Jeg fikk en lang og hyggelig mail av en leser som synes det var litt bekymringsfullt at jeg ikke nevnte bekkenbunnstrening i de to foregående postene mine om trening etter graviditet. Og det kan jeg jo si meg litt enig i, så jeg smeller til med en tredje bloggpost om hvordan komme i form etter graviditeten.

Svangerskap og fødsel er en påkjenning for bekkenbunnen. Dette er dog noe jeg ikke kan altfor mye om, så jeg skal ikke skrive for mye om et tema jeg føler at jeg er på utrygg grunn. Men, hva jeg ikke nevnte særskilt i de to foregående bloggpostene er hvordan jeg har forholdt meg til bekken og bekkenbunn etter fødselen.

For det første: jeg er jærskla dårlig til å gjøre knipeøvelser. Dere (kvinner) vet; heisen. Jeg glemmer det og jeg synes det er skikkelig kjedelig. Note to self: do it.

For det andre: jeg har vært utrolig forsiktig med å belaste bekkenet. Det tror jeg ikke kom sterkt nok frem i de to tidligere innleggene. Jeg hadde jo litt bekkenvondt under svangerskapet, og kan tidvis kjenne det fremdeles, spesielt om jeg roterer brått fra side til side. Da kan det stikke i symfysen. Jeg har venninner som flere år etter fødsel får vondt når de gjør knebøy eller som ikke kan hoppe på trampoline fordi de lekker. Derfor har jeg vært superforsiktig med belastning for bekkenet. Slik har jeg tenkt og gjort:

  • Når noe gjør vondt, det være seg gå tur, ta knebøy, hoppe: stopp. Med en gang. Jeg har avbrutt treningsøkter og for eksempel bedt Jon dytte vognen om jeg har fått vondt.
  • Siden jeg har gått mye turer, har jeg kun jogget et par ganger, og det skjedde i Danmark, altså etter at over tre måneder var gått siden fødsel. Jeg tok ikke sjangsen på å få vondt i bekkenet igjen, som jeg hadde som gravid.
  • I begynnelsen etter fødsel tok jeg ikke knebøy. Da jeg først begynte, tok jeg forsiktige knebøy med egen vekt, så etter en stund goblet squats med åtte kilo. Nå tar jeg goblet squats med 16 kilo, men jeg er på vakt. Har kun et fåtall ganger trent med løse vekter, og da ikke med stor belastning.
  • Hopping med hoppetau prøvde jeg etter noen uker, men fikk vondt og stoppet. Tror ikke jeg tok det opp igjen før Mini var to måneder eller så. Som de fleste kvinner som har født (og mange som ikke har født også) lekker jeg litt. Det har blitt bedre, forhåpentligvis fordi jeg har blitt generelt sterkere, men jeg tar ikke på grå treningstights når DUs står på planen helt enda …
  • Jeg er svært bevisst på å stramme magen og å sette på plass bekkenet før alle øvelser jeg gjør, det være seg skulderpress, markløft, burpees, kettlebell swings.

Om du ønsker å lese mer om bekkenbunn, har fitnessbloggen en tråd om det med enda flere linker samt forslag til et treningsprogram. Om du har mer kunnskap enn meg, kommenter gjerne!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!