Takket være denne bloggen har jeg blitt kjent med mange fine, oppegående kostholdsnerder. To av disse er Kim og Therese. Det var hos de Jon og jeg parterte et lam i høst, og selv lagde pinnekjøtt og lammelår. Gøy – og godt! Kim og Therese sa ja med en gang jeg spurte om de kunne gjesteblogge for paleoliv. Det er jeg veldig glad for, siden jeg har sansen for deres tilnærming til kosthold, helse og bruken av hele dyret. God les!

Nose to tail…

Kjempehyggelig å bli invitert til å gjesteblogge for Sara. Hun foreslo at vi skulle skrive et lite innlegg om hvordan vi spiser og lever. Først en liten presentasjon av oss selv.

Vi er:

Therese Aarsæther (27). Jobber som kiropraktor på Medicaklinikken på Ullevål sykehus. Hun har spesialisert seg på behandling av gravide og spedbarn.

Kim Orderud (31). Jobber som kiropraktor på Ullevål Hageby legesenter. I tillegg til allmenn kiropraktikk har han spesialisert seg på behandling av migrene og svimmelhet.

Vi bor i en leilighet på Skøyen med katten Arn på 4 år.

DSC_8343

Hvorfor valgte vi å legge om kosten

For ganske nøyaktig to år siden brakk Therese ryggen. Dette var vel den siste dråpen som fikk oss til å ta en grundig gjennomgang av kostholdet vårt og tilgjengelig forskning på kosthold. Vi hadde allerede vært litt innom rawfood og superfoods, men følte ikke vi fikk de helseeffektene vil lette etter. Vi satte oss derfor ned og gikk gjennom tilgjengelig forskning på emnet, slik at Therese kunne komme tilbake i  arbeid så fort som mulig. De siste to årene har vi gjennomgått en stor forandring i livsstil og kosthold. Fra å spise typisk norsk, sunt og variert, med høyt inntak av brødskiver/knekkebrød, stivelse og “må være lov å kose seg av og til med noe godt“ (les: ofte) til å gå over til et mer steinalderinspirert kosthold med mer naturlige og uraffinerte råvarer. Tidligere var kostholdet veldig fettfattig, men nå spiser vi mye naturlige fettkilder og føler at kroppen trives godt med det.

Vi har begge tydelig merket de positive endringene på kroppen et slikt kosthold har gitt. Tidligere har vi begge vært plaget av ukentlige migreneanfall som nå har forsvunnet helt. Vi har også merket store positive endringer på energinivå, kroppssammensetning, humør og konsentrasjon.
kimthereselam

Hvilke endringer har vi gjort

Hva vi konkret har gjort er å eliminere halvfabrikata, redusere korninntak til et minimum, redusere inntaket av karbohydrat betraktelig, samtidig som vi har vi økt inntaket av naturlig mettet fett. Hvis du vil vite litt mer om hva vi konkret mener om mettet fett kan du lese mer om dette her. Nesten alt kjøtt vi spiser har vi selv hentet direkte fra gård eller kjøpt direkte fra fisker eller jeger og deretter partert på spisebordet. Vi sørger for at vi benytter hele dyret fra nese til hale. Spesielt innmat og kraftben bruker vi veldig ofte i matlaging. Vi har for eksempel lever ca 1-2 ganger i uken og annen innmat som for eksempel hjerte, nyrer, magesekk og lunger en dag i uken. Lever er veldig rikt på de fettløselige vitaminene A og D, og hjertet er rikt på bl.a. koenzym Q10 og taurin. Både lever og hjerte er rikt på kolesterol som er helt nødvendig for at de steroide hormonene skal kunne produseres. Vi bruker mye gelatinrik benkraft i nesten alle middager og tar gjerne en kopp kraft å drikke også. Vi spiser også mye grønnsaker, både lettstekte i mye fett eller lettkokt/dampet i kraft. Vi spiser også hyppig fermenterte grønnsaker. Noe rå (ubehandlete) grønnsaker blir det også, men dette legger vi ikke stort fokus på.

