fordyper jeg meg i aviser, fortrinnsvis DN men gjerne også Aftenposten. Henger med venner og familie. Rimelige kjedelige greier, i grunn. Lange joggeturer, skiturer eller gåturer i naturen er også avslapning for meg. Og å ligge på stranden og lese bok og se Jon windsurfe. Det siste bør skje litt oftere, spørrumei!

5. Favorittgodis?

Mørk sjokolade. Nøtte- og blåbærboller og hjemmelaget bounty (skal legge ut oppskrift på den snart!).

6. Når har du termin?


Rett rundt hjørnet, i grunn. Mini bestemmer hvor det hjørnet er, bare.

7. Favorittøvelse for rumpe?

Jeg har i grunn aldri trent rompa spesifikt. Men: ulike typer knebøy og markløft og kettlebellswings funker, det samme med utfall og hip lift. Anbefaler å se videoen til fineste Inger hvor hun gjør sine favorittøvelser for ben og rompe.

That’s all for now, folks! Men det kommer en til to poster med spørsmål og svar i nærmeste fremtid – veldig gøy å svare på de gode spørsmålene dere har stilt!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!