Jeg hadde tenkt til å la det forbigå i stillhet, men jeg klarer ikke la være.

De fleste av oss har vel fått med oss bildet av en viss fotballfrue har postet av seg selv fire dager etter fødsel. Liten truse, pushup-bh, forførisk blikk – og få tegn av at lille babyen har vært inne i magen for noen dager siden (kanskje flere tegn om magen ikke ble holdt inn, men). Jeg satt på jobb da jeg så bildet og holdt på å dette av stolen. Jeg ble skuffet og sint. Jeg har nemlig hatt respekt for fotballfruen. Jeg har sansen for driftige kvinner. Hun driver en bra bloggbissniss og innimellom gir hun glimt av intellekt i bloggpostene sine. Hun er med i kostreform, og jeg tror hun sprer kostholds- og treningsmotivasjon til mange av leserne hennes. Hun er ambisiøs og når målene sine. Slikt liker jeg. Det er fint.

Hva som ikke er så fint er hvilke signaler dette bildet sender. Hun forsvarer seg med at hun har rett til å være stolt av kroppen sin og at hun er naturlig tynn. Jeg er enig i begge utsagnene. Hun er tynnere enn hva jeg er naturlig, for eksempel. Og jeg håper alle kvinner og menn er stolte av sine egne kropper, så også fotballfrue. Men i dette tilfellet kunne hun trengt at en liten kommunikasjonsrådgiver visket henne i øret: «Nå er du i ammetåka. Dropp det bildet». Når det er sagt, unner jeg henne at hun ser bra ut, siden det åpenbart er inmari, inmari viktig for henne.

For må man være milf?

Det triste er at at alle som applauderer bildet, kommenterer hvor flott hun ser ut. Kun det. Det fokuseres ikke på helse i det hele tatt. Noen jenter skriver også at hun ser slik ut fordi hun har viljestyrke. Da spør jeg: er det så inmari viktig hvordan man ser ut rett etter fødsel? Er det ikke viktigere at mor har det bra (noe hun åpenbart har) og at bebisen er frisk (noe bebisen åpenbart er)? Hvorfor er det så viktig å være milf? Hvorfor er det kred å se liggbar ut dager etter fødsel? Jeg gir henne mer kred for å ha kommet igang bra med ammingen! Hurra for deg og bebis!

Helse er ikke sexy, sexy er sexy

En annen ting er at hennes fine kropp etter fødsel ikke nødvendigvis har noe med helse å gjøre. Det har jeg skrevet om før. Sixpack er ikke nødvendigvis sunt. Bak en veltrent kropp kan det ligge spiseforstyrrelser, egenhat, næringsfattig kosthold, etc. Da er ikke den kroppen sunn, selv om det ser slik ut. Derfor er det farlig å sette likhetstegn mellom veltrent, slank og sunn. For slik er det nemlig ikke. Dessverre er det slik at helsebudskap ikke skaper klikk, mens bilder av kropp i undertøy skaper klikk.

Misunnelse

Vi som påpeker til fotballfrue at hun bør tenke over sin egen posisjon og hvilke signaler hun sender ut får kommentarer tilbake av andre at vi bare er misunnelige. Vel, eh, nei. Man skal nemlig ikke ha mange studiepoeng i semiotikk for å se hva slags signaler bildet sender ut. Det er hva jeg har problemer med. At hun ser bra ut etter fødsel er jaggu bra med tanke på at hennes merkevare er å se bra ut. Jeg kjenner meg igjen i fotballfrue at hun er stolt av kroppen sin etter fødselen. Etter min fødsel var jeg også superstolt av min egen kropp. Hva den får til! Laget et nytt menneske! Jeg var også fornøyd med at magen trakk seg sakte men sikkert tilbake, og nå åtte måneder etterpå er jeg fornøyd med at jeg tar strake pullups og slankere enn på mange år. Men det har ikke vært målet mitt, verken under svangerskapet eller som ammende å se digg ut. Det er en heldig konsekvens og det er hva jeg håper jeg har formidlet og formidler på bloggen min.