Vi har lite tro på å proppe oss fulle med erstatningsmat og fokuserer heller på ren mat, som gir god og jevn energi og sørger for å dekke vårt næringsbehov fullstendig.
2013-10-14 20.30.23

Livsstilen generelt

Det er ikke bare i forbindelse med mat vi har gjort store endringer i livsstil. Vi har også blitt mer obs på alle giftstoffer man omgir seg med, både i ting man tilbereder og oppbevarer mat i, smører seg inn med, vasker seg selv eller huset med. Vi er derfor godt i gang med å bytte ut alle slike produkter hjemme. Det har tatt tid, og vi har rett og slett gradvis byttet ut etter hvert som vi har tilegnet oss ny kunnskap. Vi legger vekt på miljøvennlig, resirkulert, økologisk, biodynamisk, kortreist mat og dyrevelferd.

Erfaringer fra jobb

Vi er begge svært oppmerksom på viktigheten av et optimalt kosthold og hvordan dette påvirker helse. Til daglig jobber vi med muskel- og skjelettplager og der ser vi at kostholdet er veldig essensielt. Det er allment kjent at visse matvarer kan øke betennelse og andre redusere betennelse. Økt betennelse i kroppen kan øke faren for mange forskjellige sykdommer og plager. Muskel- og skjelettsykdommer er ofte forårsaket av nettopp betennelse. Vi har begge sett flere eksempler der endring av kosthold og livsstil i kombinasjon med behandling gir meget god effekt.

Kim behandler mye migrene og hodepinepasienter. Han har sett at pasienter med disse tilstandene har mye å hente på å endre kostholdsvanene sine. Pasienter med flere år med smerteproblematikk blir betydelig raskere bra med kostholdsendringer og trenger færre behandlinger og mindre oppfølging etter dette.

Therese har også sett store endringer blant pasienter som har valgt å legge om kostholdet. Blant annet en 32 år gammel kvinne som ble kvitt langvarige smerter i hele kroppen ved å kutte ut hvetemel og sukker. Ofte kan små endringer i kostholdet utgjøre store forskjeller i livskvalitet og smertebilde. Dette gjelder også kostholdet til gravide kvinner. Therese har sett mye av det samme som Sara skrev i sitt gjesteinnlegg for ”Under vårt tak” at kostholdet har stor innvirkning på både væskeansamlinger i kroppen og humørsvingninger. Mors kosthold videre etter endt svangerskap er også av stor betydning for både mor og barn. Et godt eksempel på hvordan kostholdsendringer kan virke på kroniske smerter kan du lese mer om i den fantastiske historien til Line som er på god vei til å spise seg frisk fra fibromyalgi.

Kosthold for muskel og leddsmerter

Det at kostholdet er viktig for til muskel- skjelett lidelser antyder flere studier. Blant annet en norsk studie som ble publisert i det meget anerkjente tidsskriftet The Spine i 2013 viser en helt klar sammenheng mellom høyt fastende blodsukker og kronisk korsryggsmerter (Wilkens et al 2013). Det kan derfor være meget gunstig å ha et stabilt lavt blodsukker hvis man ønsker å ha mindre ryggsmerter. Videre viser flere studier at næringsstoffer i kjøtt, ben og hudkraft motvirker osteoartrose (leddslitasje) (Crowley et al 2009, Ishijima et al 2014). Til slutt er det ikke å komme fra å vektlegge hvor viktig det er å optimalisere tarmfloraen. Nyere studier har funnet flere korrelasjoner med abnormal tarmflora og økt fare for reumatiske lidelser som for eksempel reumatoid artritt (Scher et al 2013, Wu et al 2010) og Bechterew (Rosenbaum, Davey 2012). Det har også nylig blitt oppdaget at kronisk korsryggsmerter kan være forårsaket av en bakteriell infeksjon (Albert et al 2013). Fellesnevneren for alle disse tilstandene er at bakteriene tilsynelatende angriper kollagenet i de forskjellige vevene.

Noen tips:

 • Paleo/steinalderkost med redusert mengde stivelse/karbohydratrike matvarer (30-100g karbohydrat avhengig av toleranse)
 • Lag maten selv fra bunnen av (unngå dermed tilsetningsstoffer)
 • Velg økologisk og/eller gressforet der du kan
 • Langkok/langstek kjøtt på bein, og bruk rikelig med hjemmelaget kjøttkraft
 • Spis liberalt med mettet animalsk fett.
 • Spis deg alltid mett, og unngå småspising. Dersom du stadig føler deg småsulten mellom måltidene, prøv å øke fettinntaket.
 • Grønnsaker hører selvsagt med, varier mellom fermenterte, rå og varmebehandlete.

