Åh, for en fin, fin, fin helg det har vært. Jeg har tilbragt helgen på Lille månes høstkonferanse og har virkelig storkost meg. Inn til beinet! Min paleomamma var med, hun har vært på besøk fra Tyskland i en uke og fått all oppmerksomheten fra Mini. Min svigerinne var med, Jon var selvsagt med og Mini har oppført seg eksemplarisk gjennom en drøss med foredrag. Fine Mini.

Programmet i år var virkelig supert. Lille månes forlagssjef Jan har gjort en superbra jobb. Jeg håper han arrangerer til neste år igjen, jeg står gjerne på talerstolen i alle fall! Det er så gøy og inspirerende å møte likesinnede. Og det er så utrolig koselig (og ganske så stas) at blogglesere kommer bort til meg og hilser på. Heihei!

Selv var jeg på podiet i dag og snakket om naturlig mat, altså paleo, knyttet opp mot fertilitet, graviditet og amming.
IMG_1470

Jeg tenkte å dele opp foredraget i flere bloggposter til neste uke. Alert for de som ikke bryr seg om disse temaene i det hele tatt: det gjelder deg også, ikke bare for kvinner og menn som ønsker å formere seg eller har formert seg! Nyttig lesning for alle, det tør jeg påstå. Jeg håper inderlig jeg får mulighet til å holde dette foredraget igjen. Ikke bare elsker jeg å stå på scenen og prate om dette; temaet er også så utrolig viktig. Så utrolig viktig! Og det er for lav kunnskap generelt om hva slags mat som er gunstig for å øke fertiliteten, for å få et best mulig svangerskap og for å gi den beste starten på et nytt menneskeliv.

Så til en oppsummering av helgen. Jeg fikk dessverre ikke sett alle foredrag, litt grunnet Mini. I dag, for eksempel, gikk jeg glipp av Erik Bergstrøm, en ung svenske som er hardbarket paleofan og tidligere svensk kettlebellmester. Bra med unge stemmer! (Nå hørtes jeg gammal ut, men dere vet. Jeg har jo bikka tredve). I går gikk jeg glipp av Eyvind Stueland, han som driver barefootshoes (husk at koden «paleoliv» gir rabatt!) sitt foredrag om norske matskatter. Har hørt Eyvind prate flere ganger, men det er alltid artig å lytte til ham.

Any doctor who says eat less and exercise more is guilty of malpractice
I går var det store trekkplasteret Robert Lustig. Å høre ham snakke om sukkergift og det faktum at en kalori ikke er en kalori var rett og slett stas. Skulle ønske at samtlige av ekspertene i vgs vektklubb var der, i tillegg til journalister i diverse helseblader som fortsatt tror at kalorier er farlige. Og jo, en drøss ernæringsfysiologer burde vært der. Kanskje samtlige. Og for eksempel Grete Roede-gjengen. Og Kari Jaqueson burde vært der. I det hele tatt. Store deler av de som sysler med slanking i Norge burde vært der. Men de synes vel sånn dere lchf/paleo er tullball. (Nå kunne jeg hisset meg opp, men lar være). Et par gullkorn fra Lustig: «Any doctor who says eat less and exercise more is guilty of malpractice». Og: «Insulin is the bad guy in the story». Og: «Sugar is the most destructive force in the universe».

I dag var Emil Steensen, grunnlegger av Paleo Danmark på Facebook, den første jeg hørte. Paleo er mye større i Danmark enn i Norge – foreløpig. Han sa noe jeg ikke har skrevet så mye om på bloggen, men som jeg vektla i mitt foredrag, nemlig matens påvirkning på hormoner. Et paleokosthold balanserer hormoner. Et vanlig, norsk kosthold er ugunstig for hormonene. Alle, alle ønsker og bør etterstrebe balanserte hormoner. Videre sa han at et paleobasert kosthold fremmer sunn fordøyelse. Det er heller ikke noe jeg har skrevet om for mye her på paleoliv, men det kommer, det kommer. Helsen starter nemlig i tarmsystemet og fordøyelsen. Det er ikke et bra tegn for helsen din at du har diare, eller mye forstoppelse, eller at avføringen din stinker. Tenk bare på fyllebajs. Den stinker. Det er en grunn til det – gårsdagens inntak av alkohol og sikkert litt dårlig kebab er ikke akkurat gunstig for helsen din. Her må jeg også skyte inn litt om babybæsj. Når babyen begynner med fast føde er det ikke, jeg gjentar ikke, normalt med illeluktende bæsj, eller altfor grønn bæsj, små runde kuler eller at det må gis sviskejus for at bebisen skal få bæsje. Det betyr at det lille får feil mat. Just sayin!

Etter meg snakket Monique Forslund om mat for barn. Jeg har anmeldt boken hennes om barnemat tidligere. Fikk pratet litt med henne, hun var superhyggelig, og barna som går i hennes barnehage er så heldige som slipper høykarbokosthold, altså tjah kan man kalle det unaturlig mat. Og som hun påpeker; det er digg for de ansatte at barna spiser lavkarbo. Ungene er jo rolige.
lifezone_paleoliv

Lavkarbopappa snakket deretter om babykarbo og prinsessemos, dvs om lavkarbokostholdet til hans datter som er bikket året. Jeg er enig i mye av det lavkarbopappa sier, men jeg er uenig i det veldige fokuset på hvorvidt en matvare har høyt eller lavt karboinnhold. Det var noe nestemann på talerstolen, Thor Foseid, også påpekte: en matvares karboinnhold sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten til en matvare. Er bønner lavkarbo? Ja. Inneholder det antinæringsstoffer som er ugunstige for helsen? Ja. Inneholder bønner proteiner som er vanskelige å ta opp for menneskekroppen? Ja. Bør man spise bønner fordi det er lavkarbo? Absolutt ikke. Lavkarbopappa begynte også med rotmos tilsatt fett som første barnemat. Egen erfaring, og teori jeg har lest på området, peker faktisk mot at proteiner er lettere å fordøye for den lille babymagen. Vi har jo Mini på potte og ser at det ikke er synlige rester av kyllig eller lam, mens avocado og gulerot kommer helere ut. Men deres lille jente har som Mini en bæsj som nesten ikke lukter og som ikke lager noe griseri i bleien eller stumpen. Det blir spennende å følge lavkarbopappa videre, tross alt er vi enige i en masse ting. Nestle, go home!

I lunsjen i dag fikk jeg slått av en prat med Pål Jåbekk også. Han avsluttet konferansen i dag, men da hadde vi dratt hjem med minien vår så fikk ikke hørt ham.

Alt i alt en veldig inspirerende helg. Det kribler i magen! Og som sagt – foredragssammendrag kommer i flere bolker denne uken. I mellomtiden får dere kose dere med et passe bra bilde av paleofamilien.
familie

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!