Foredragssammendrag del 1: fertilitetsbakgrunn, hvordan og hvorfor mors livsstil påvirker barnets helse og hva som er vanlig mat men som ikke er naturlig mat.

Status Norge i dag:

 • 10 prosent av alle par er ufrivellig barnløse
 • 60 prosent av par som forsøker å bli gravide, blir det i løpet av ca 6 måneder
 • 10 – 20 prosent av par som forsøker å bli gravide, bruker ett år eller mer
 • –> Betyr at mange er triste hver måned, når mensen kommer
 • I 2012 ble 2000 barn født ved hjelp av kunstig befruktning, i tillegg til antatte mørketall
 • Sædkvaliteten til norske, og europeiske menn, er blitt dårligere de siste tiårene. I Norge har 1 av 5 så dårlig sæd at det gjør det vanskelig å bli pappa.

Hvorfor jeg tar opp dette? Fordi det selvom det å bli foreldre er det mest naturlige i hele verden, er det mange som ikke klarer å bli gravide. Jeg har gjort en del research, og det finnes sprikende råd om hva man bør gjøre, men lite på hvor viktig kosthold og hormonbalanse er for å bedre fertiliteten. Det kan hjelpe på østrogennivået å kutte koffein, som vg skrev for et par uker siden (de nevnte ikke østrogennivået, men kaffe var på førsteplass på fertilitetsliste, kosthold var på syvende eller noe og sa noe som spis variert og sunt og du er innafor), men det hjelper ikke stort å ikke drikke kaffe om resten av kostholdet ikke fremmer fertilitet.

Så redegjorde jeg litt for hvor viktig mors livsstil er for babyens helse:

 • Vi vet at barn født av mødre som misbruker narkotika, blir født med abstinenser, noen så vonde at de får sterke, sterke smertestillende med en gang de er født
 • Vi vet at barn født av mødre som har drukket for mye alkohol i svangerskapet (eller fylla på feil tidspunkt) har større sjangs for å bli født med misdannelser og få lavere IQ
 • Vi vet at barn født av mødre som røyker under svangerskapet har større sjangs for å ha lavere fødselsvekt grunnet oksygenmangel under svangerskapet
 • 10 prosent av norske kvinner som er gravide, har en bmi på over 30 når de blir gravide. 20 prosent er regnet som overvektige. Disse kvinnene har større problemer med å bli gravide, og når de blir gravide har de større risiko for svangerskapsdiabetes (om de ikke har diabetes2 fra før, siden fedme og diabetes2 henger sammen) og komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Barn av disse mødrene har større risiko for å være tyngre ved fødsel, og senere utvikle fedme og diabetes2.
 • Barn født i en familie med dårlig kosthold, både graviditet og første leveår, har større risiko for å utvikle adferdsproblemer.

Hva sier dette oss? Jo, at mors kosthold og livsstil under graviditeten har innvirkning på barnets helse, og på hvor fort hun klarer å bli gravid. Jeg er superglad vi har mulighet for assistert befruktning i Norge, men jeg tror nok at flere kunne sluppet den tøffe opplevelsen det er å gå igjennom assistert befruktning om de hadde spist naturlig mat. Men hva er naturlig mat? Å vise dere bilder av hva som er vanlig mat men som ikke er naturlig mat, kan gi en god pekepinn.

unaturligmatbilder

Dette er mat som veldig mange nordmenn spiser hver dag. Det blir sett på som vanlig mat og sunn mat. Jus? Sunt, kommer fra frukt. Fitness? Sprek start på dagen. Soya? Sunn erstatter for melk. Fettfri melk med tilsatt fettoppløselig d-vitamin? Logisk.

Felles for disse matvarene er:

 • De er alle foredlet, dvs laget i en fabrikk.
 • De har en innholdsfortegnelse, og jeg er ikke den eneste som ikke forstår alt på ingredienslisten.
 • Mange av varene (Lustig hevder 80 prosent) er tilsatt sukker i en eller annen form.
 • De er imitasjoner av en original (margarin hermer etter smør)
 • De følger trender (eks: lavkarbobrød)
 • De har fænsi innpakning for å bli sett av forbruker
 • De er homogene. Med det menes at slike varer finnes i alle matbutikker i Norge, Skandinavia, Europa og verden, og at varene er varianter av hvete, soya, ris og mais.
 • De er tilsatt vitaminer og mineraler, dvs er ikke bra nok i seg selv
 • De er tilsatt smaksforsterkere. Det bør gi en pekepinn at varen i seg selv ikke smaker så digg

Grunnet det høye korn- og sukkerinnholdet i disse varene inneholder maten et altfor høyt karbohydratinnhold enn hva som sunt er for våre kropper, i tillegg til et for lavt nivå av essensielle næringsstoffer. I tillegg ville ikke bestemoren din kjent igjen varene, og fordi våre gener ikke har endret seg særlig de siste 150 – 200 000 årene kjenner ikke kroppene våre igjen maten heller. Det betyr at vi ikke bare blir overforet og underernært av maten – den gjør oss syke. Slik mat har skylden i fedme, diabetes2 og en drøss med livsstilssykdommer.

Dette kostholdet tuller dessuten med våre hormoner grunnet altfor mye karbohydrater. Insulin er et masterhormon, og når det er for store svingninger i insulinet går det ut over blant annet kjønnshormonene våre. Derfor kan det være vanskelig å bli gravid når kostholdet består mye av slik mat. Det øker også risikoen for jernmangel under svangerskapet grunnet høyt innhold av korn. Korn inneholder antistoffer som «tar» jern fra kroppen. Og det er et kosthold som gjør brystmelken mindre optimal enn den kunne ha vært. Vegetabilsk fett (som våre myndigheter anbefaler og som finnes i ca all ferdigmat) og transfett (som heldigvis er på vei ut) finnes da i brystmelken på bekostning av verdifulle fettsyrer (omega3-fettsyrer) som er viktige for barnets hjerne.

Mer i morgen eller torsdag! Da skal jeg skrive om hva naturlig mat er for noe, hvorfor det er gunstig i alle tre periodene, og hvorfor mannen også bør spise naturlig mat. Mini sover og jeg skal gjøre 500 kettlebell swings.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!