I dag er jeg å så heldig å ha Jenny og Magnus fra bloggen Under vårt tak som gjesteskribenter! Jeg er innom bloggen deres svært ofte og misunner ofte matrettene de poster på instagram. Les om hvordan de oppdaget paleo (og ble friske!) og få med en oppskrift på kjøpet.

Hej vi heter jennyogmagnusJenny och Magnus. Tillsammans driver vi Sveriges största Paleoblogg ”Under vårt tak”, i bloggen ingår även Paleoskafferiet som är en receptbank för Paleomat! Vi har ätit enligt Paleo i över tre år nu och tycker fortfarande att det är både överraskande och fantastiskt vad mycket gott Paleokosten gör för allas vår hälsa.

Fick för ett litet tag sedan frågan från Sara om vi ville göra ett gästinlägg i hennes blogg ”Paleoliv”, har under en längre tid följt Sara på hennes blogg och är därför både glada och hedrade över förfrågan! Så nu skriver vi alltså vårt första blogginlägg för en fantastisk Norsk Paleoblogg!

För oss är Paleo en livsstil, det är ett sätt att leva. Paleo kan enkelt beskrivas som ett förhållningssätt, hur man ser på mat, träning, arbete, fritid och livet i stort. Brukar ofta prata om våra livsstilsval med orden ”Vila lite”, alltså njuta av stunden och det vi har här och nu. Saker och ting får ta tid och det är viktigt att kunna just vila lite för att ta in livet och allt det vackra. Precis som maten, ren och naturlig, avskalad och tillbaka till ursprunget.

uvt1Att röra sig är en naturlig del i vårt liv och vi pratar då inte enbart om träning utan vikten av att ha en kontinuerlig och varierad rörelse. Stå upp på kontoret istället för att sitta på stolen, ta trappor istället för hiss, ta lite omvägar och hitta spännande stigar i skogen. Det finns massor att göra, det handlar kanske mer om lek och upptäckande än om träning. Dessutom försöker vi ständigt utmana och utveckla oss t.ex. genom att skriva blogginlägg, gå barfota, lösa korsord, träna Crossfit, skapa nya recept och vila lite i stunden! Just tiden att reflektera och bearbeta intryck är väldigt viktigt.

Hur hittade vi då Paleo? Det började faktiskt med en sjukdom! Magnus hade under många år lidit av IBS (Irritable Bowel Syndrome) och kontakten med läkare, dietister och psykolog hörde till vardagen. Mediciner och kostråd fyllde kroppen och alla tankar mer och mer ju längre tiden gick, men det blev ingen förbättring. Kroppen blev bara sämre – en ständig magsmärta och ett illamående, känslan av att hela tiden behöva uppsöka toalett fanns alltid närvarande samt en trötthet som aldrig gav vika.

Det fanns helt enkelt ingen energi för att leva ett normalt liv och ju svårare allt blev desto hårdare följdes de kostråd som tillhandahölls, mycket fibrer, undvik fett och ät små portioner ungefär varannan timme! Kändes som om bulkningsmedel och spannmål var det enda livet kretsade kring…

Mat har alltid varit ett intresse och speciellt Jenny har tyckt det varit både rogivande och spännande att experimentera fram maträtter i köket, men kopplingen mellan den egna hälsan och kosten var inte självklar för någon av oss. Det var först efter nästan sju jobbiga år med IBS som vi av en slump började läsa om något som kallades Stenålderskost. Ren och naturlig mat som människan är skapt av, den mat som är anpassad efter oss och som kommer programmera om kroppen till precis det sätt som den var tänkt att fungera!

Oj så flummigt och konstigt detta lät och dessutom innehöll Paleokosten inga fibrer och fullkorn från spannmål som vi fått stränga direktiv att hålla oss till, plus att den menade att fett var både nyttigt och bra. Men, det fanns något där som lockade och lät oerhört förnuftigt och riktigt. En kost som människan är anpassad för, det hon alltid ätit från ungefär 2,5 miljoner år sedan fram till omkring 10 000 år sedan och det faktumet att människan höll sig frisk och sund på denna kost! Skulle man alltså äta som en jägare och samlare, vi lever ju på 2000 talet och nu finns det mediciner och vetenskapsmän. Konstigt, läkarna och dietister borde ha nämnt detta om det nu var så bra för vår hälsa…

Det tog inte ens en vecka på Paleokost innan förändringarna kom! Illamåendet försvann och smärtan i magen minskade drastiskt. Efter en månad fanns det i princip ingen smärta kvar i magen och energin hade kommit tillbaka. Ingen mer medicin och inga spannmål med fibrer! Båda två kände vi av en stor skillnad i vårt välmående och vår energinivå. Jenny tappade dessutom sina överskottskilon och det utan att ens kämpa för det eller tänka på det.

