Heisann!

Jeg tenkte å ha en årskavalkade på bloggen i dagene fremover. 2013 har på noen måter vært lite innholdsrikt, men på andre måter veldig innholdsrikt. Jeg klarer ikke helt bestemme meg. To viktige ting har dog skjedd: Jeg har blitt mamma. Og paleo begynner å bli et kjent ord i Norge. Dobbelt hurra!

Jeg har vært så heldig å få intervjuet flere spennende personer på bloggen i år. Anbefaler seff at du leser alle, om du ikke allerede har lest dem!

Under vårt tak

I august hadde Jenny og Magnus, paret bak den svenske paleobloggen Under vårt tak, ordet her på paleoliv. Det kan vel kalles for et intervju? Med i intervjuet ga de også oppskrift på kjøttsuppe. Kan fortelle at Jon og jeg lager ulike varianter av den stadig vekk, fordi den er god, enkel å lage og inmari grei å ha dagen etterpå eller med seg som niste. Jenny og Magnus er superfine folk. Kanskje et av favorittavsnittene fra deres bloggpost er:  «Paleo kan enkelt beskrivas som ett förhållningssätt, hur man ser på mat, träning, arbete, fritid och livet i stort. Brukar ofta prata om våra livsstilsval med orden ”Vila lite”, alltså njuta av stunden och det vi har här och nu. Saker och ting får ta tid och det är viktigt att kunna just vila lite för att ta in livet och allt det vackra. Precis som maten, ren och naturlig, avskalad och tillbaka till ursprunget.»  Godt beskrevet, er du ikke enig?

Peggy Emch – Primal moms look good naked

Boken Primal moms look good naked kan jeg ikke anbefale nok for kvinner som ønsker å bli eller er gravide. Den gir ikke bare god innsikt i hvorfor og hvordan man bør spise paleo for å bli gravid, men forklarer også hvorfor et slikt kosthold bidrar til et ok ytre, med feks mindre sjangs for å utvikle strekkmerker eller få masse vann i kroppen under graviditeten. Kostholdet er også gunstig for babyens helse, noe Emch også går innpå i boken. Jeg intervjuet henne i september i år. I ettertid ser jeg at jeg godt kunne stilt henne helt andre spørsmål (helt ærlig synes jeg ikke intervjuet er så bra). Men til mitt forsvar hørte jeg på podcasten til Livin la vida lowcarb-show der hun ble intervjuet av Jimmy Moore, og hun er ikke helt super til å svare for seg. Heldigvis er hun bedre egnet til å skrive bok og bloggposter!

Per Helge Fjørtoft – Kanskje verdens beste kettlebellutøver

Dette intervjuet er jeg godt fornøyd med. For de av dere som ikke har lest det, kan jeg fortelle at godeste Fjørtoft er en av verdens beste kettlebellutøvere. Det er igrunn helt insane, spørrumei. Jeg tar den samme introen som i intervjuet: Bare tenk på det: når jeg trener med kettlebells bruker jeg som regel 16 kilo til kettlebell swings, som er med begge hender. Om jeg snatcher eller svinger med en hånd, eller gjør clean&jerk, bruker jeg 12 kilo. Per Helge, han gjør clean&jerk med 32 kilo. En kule på 32 kilo i hver hånd. I ti minutter. Uten pause. Det betyr styrke og utholdenhet – både fysisk og psykisk. Siden intervjuet ble gjort er jeg blitt sterkere, nå gjør jeg kun swings med 20 kilo, minst. Hehe! Åkke som, intervjuet anbefales å lese. Per Helge spiser intuitivt og uten et strengt regime. Jeg er så fan av det. Periodisk faste når han føler for det, masse mat når han føler for det, mindre mat når han føler for det. Og han lister opp gode fordeler med et slikt kosthold:

  • Jevnere stabil energi. Aldri lavt blodsukker, og kan trene hardt og lenge uten å gå tom.
  • Bedre fordøyelse og henter meg fort inn etter trening.
  • Det føles intuitivt og historisk sett riktig å spise sånn, det gir meg en trygghet på at det er godt for meg.
  • Er frisk og om jeg brygger på noe går det stort sett over på no-time. Føler meg sterk og frisk, motstandsdyktig mot sykdommer.

Pål Jåbekk

Pål Jåbekk er en mann jeg har respekt for. Jeg intervjuet ham tidligere i høst, og traff ham RL (som det heter) først på Høstkonferansen til Lille måne. Boken han har skrevet, Helt naturlig mat og trening, er å anbefale. Den er en fin introbok til paleo/lavkarbo-livsstilen. Her er et av svarene han ga meg, som jeg synes er bra:

Det har blitt et stadig økende fokus på bærekraftighet. Det gjelder flere områder, alt ifra mote og industri til miljø. Det virker som om det er en økende lengsel etter tilhørighet til naturen og et ønske om å se på menneskene som et dyr blant mange som skal sameksistere på jorda. Innen mat og helse øker fokuset på at mat skal være lite bearbeidet, sunt og lite miljøskadelig. Innen vitenskapen ser det ut til at man har fått et økende fokus på viktigheten av et evolusjonært perspektiv.

Melissa Joulwan – damen bak Well Fed-kokebøkene

Jeg håper alle har vært innom bloggen the clothes make the girl. Jeg er innom bloggen til Melissa uregelmessig regelmessig, om det er en ok beskrivelse. Hun lager god mat og poster heldigvis alle disse gode oppskriftene på bloggen sin. Også har hun gitt ut to kokebøker, well fed og well fed 2. Begge med underoverskriften: for peple who love to eat. Det sies jo at you had me at hello. Melissa hadde meg på for people who love to eat. Det fine med begge kokebøkene hennes, og de aller fleste oppskriftene på bloggen hennes er at de er godkjent for paleo challenge, slik jeg anbefaler å kjøre en paleo challenge, dvs likt som en whole30. Ikke noe søtsaker eller paleofiserte matvarer, kun ekte mat. Om du tenker på en paleo challenge ville jeg fortet meg å kjøpe en eller begge bøkene. Med disse i bakhånd kan du meske deg med digg mat i tretti dager, lett!

I interjvuet forteller Melissa litt om sin egen søken mot bedre helse, hvordan hun finner på oppskrifter og så sier hun dette, så klokt så klokt: The right food is the foundation for optimal health, but sleep, stress management, social interaction, and smart training are also important factors. 

Videre årskavalkade inneholder best of-oppskrifter, trening, babysnakk og suksesshistorier. Stay tuned for more happy days! Nå skal vi spille Uno her og i morgen skal vi på et biodynamisk supermarked før vi drar hjem til Norge.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!