Paleo for meg er naturlig mat, ikke paleofiserte matvarer. Det betyr ikke at jeg aldri lager paleopannekaker eller paleopizza, men det betyr at jeg i hovedsak spiser mat som er ingredienser, ikke som har ingredienser. Paleofisert mat inneholder ofte mye nøttemel, som ikke er gunstig å spise for mye av med tanke på fettsammensetningen. Mange nøtter inneholder mye omega6, som er betennelsesskapende. Dessuten inneholder det mye energi, så for de som ønsker å endre kroppsammensetningen sin kan paleofisert mat bidra til at det ikke går så raskt som ønskelig. Til slutt er for eksempel paleo cookies en dessert, og litt søt en sådan, og for de som ønsker å endre vaner eller som er sukkerjunkier (vi har vel alle vært eller er der!) bør paleofiserte matvarer ikke inngå til daglig, og heller ikke under en paleo challenge. Gjennomfører du en whole30 inngår ikke paleofisert mat i det hele tatt.

Men – som en ekstra treat innimellom er det bedre for meg med paleo cookies enn ekte cookies, grunnet fravær av hvetemel og sukker. Disse fant jeg hos paleomg. Den opprinnelige oppskriften hadde lønnesirup, men siden jeg ikke hadde det i hus erstattet jeg det med honning, og reduserte litt for å rett og slett spare på sukkerinnholdet i kakene.  Cookisene er gode, men jeg synes mandelmelet gir en liten ettersmak av marsipan som jeg synes er uhendlig, samt at de liksom mangler det siste lille IT. Mulig det går an å bytte ut litt av mandelmelet med kokosmel? Eller øke honningmengden noe? Om du pimper oppskriften til det bedre, gi meg en lyd!

Blåbærsjokoladecookies

 • Nesten 5 dl ferske blåbær
 • 2,5 dl valnøtter
 • 2 ss olje (jeg brukte kokosolje uten smak)
 • 3,6 dl mandelmel
 • 1 dl 86 % sjokolade, hakket
 • 2 ss honning
 • 1 egg, vispet lett
 • 1/2 ss kanel
 • 1 ts vaniljepulver eller vaniljeessens
 • 1/2 ts bakepulver
 • Litt salt

IMG_1815

Varm blåbærene i en liten kjele i 8 – 10 minutter og rør ofte rundt. Det skal bli en litt klumpete saus.
IMG_1818

Ha valnøttene i en food processor eller en bra blender og lag en valnøttpure. Tilsett oljen etter litt slik at det blir nøttesmør. Tilsett så blåbærene og blend til alt er blandet (legg merke til den fine fargen!).
IMG_1821

Hell blandingen over i en annen bolle, og tilsett de resterende ingrediensene. Rør sammen. Bruk gjerne forkle og poser så godt du kan. (Ignorer ferierotet i bakgrunnen, legg heller merke til Mini som leker!).
IMG_1835

Jeg lagde cookies på størrelse med en stor spiseskje. Stekes på 175 grader i 18 – 22 minutter, avhengig av hvor store og hvor myke du vil ha dem.
IMG_1824

Anbefaler å følge nøye med. Anbefaler også å prøvesmake på deigen. Om du smaker i smug husk at fortærte blåbær ofte er synlige.
IMG_1826

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!