Det er ikke lett å holde tunga rett i munn når det gjelder hva en paleo challenge innebærer, hva en whole30 er og hvordan et vanlig paleoliv skal leves. Jeg har etter beste evne forsøkt å sammenfatte likheter og forskjeller. Jeg får også en del henvendelser på mail og ser også andre spørsmål rundt paleo challenge i sosiale medier. Neste post blir en spørsmål- og svarpost med de aller vanligste spørsmålene som stilles. Og kanskje noen uvanlige!

Likheter mellom alle tre:
Grunnfjellet i paleo innebærer å spise ren, naturlig mat, gjerne økologisk, nærmat samt kjøtt, fisk og fugl som har hatt et bra liv med godt fôr. Ergo er paleo å spise kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, sunt fett fra kokos, avocado, dyrefett og olivenolje, noe frukt, nøtter, bær og frø. Og så skal man unngå mat som inneholder korn, sukker (og annet sukker som stevia, honning og kokosnøttsukker), melk og belgfrukter, samt hvite poteter. Alkohol og tobakk er også ut. Så enkelt er det! La maten din være ingredienser, ikke ha ingredienser.

Whole30
Whole30 er et tredvedagers program som er grunnlagt av Dallas og Melissa Hartwig, paret bak whole9.com og boken It starts with food. Whole30 er et veldig strikt regime med et viktig mål: å endre ditt forhold til mat. I løpet av disse tretti dagene skal man kun spise næringsrik og naturlig paleomat. Men – i tillegg til det ovennevnte vanlige paleokostholdet er det en del tilleggspunkter som gjelder i en whole30:

–       Ikke spis paleofisert mat, slik som paleopizza eller paleopannekaker

–       Spis, ikke drikk maten din. Smoothies er dermed ut.

–       Ikke gå på vekten i løpet av programmet

–       Spis tre måltider i løpet av dagen (fire, om du feks trener hardt)

–       Ikke snack i løpet av de tretti dagene. (Bortsett fra om du har feilberegnet matinntaket helt og er sulten. Snack da som et lite måltid, med både karbohydrat, protein og fett). Frukt er innafor i et whole30-program, men ikke som et alternativ til noe søtt, når du er fysen på noe. Da må du fyse i vei og komme over søtsuget.

–       Spis frokost, helst innen en time etter at du har stått opp

–       Ha det siste måltidet minst et par timer før leggetid

Om du lurer på om noe er innafor eller utenfor, les denne guiden.

Paleo challenge
En paleo challenge kan egentlig være hva som helst innenfor paleosystemet, men den varer som regel 30 dager. Det kommer an på hvem som arrangerer det hva en PC inneholder og ikke inneholder. Jeg vet om noen som syntes smoothie til sine deltakere var ok, eller for eksempel paleofisert mat i helgen. (Når jeg skal arrangere en PC hos meg etter hvert, blir det ikke en del av planen, fordi det 1) ikke bidrar til å endre vaner og 2) tar plassen til mer næringsrik mat.) Andre kjører en PC mer likt whole30. Så er det de som kjenner kroppen sin godt og vet hva de bør jobbe med, de lager kanskje egne regler for disse tretti dagene, feks unngå FODMAPs, eller ikke spise frukt, osv. Det er litt for viderekommende – men alle kommer dit etter hvert!

Paleoliv
Et paleoliv innebærer å ha et grunnleggende paleokosthold. Hva slags paleoliv du har spørs hva utgangspunktet ditt var og hva målet ditt med livsstilen er. Noen, for eksempel om man har en autoimmun sykdom, er nødt til å leve ganske strikt for å ikke bli dårlig. Noen kan ikke spise for mye frukt eller må unngå visse typer frukt. Noen reagerer på for mye fett. Noen kan spise kaker og godteri en dag uten nevneverdige konsekvenser de påfølgende dagene, mens andre igjen hopper da på sukkervognen, eller blir humørsyke, eller får kviser. Noen kan tåle litt melk eller mye i kostholdet. Noen ønsker å spise paleofisert mat, andre synes ikke det gir så mye. Noen inkluderer honning eller stevia, andre ikke. Noen kan spise ganske mye karbohydrater, andre fungerer best med lite. Ergo – å leve et paleoliv innebærer prøving og feiling og er unikt på samme måte som vi er unike (det betyr ikke at smash har helsefordeler for noen av oss!). Dessuten er ikke kroppen din den samme som den var for et år siden, så justeringer må nok til underveis.

Selv innbærer mitt paleoliv stadig nye oppdagelser. Jeg spiste for eksempel litt av potetsalaten jeg lagde til navnefesten, en fransk potetsalat uten melkeprodukter. Det, samt litt nøttebunn med sukker og en grei porsjon hummus har gjort at jeg fortsatt har bollemage og er litt oppblåst og ehhh gassete. På bildene fra dagen ser jeg ut som jeg er gravid med kid nr to. Ikke særlig pent, og heller ikke særlig digg. Da unngår jeg slik mat ved en senere anledning. Det virker også som kroppen min tolererer litt melk, men litt mer enn litt melk over en lengre periode fører til protester i magen og uren hud. Nå om dagen holder jeg meg helt unna alt av melkeprodukter og synes det er fint.

Jeg spiser paleofisert mat innimellom, men foretrekker naturlig mat. Jeg kan spise sukker, men trives med å holde det på et minimum. Jeg har litt alkohol i mitt liv, dog særs lite nå som jeg fullammer. Jeg prøver å ha et avslappet forhold til mat, spise intuitivt, dvs spise når jeg er sulten og stoppe når jeg er mett. Jeg får som regel i meg både fisk, fugl og kjøtt i løpet av en uke, jeg spiser mat i sesong, litt for lite økologisk mat, jeg trives godt med fete frokoster og om jeg spiser noe som ikke er paleo får jeg ikke dårlig samvittighet fordi spist er spist.

Du må selv utforske hva din kropp liker og ikke liker og selv ta ansvar for egen helse – det er ditt paleoliv!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!