Som nevnt i forrige post er paleo challenge ikke noe som er skrevet i stein, slik whole30 er. Svarene til spørsmålene under ligger tett opptil, om ikke helt opptil, whole30, rett og slett fordi jeg synes deres holdning til de tretti dagene er mest fornuftig. Hvorfor? Jo, fordi når man først skal sette av tretti dager til å skjemme bort kropp og sjel med god mat kan man like så godt bare knuse på, i stedet for å lumpe igjennom halvveis og dermed ikke oppnå så gode resultater som ønskelig, eller lære å kjenne seg selv så godt som man har muligheten til om man gjennomfører så strikt som mulig.

Hvor streng skal man være på en paleo challenge?
Følg rådene til whole30. Det er greit definerte regler. Du trenger ikke bruke en kalori på å tenke om noe er lov eller ikke lov, det har Hartwigs gjort for deg. .

Er frukt lov?
Ja, frukt er lov. Men begrens deg til to serveringer daglig. Om du vet du er skikkelig avhengig av sukker, kan det være en ide å unngå frukt. Ikke bruk frukt som snacks når du er fysen på noe. Og velg grønnsaker fremfor frukt på tallerkenen din.

Kan jeg drikke smoothie?
I et vanlig paleoliv, ja. I en challenge; nei. Hjernen oppfatter ikke kaloriene fra fruktjus slik at de kaloriene ikke registreres. I tillegg sender fruktosen insulinnivået opp, hvilket vi prøver å unngå. Om du argumenterer for at smoothier tar kort tid å lage og du har dårlig tid om morgenen kan du 1) stå opp tidligere (legg deg tidligere for å få det til), eller 2) lage frokost dagen i forveien eller 3) lage eggerøre, hvilket tar like kort tid som smoohtie. Spis, ikke drikk maten din.

Jeg bruker proteinpulver. Innafor?
Nei.

Hva med bare litt melk i kaffin, en liten sipp vin, et par tyggiser eller en bit sjokolade?
Nei. Skal det være så skal det være. La kroppen din være helt uten melk, korn og sukker for å se hvordan det er. Etter de tretti dagene er ferdig, kan du reintrodusere en og en ting, om du ønsker, og se hvordan kropp og sjel reagerer på det. NB: å spise pizza på dag 31 er jærskla teit. Om du blir dårlig – hva reagerte du på? Osten eller melet?

Hva slags fett?
Avocado, kokos, oliven, macademia, dyrefett.

Smør?
Nei, men du kan evt bruke ghee, som er klarert smør. Det kan du lage selv eller kjøpe på grønnsaksforetninger.

Kan jeg lage chips, for eksempel av søtpotet?
Om du lager det som tilbehør til et måltid; ja. Om du lager det som snacks, nei. Kontekst er alt.

Hvorfor er ikke potet lov når søtpotet er lov?
Blant annet fordi sammenliknet med andre grønnsaker gir potet lite næring. Det inneholder dessuten mye stivelse, som ikke er gunstig for blodsukkeret. Til slutt påpeker Hartwigs at å kutte poteter en måned gjør at man blir tvunget til å teste og spise andre grønnsaker. Søtpotet inneholder mer næring enn vanlig potet. Men – om man er overvektig eller for eksempel har diabetes bør man  heller velge grønnsaker over jorden enn under jorden.

Kan jeg drikke kaffe og te?
Ja. Men igjen – kontekst. Om du drikker seks kopper kaffe daglig bør du revurdere ditt forhold til koffein. (og til søvn og stressnivå!) Melk og søtning i kaffen sier seg selv at er ut.

Hvor ofte kan jeg spise?
3 – 4 måltider hver dag. Når et måltid er ordentlig satt sammen med nok protein, en god dose sunt fett og grønnsaker, tar det tid til du blir sulten igjen. Og nei, du må ikke spise hver tredje time for å opprettholde forbrenningen, som’rem hevder.

Hva om jeg spiser ute på restaurant?
Da er du litt vrang og vanskelig. Like så greit å venne seg til det først som sist. Evt kan du vente med å spise ute til de tretti dagene er over.

Jeg ammer eller er gravid. Hvordan kan jeg gjennomføre en PC?
Da vil jeg anbefale å følge nøye med på kroppens signaler (bortsett fra når den craver dårlig mat eller godis, da bør du stå over). Selv inkluderte jeg litt fete melkeprodukter i deler av graviditeten og hadde paleodesserter innimellom da jeg tok en PC da Mini var tre måneder, for å få i meg nok næring i løpet av en dag. Fokus er på å bære frem et barn og å gi så god melk som mulig – og nok – ikke til å nødvendigvis være regelrytter. Men det er klart, en paleo challenge er ikke ugunstig akkurat, verken for mor eller barn!

Må jeg spise økologisk og grass fed?
Tjah. Det spørs på tilbudet der du bor og økonomien din. Om det ikke går, vil du oppleve helsefordeler med en paleo challenge selv uten økologisk og grass fed.

Hva slags bacon er lov?
Det spørs litt hvor strikt du er mtp tilsetningsstoffer. Grøstad gris er supergodkjent, i alle fall.

Er supermat lov?
Fokuser på mat, ikke tillegg. Og som en klok mann sa «supermat? Du mener innmat?»

Hva med stevia og honning? Det er jo naturlig?
Ja, men det er sukker og trigger belønningssystemet i hjerne din på samme måte som sukker i godteri. Derfor er det ikke lov i disse tretti dagene.

Hva med familien min, de støtter meg ikke, hva gjør jeg?
Du må være sterk og kjøre ditt løp. Skaff deg partnere på sosiale media, for eksempel. Whole30 er et nyttig forum, slik føler du at du ikke er alene.

Jeg skal på fest. Hva gjør jeg?
Melder fra vertinnen og verten på forhånd og tilbyr deg å lage noe som passer inn i paleo challenge. Og forklarer til de andre gjestene at du gjennomfører en PC og hvorfor. Også kan det være lurt å si i fra på forhånd, sånn i tilfelle.

Er kakao lov?
Som krydder i en rett, ja. Som dessert, nei.

Er mandel- eller kokosmel lov?
Som tillegg til saus for eksempel, ja. I paleofisert mat, nei.

Soyasaus til sushi? Og hva med sushi?
Soyasaus er fortsatt soya, ergo nei. Bestill heller coconut aminos på iherb.

Kan jeg spise nøttesmør?
Det anbefaler jeg deg å ikke gjøre under en paleo challenge. Det er litt som godis.

Kan jeg spise peanøtter?
Nei. Peanøtt er ikke en nøtt, men en belgfrukt.

Kan jeg ta vitamintilskudd?
Ja, det kan du vel.

Er det noe spesielt du anbefaler?
Spis innmat (lever, feks) og kok og bruk kraft! Og se på disse tretti dagene som tredve dager med egenpleie. For det er nettopp det det er! Og husk: fokuser på alt det du kan spise, ikke hva du skal holde deg unna. Det finnes masse bra paleo-oppskriftsblogger der ute. Husk bare å sjekk om oppskriften passer inn i en paleo challenge eller ikke.

Hva lurer du på? Noe jeg bør ta med? Fyr løs!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!