Hver gang noen sier noe som «det er kalorier det kommer an på – om du vil ned i vekt må du spise mindre og trene mer» har jeg lyst til å begynne å grine.

Jeg leser ulike blogger med mat som tema, og følger også en del på instagram. Mange av de jeg leser har et syn på kosthold jeg ikke er enig i, eller som jeg synes ikke virker særlig sunt. En av disse bloggerne publiserte i dag et ærlig og fint innlegg om hva telling av kalorier har ført til. I tillegg hørte jeg på balanced bites podcast i dag, hvor Liz virkelig langet ut mot kalorimyten, samt at jeg forrige uke hørte Jonathan Bailor, mannen bak the calorie myth, prate i tohundreogførti på livin la vida low carb show om hvorfor man aldri, aldri skal telle kalorier. Det er jaggu på tide å skrive noen ord selv! Men først, et lite utdrag fra bloggerens ærlige innlegg:

Jeg har den siste tiden gitt meg selv en liten realitysjekk! Våkn opp! Du har blitt litt «kaloriforstyrret». (…) Og ikke minst – kjenne på hva sult er, og ikke hva «budsjettet» sier man skal spise. (…)Jeg har tatt meg selv i gang på gang å velge bort mat jeg har hatt lyst på og heller valgt en matvare med lavere kaloriinnhold. Kalorier meg her og kalorier meg der! 

Med dette sitatet i mente gir jeg herved ni grunner til hvorfor å telle kalorier er helt feil. La oss starte!

  1. Å si at den eneste grunnen til at folk er overvektige er fordi de spiser for mye og/eller rører på seg for lite er å si at alle som har litt eller mye ekstra på kroppen er overspisende og late. Og hva med alle barn som er overvektige? Er ikke det ganske frekt? Og nedlatende? Jeg synes det.
  2. Kalorier reduserer mat til kun nettopp det: kalorier. Å telle kalorier tar ikke hensyn til matkvalitet, mineral- og vitamininnhold eller hvorvidt maten er bra for helsen eller ei. Det betyr at man kan spise frankefoods som dette:03_marsMen tenk over det – hva inneholder denne maten av næring? Denne maten passer bra på en diett med få kalorier, men overhodet ikke på et kosthold hvor man ønsker det beste for kroppen sin.
  3. Det forutsetter at kroppen konsekvent har behov for og bruker lik mengde energi hver dag. Hvor mange dager gjør du akkurat det samme som du gjorde i går?
  4. Det tar ikke hensyn til at kroppen din har hormoner som spiller inn på vektregulering (enkelt forklart: leptin gjør deg mett, insulin lagrer fett, kortisol kan føre til at du lagrer fett, etc).
  5. Det tar heller ikke hensyn til at fett, proteiner og karbohydrater har ulik påvirkning på kroppen din. Grovt sett så fører et for høyt inntak av karbohydrater til at du lagrer fett, selv om du spiser få kalorier totalt sett.
  6. Det fører til psykiske plager som nevnte blogger så ærlig skrev om. Når man for eksempel har meldt seg inn i vgs vektklubb og skal leve på 1600 kalorier om dagen, hva skjer om man er ekstra sulten en dag, som jo skjer oss alle? Det gjør at man kan få dårlig samvittighet over å spise en speltlompe (som jeg har forstått er vanlig) ekstra, for over tid kan det føre til for mange kalorier. Mat blir tall, ikke næring, kos, hygge. Dette er SÅ synd! Som dere kanskje vet, har jeg selv vært der. På mitt verste kunne jeg bare spise en kaneltyggis om dagen (jeg bodde i Canada), fordi den inneholdt 12 kcal, og 12 blir fort 100 og plutselig er man oppe i over 1000. Man. Blir. Syk.
  7. Man unngår mye mat som er essensielt for helsen. Man unngår fett, fordi med fett går kaloritallet fort opp. Smør og kokosfett gir mange verdifulle vitaminer (a, e, d, for eksempel) som kalorifrie dressinger fra walden farms ikke gir. Man kan ikke drikke eller lage mat med kraft, som er full av kalsium og gelatin og et ordentlig vidundermiddel, fordi det inneholder flere kalorier enn grønnsaksbuljong. Man spiser kellogs k med banan og skummet melk til frokost fordi det har masse fiber i seg og ikke noe fett og dermed sendes blodsukkeret til himmels og gjør deg sulten og sinna etter to timer, i stedet for å nære seg selv med en eggerøre stekt i smør, dampet spinat, en gulrot og en halv avocado, som gir stabilt blodsukker og holder deg mett frem til lunsj.
  8. Man er et lett bytte for matindustrien som stadig kan selge deg nye produkter som vil få deg slank og attråverdig. Jeg vil heller være trofast til en lokal bonde en til et firma som produserer frankenfood og skjuler det som helsemat og som du sløser pengene på.
  9. Det er flere undersøkelser som viser at kalori inn-kalori ut faktisk er helt feil. Dessuten er det jo bare å se på verden rundt oss. I over femti år har vi hørt at kalorier teller og at man dermed bør spise fettfattig for å spare på kalorier. Og alle ser jo hvor det har ført hen..

Jeg kunne fortsatt i det uendelige, nesten, men stopper her. Fikk helsefarlig høy puls. Særskilt brenner jeg for punkt seks, syv og to. Selv ønsker jeg å hver dag lage og spise mat som gir meg gode, verdifulle vitaminer og mineraler, lett-opptakelige proteiner (dvs fra animalske kilder), mat som ikke fører til at man blir fysen resten av dagen, og som smaker godt. Jeg tror og håper at bloggen inspirerer og informerer om nettopp dette. Ekte mat, sunn mat, næringsrik mat, spise til jeg blir mett (og noen ganger ekstra mett, om maten er skikkelig god), spise når jeg er sulten og bruke tiden mellom måltidene til å tenke på noe annet enn mat. Høres ikke det bedre ut enn å telle kalorier og spise fabrikklaget mat med ingredienser som du egentlig ikke vet hva er? Tenkte meg det.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!