Det nærmer seg 400 innlegg på paleoliv og jeg regner med at det er fåtall av dere som har bladd seg gjennom hele sulamitten. I alle fall advarer jeg om de første postene, knis.

Jeg rotet litt rundt på bloggen her om dagen og kom over oppskriften på paleohummus. Og jeg må innrømme: jeg flirte litt av meg selv og klappet meg selv på skulderen. (Og fikk lyst på shisha, gjerne med smaken double apple, og helst sammen med K og Y og Jon på den libanesiske restauranten (eller den lille egyptiske sjappa) i souqen i Doha, Qatar). Værsågod, les og lær og lag!

 

Da jeg bodde i London for tre år siden hadde jeg et høyt forbruk av hummus. Lett å få tak i fra alle slags butikker, inkludert billigkjeden Tesco. Etter London bodde jeg i Qatar i tre måneder. Og i Midt-Østen konsumeres det mye hummus. Vi spiste hummus ute ofte, i tillegg til at vi lagde hummus hjemme. De som kjenner meg vet at jeg elsker hummus. God hummus gjør meg lykkelig.

Men nå … spiser jeg ikke hummus mer. Hvorfor? Fordi det inneholder kikerter, og kikert er en belgfrukt (legume) som vi unngår når vi spiser paleo. Savner jeg hummus? Javisst. Før tok jeg en boks med kikerter, litt tahini, et fedd hvitløk, en dæsj sitron, olivenolje og litt kumin i en blender, mikset et minutt eller så, og hadde som tilbehør til middagen min (som ofte besto av eggerøre). Nå har jeg hatt hummuspause lenge, med unntak av en middag hos pappan min for en uke siden hvor jeg ble servert hummus. (Jeg takker ikke alltid nei til anti-paleomat når jeg er på besøk hos folk).

Jeg savner hummus. Jeg savner den myke konsistensen. Smaksblandingen. Spise hummus med spiseskje rett fra blenderen. I heart hummus.

Så jeg måtte lage hummus, paleostyle. Det ble overraskende godt. Godkjent av Jon også. Ikke at det nødvendigvis er et kvalitetstegn, asså. Paleohummus tar lengre tid enn den ovennevnte beskrivelsen av hurtighummus, men er absolutt verdt innsatsen. Som vanlig googlet jeg meg frem til et par oppskrifter, slumpet meg frem og lot det stå til.

Finn frem shishaen (vannpipe) og patt på den i venteperioden!

Paleohummus

  • 1/2 blomkål som hakkes i småbiter
  • 2 ts kumin (eller et godt dryss, som jeg ville dosert med)
  • 2 ss olivenolje (eller en grei dæsj, som jeg ville dosert med)
  • Saften fra ca en sitron, kanskje en halv, spørs hva du liker
  • 2 ss tahini
  • 1-2 fedd hvitløk, spørs hva du liker
  • Salt og pepper om du vil ha

Bland den finhakkede blomkålen og olivenoljen i en ildfast form.

Stek på 240 grader til blomkålen er mør. Det tar sin tid, kanskje halvtime. Rør innimellom. Patt på pipa når du venter, ellerno.

Ops! Greide å svi’n litt!

Når blomkålen er stekt, tar du det over i en blender. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Om du vil, kan du tilsette litt ekstra olivenolje. Og om du har like dårlig blender som oss, må du tilsette litt vann for å få blender’n til å fungere. Jeg ønsker meg ny blender.

Spis!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!