Dette blogginnlegget fra Jon treffer meg ganske midt i blinken. Jeg sitter nemlig inmari masse. På vei til jobb, på jobb, på vei hjem fra jobb og foran skrivepulten hjemme etter jobb. Antar jeg ikke er den eneste som har et sedat hverdagsliv? Stakkar kroppen min. Og vet dere? Jeg er stiv som en stokk. Nå om dagen jobber jeg mer med mobilitet enn trening. Det nytter nemlig ikke å være sterk om man har bevegelse på cirka ingenting. Amming og sitting og for lite fokus på mobilitet har gjort at jeg kjenner jeg har en altfor stiv øvre del av rygg. Og vet dere igjen? Jeg er ikke den eneste som er stiv der. Jon skriver om viktigheten av bevegelse i dag. God les! Og forresten, om dere har treningsrelaterte spørsmål vet jeg at Jon svarer villig vekk, enten i kommentarfeltet, eller om dere sender meg en mail.

Trening for helse: bevegelse

Mange som trener beveger ikke på kroppen sin.
De sitter på et treningssenter og dytter på maskiner. Dette er ikke bevegelse. Eller de løper på en tredemølle eller sitter på en sykkel og spinner. Dette er veldig begrensede bevegelser. Hva med alle de andre typene bevegelser som kroppen kan gjøre?

For muskler og bevegelighet gjelder samme regel: “use it or lose it”. Et klassisk eksempel er en dyp avslappet knebøy med rumpa nesten eller helt nede på anklene. Normalt er dette en hvileposisjon som alle toåringer lett kommer inn i. Den gjennomsnittlige norske 25-åringen gjør ikke det. Grunnen til det er ikke at det er en posisjon som er umulig for voksne mennesker å innta. Problemet er at vi i Norge fra seksårs-alderen (om ikke før!) sitter på stoler hele dagen og dermed mister mobiliteten til å sitte i en dyp knebøy. I land der det er vanlig for voksne å hvile i bunnen av en knebøy gjør de da også det langt opp i alder. (Saras kommentar: da vi bodde i Qatar så vi dette hele tiden: alle gjestearbeidere, som det vel kalles, satt slik i pauser eller fridager. Jeg får ikke det særlig bra til). Hvis du har så store problemer med å bøye albuen din at du ikke klarer å spise et eple så merker du og forstår du at det noe er feil med deg. Hvis du ikke klarer å lukke hoften, knærne og anklene nok til å sette deg ned er det også noe er feil, men vi er så vant til å være stive at vi tror det er normalt. Vel, det er unormalt, og du bør gjøre noe med det.

Et styrketreningsprogram bør bestå av fulle, komplekse bevegelser og ikke isolasjon av muskler. Isolasjonsøvelser kan være nyttige for rehabilitering eller kroppsbygging, men skal ikke være i fokus hvis helse og funksjonalitet er målet. Eksempel på isolasjonsøvelser er de fleste øvelser man gjør i vanlige apparater på treningssenter, eller for eksempel bicep curl. Komplekse bevegelser er øvelser der langt flere muskler blir tatt i bruk, så som knebøy, kettlebell swings og markløft.

Strengt tatt er bevegelse viktigere enn trening sånn vi vanligvis bruker ordet. Med det så mener jeg at hvis fokus virkelig er helse, er det ikke vanskelig å argumentere for at å bruke fem minutter på å bevege skuldre og albuer, hofter og knær til alle mulige ytterpunkter er nyttigere enn å sitte på en benk på et treningssenter og løfte noen manualer ut til siden for å trene skuldrene. Du får så utrolig mye mer igjen for sunne ledd enn litt større skuldermuskler. Dessuten er sjansen stor for at du sitter hele dagen på jobb, hvilket betyr at du ikke bør sette deg ned på treningssenteret i tillegg.

Ido Portal, en bevegelsesguru, sier det best: “Just move!” Styrke, smidighet, bevegelighet, balanse, utholdenhet. Alt kommer som en naturlig konsekvens av naturlig bevegelse. Det er lov å pumpe litt jern altså, men ikke glem å legge inn litt mer fri bevegelse som krabbing, rulling, klatring, hopping. Beveg på kroppen. Prøv å følg etter en treåring i en halvtime. Hva med å prøve å herme etter et barn som ikke har lært å gå enda og sitter og krabber og åler seg rundt på gulvet. “Alle” trener utholdenhet eller styrke, men hva med mobilitet og smidighet?

Hvis målet er helse i det lange løp er det mer enn styrke og cardio som gjelder. En medisinsk studie fra 2012 med navnet: “Ability to sit and rise from the floor as a predictor of all-cause mortality” har følgende å si om levealder og livskvalitet:

“It is well known that aerobic fitness is strongly related to survival, but our study also shows that maintaining high levels of body flexibility, muscle strength, power-to-body weight ratio and co-ordination are not only good for performing daily activities but have a favourable influence on life expectancy.” Med andre ord: er du stiv som en stokk har du færre år å leve enn om du er smidig.

Utfordring frem til neste torsdag: sett deg ned i en dyp knebøy. Ta tiden. Hvor lenge klarer du å sitte? Gjør dette hver dag og ta tiden hver gang. Forhåpentligvis klarer du å sitte lengre og lengre for hver gang!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!