Det har hänt mycket i våra liv sedan vi startade med Paleo och det har även hänt mycket med vetskapen om och informationsflödet för Paleo. Det fanns till en början väldigt lite information på svenska, någon enstaka blogg och ett par faktasidor, that´s it… Den bloggen som vi läste var Mark Sisson´s, här fanns den information vi använde oss av och vi sög åt oss av allt.

undervarttak

Vår blogg ”Under vårt tak” startade till en början som en sida till våra nära och kära, en sida där de skulle kunna se vad som hände i vårt liv och en kanal där vi kunde hålla kontakten även om vi bodde långt ifrån varandra. Efter ett tag började helt okända personer höra av sig med frågor om Paleo och hur vi levde. Underlig känsla, folk frågade oss om råd. Vi rekommenderade i börja enbart att de skulle läsa Mark Sisson´s blogg men efter hand växte vår läskrets och vi skrev mer och mer om Paleo och vågade svara på frågor själva. Nu är vi Sveriges största Paleo blogg och får dagligen mängder med frågor kring Paleo. Nyfikenheten på Paleo och hur man kan leva ett lite annorlunda liv har under de senaste åren ökat markant. Vi märker av en stor skillnad från när vi började och detta hänger även ihop med de framgångar som träningsformen Crossfit haft i Sverige. En hälsosam livsstil med mat och träning som grund.

Även utbudet i matbutiker har förändrats, något så enkelt som kokosolja var till en början ganska svårt att hitta och många saker som mjöl på mandel och kokos kunde man bara köpa i specialbutiker. Numera finns dessa varor i de flesta större livsmedelsbutiker. Restaurang besök har också blivit lättare, flera restauranger har en större öppenhet och förståelse för olika typer av kost numera och en stor del i detta har säkert LCHF lagt grunden för. När man är ute på restaurang så får man vara petig och ställa massa frågor, det är ju du som betalar och du som ska äta maten, klart man får vara besvärlig och bestämd då. Just LCHF har vuxit väldig under de senaste 10 åren och mängder med kokböcker om ämnet finns i bokhandeln, här är Paleo fortfarande i sin linda men en och annan bok har hittat ut!

De hinder man främst möter med en kosthållning enligt Paleo är de sociala, det är svårt att gå in på ett café och ta en fika med vänner. Matlådor till jobbet är numera en naturlig del, det är spännande och startar ofta debatt bland kollegorna om mat och alla olika val man gör. Är man bortbjuden på kalas krävs oftast lite planering och kanske till och med att man tar med egen mat. Man får helt enkelt acceptera att ses som en udda och besvärlig person i dessa sammanhang.

Efter några år med Paleo är packandet av matlåda när man ska till jobbet eller åka bort helt självklart och det underlättar inte bara för oss utan också för de som bjuder. Problemet kanske är som störst när man spontant vill göra något som innefattar mat. Men alla hälsofördelar man vinner genom Paleokosten överväger lätt dessa problem.

Paleokosten är något vi båda brinner för och vi har den stora förmånen att nå ut till en väldig massa människor genom vår blogg, den respons och nyfikenheten som detta väcker ger oss stor inspiration och glädje.

paleo

Nu kan vi ju inte bara skriva ett inlägg utan att också dela med oss av ett härligt Paleo recept! Något vi ofta njuter av här ”Under vårt tak” är soppa och det är en enkel rätt att göra som också går att variera mycket och anpassa efter egna smaken. Så här kommer receptet på vår mycket goda och omtyckta Heta köttfärssoppa!

kjottsuppe

Detta behöver du till 4 personer:

 • 500 g nötfärs
 • 125 g bacon
 • 1 gul lök
 • 2 morrötter, grovrivna
 • 690 g finkrossade tomater
 • 5 dl kokosmjölk
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • ½ röd chili
 • 3 tsk paprikapulver
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk eldigt örtsalt
 • 1 krm grovmalen svartpeppar
 • 1 krm cayennepeppar
 • En näve färsk basilika
 • En näve persilja
 • Olivolja eller kokosolja att bryna i

Så här gör du:

 • Skala och hacka löken
 • Skala morötterna och riv dem grovt
 • Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans med morötterna och lite olja
 • Klipp ner bacon
 • Tillsätt köttfärsen och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt
 • Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken
 • Rensa och finhacka chilin
 • Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna
 • Häll i övriga kryddor och rör om
 • Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan
 • Låt soppan koka upp

Nu är soppan klar att avnjutas!

Tack snälla för att vi har fått möjligheten till att skriva ett gästinlägg och även ett stort tack till alla er som läst om våra erfarenheter med Paleo!

Paleo så gott och så enkelt!

Jenny och Magnus

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!