De av dere som følger meg på Instagram (@paleoliv) har vel fått med seg at jeg liker lever god. Veldig godt.

Et paleokosthold innebærer å kutte ut en del matvarer som ikke gir gunstig helseeffekt for kroppen (og ofte ikke for utseendet heller). Grunnen til at mange får bedre helse når de legger om kosten, er ikke bare fordi man kutter ut matvarer men også fordi man samtidig øker andelen av gode matvarer i kosten sin. Men – det går jo an å pimpe kostholdet ytterligere. Økologisk i stedet for konvensjonelt (om det er mulig der du bor og økonomisk), er et eksempel. Spise innmat er et annet eksempel. Gode nyheter her: innmat er latterlig billig.

Jeg har ikke fått meg til å spise nyrer eller hjerte enda. (Vi dissekerte innmaten fra en gris på ungdomsskolen. Da jeg skar opp nyren kom det urin ut). Lever, derimot, spiser jeg mer og mer. I Danmark i sommer stekte jeg kalvelever til frokost, lunsj og/eller middag. På reise, for eksempel i Egypt og Kroatia, spiser jeg kyllinglever. Okselever er det jeg er vokst opp med (mormor lager verdens beste levergryte). Og her om dagen kjøpte jeg økologisk lammelever. 19 kroner for ca en halv kilo. Kupp!

lever

Fordelen med å spise lever er mange. For deg som ønsker å bli gravid eller er gravid er lever ypperlig mat. Lever gir jern, samt vitaminA, K2 og zink. Mange gravide blir jo jernfattige. Jerntabletter skaper ettersom jeg har forstått forstoppelse og kullsort avføring. Bedre da å få i seg jern naturlig. Avslutt måltidet med en appelsin, eller ha paprika eller kålrot til slik at du får i deg C-vitamin, det letter opptaket av jern. (Og ja, mine jernlagre var fine under hele graviditeten).

Nok nerdepreik. Ikke alle er like glade i lever som jeg er. Derfor er leverkjøttkakene jeg lagde i går en enkel måte å snike inn dyrerikets svar på superfood i en middag – de smaker nemlig ikke stort av lever.

Milde leverkjøttkaker

Ca 18 – 20 stk

  • 1 pakke lever
  • 500 gram kjøttdeig
  • 2 egg
  • En halv løk i små biter (kan droppes om ønskelig, men gir en trad kjøttkakeschwung)
  • Salt og pepper
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts muskat
  • Evt litt vann for konsistensen, jeg brukte ikke det.

IMG_1014

Rens leveren for sener. Kjør den i en food processor til den er blitt deig. Tilsett resten av ingrediensene og miks til alt er blandet godt. Stek!

IMG_1015

Spis og nyt!

leverkjottkaker

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!