Lavkarbokrøll

Jeg har hatt som mål å gi Mini så næringsrik mat i magen som mulig, så næringsrik melk som mulig, og meg selv så mange næringsstoffer som mulig både som gravid og ammende. De få gangene jeg har merket at jeg har lite melk, har jeg virkelig spist meg opp, fortrinnsvis med mye gode karbs fra for eksempel søtpotet. Det har alltid funket. Heller spise masse enn å gi melkeerstatning, har jeg tenkt.

Den næringsrike maten som jeg har gitt Mini og meg selv har en positiv innvirkning på mitt utseende. Det er jeg glad for. Jeg liker jo å se og føle meg bra! Men om jeg hadde måttet spise dårlig mat for å se digg ut, hadde jeg ikke gjort det. Minis og min helse først, utseendet en heldig bieffekt. Det er sikkert fotballfrues tanke også (selv om jeg ikke er fan av alle lchf-løsningene med sukrin og stevia etc som hun lager), men det kommer jo ikke frem på bloggen. Dermed feiler hun i det som hun prøver å formidle: sunn livsstil gjennom trening og kosthold. Hun får frem at lchf og kronisk kardio (som vi som er i en annen treningsleir kaller det) gjør deg digg, og at det å være digg er viktig, for da får man mange likes og mange lesere og mange penger. Hun, som har så mange lesere, burde fokusere enda mer på at lchf og trening for de fleste av oss gir en bedre helse. Det kan gi en god graviditet. Og en fin fødsel. Og fin barseltid. Men i stedet fokuserer hun på et bilde av seg selv i sexy undertøy i naiv tro at det signaliserer helse.

Føle seg feit fordi fotballfrue er tynn

Siste jeg vil få frem er de som sier: ååå nå føler jeg meg feit fordi fotballfrue er tynn. Vel, det er faktisk ikke fotballfrues problem. Alle må vi jobbe med å være subjekt i eget liv, ikke objekt. Hva mener jeg med det? Jo, å stå opp om morgenen med følelsen av egenverd uansett. Jeg tror kanskje vi kvinner har større problemer med det enn menn? Jeg jobber kontinuerlig med å bli bedre. Å være et subjekt vs objekt er som følger: Sjefen din kaller deg inn på teppet og sier jobben du har gjort på en spesiell oppgave er under pari. Subjekt: hm. Da får jeg prestere bedre neste gang. Objekt: jeg er dust. Vekten din sier du har gått opp to kilo. Subjekt: jøsseball. Objekt: krise, jeg er feit. Instagrambildet ditt av magen din får bare 20 likes mens venninnen din får 40. Subjekt: jeg har fin mage, hun har fin mage. Objekt: Åherregud. Har jeg stygg mage?

Skjønner dere hvor jeg vil hen? De som objektifiserer seg selv henter hele tiden bekreftelse utenfra at de ser bra nok ut, er bra nok, er digge nok presterer bra nok, er morsom nok, har fine nok klær, osv. Om de får positiv bekreftelse er de bra, om de får negative kommentarer raser selvfølelsen sammen. Om andre ser bedre ut enn de, er de mindre verdt. De som er subjekter i eget liv vet at de har en egenverd uavhengig av utseendet, prestasjoner, klær, hvordan andre ser ut, hvordan fotballfrue ser ut fire dager etter fødsel. Det påvirker ikke deres egenverdi i det hele tatt. Det, folkens, er selve målet.

Konklusjon?

Spis paleo, tren vettugt, fyll livet med positivitet, gled deg på vegne av fotballfrue at hun ser bra ut siden det åpenbart er viktig for henne. Sov nok. Etterstreb å være et subjekt hver dag. Det gjør deg sexy, aiit?

PS: hadde jeg vært sponsoransvarlig i kari traa hadde jeg ikke sendt klær til FF mer. Kari Traas filosofi har lite å gjøre med FF å gjøre, spørrumei.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!