Naturlig liv

Vi har brukt mye tid på å finne frem til gode produsenter og leverandører som vi benytter oss flittig av. All denne informasjonen har vi lagt inn i en liste som vi kommer til å publisere på nettsiden vår www.naturligliv.no slik at informasjonen er lett tilgjengelig for alle. Vi ønsker at flere skal støtte opp under de fantastiske småprodusentene vi har her til lands og tenkte at dette vil forenkle prosessen betraktelig. Vi kommer til å åpne nettbutikk snart sammen med kraftmamma Vibeke. Nettbutikken vil bli fylt med naturlige, økologiske og giftfrie produkter til hud og hår, hus og hjem og ikke minst gode spiselige varer. Vi kommer også til å selge Naturkilden hudpleieproduktene som kraftmamma Vibeke har utviklet og vi har planer om å utvide med flere produkter etter hvert. Du er hjertelig velkommen til å like facebooksiden, vår så får du alle nyhetene når de kommer.

Kort oppsummert

 • Vi har kuttet ut kornvarer, stivelsesrik mat og sukker
 • Vi har begynt med kraftkoking, fermentering av grønnsaker og kefir-laging
 • Vi bruker en god del naturlige fettkilder fra animalske kilder (smør, baconfett, oksefett, andefett, fiskeleverolje) og kokosolje samt litt olivenolje
 • Vi slakter/parterer selv
 • Vi bruker hele dyret, også innmaten
 • Vi har byttet ut konvensjonelle vaskemidler med mer miljøvennlige og giftfrie alternativer
 • Vi har byttet ut vanlig deodorant, krem, såpe og tannpasta med renere produkter uten skadelige stoffer.
 • Vi har erstattet plastbokser, teflonkjeler etc. med bedre alternativer (Les hvorfor her)

 Referanser:

 • Albert, H.B., Lambert, P., Rollason, J., Sorensen, J.S., Worthington, T., Pedersen, M.B., Nørgaard, H.S., Vernallis, A., Busch, F., Manniche, C. og Elliott, T., 2013. Does nuclear tissue infected with bacteria following disc herniations lead to Modic changes in the adjacent vertebrae? European Spine Journal, 22 (4), 690-96.
 • Crowley, D.C., Lau, F.C., Sharma, P., Evans, M., Guthrie, N., Bagchi, M., Bagchi, D., Dey, D.K. og Raychaudhuri, S.P., 2009. Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. International Journal of Medical Science 6 (6), 312-321.
 • Ishijima, M., Nakamura, T., Shimizu, K., Hayashi, K., Kikuchi, H., Soen, S., Omori, G., Yamashita, T., Uchio, Y., Chiba, J., Ideno, Y., Kubota, M., Kurosawa, H., Kaneko, K., 2014.
 • Intra-articular hyaluronic acid injection versus oral non-Steroidal anti-inflammatory drug for the treatment of knee osteoarthritis: a multi-center, randomized, open-label, non-inferiority trial. Arthritis Research & Therapy 16 (1), 10.1186/ar4446
 • Rosenbaum, J.T. og Davey, M.P., 2011. Time for a gut check: evidence for the hypothesis that HLA-B27 predisposes to ankylosing spondylitis by altering the microbiome
 • Arthritis & Rheumatology, 63 (11), 3195-8.
 • Scher, J.U., Sczesnak, A., Longman, R.S., Segata, N., Ubeda, C. Bielski, C., Rostron, T., Cerundolo, V., Pamer, E.G., Abramson, S.B., Huttenhower, C. og Littman. D.R., 2013. Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis. eLife 2 (0), e01202
 • Wilkens, P., Scheel, I.B., Grundnes, O., Hellum, C. og Storheim, K., 2013. Prognostic factors of prolonged disability in patients with chronic low back pain and lumbar degeneration in primary care: a cohort study. Spine 38 (1), 65-74.
 • Wu, H.J., Ivanov, I.I., Darce, J., Hattori, K., Shima, T., Umesaki, Y., Littman, D.R., Benoit, C. og Mathis, D. 2010. Gut-residing segmented filamentous bacteria drive autoimmune arthritis via T helper 17 cells. Immunity, 32 (6), 815-27.
Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!