Lørdag 29.03 viet Andreas Viestad spalten sin til å kåre paleokostholdet til verdens dummeste diett. Jeg er fristet til å kåre hans omtale av paleo til verdens dummeste omtale.
heading1

 

Det virker som om Viestad har brukt knappe fem sekunder på research eller glemt at google finnes for en grunn – nemlig å gjøre undersøkelser om et tema.

Først hevder Viestad at paleo er basert på kvasivitenskap. Det er feil. Både Cordain som ble nevnt i spalten hans, men også Lindeberg, Wolf, Kresser, Wolfe, Sanfilippo og Jåbekk, for å nevne noen, tar utgangspunkt i moderne vitenskap. Og vitenskapen er i utvikling og endring. For eksempel har Cordain endret syn på magert kjøtt såfremt dyret ikke er industrielt oppvokst, og hvite poteter er tatt inn fra kulden grunnet innhold av resistent stivelse. Det fine med paleobevegelsen er nettopp at det er vitenskap som står i bakgrunnen, ikke føleri eller en helseguru, som andre kostholdstrender ofte kan ha.

Så nevner Viestad at frukt er ut. Frukt kan absolutt spises i et variert paleokosthold. Han sier også at vi paleofolk kun spiser kjøtt. Jeg kan legge til at vi spiser fisk, egg, fugl, brokkoli, kål, aubergine, krydder, avocado, pastinakk, løk, grønnkål, rødbete, nepe, epler, solsikkefrø, mandler, agurk, fiken, tomater, spinat, banan, olivenolje, kokos, vi drikker vann, kaffe, kombucha og på lørdag drakk jeg to glass vin (og en sabla god drink). Dessuten prøver vi å spise mer enn bare muskelkjøtt. Vi lager kraft hjemme, vi spiser innmat grunnet høyt næringsinnhold av for eksempel jern, sink og fettløselige vitaminer som a, e og d, vi fokuserer på økologisk, kortreist og i sesong og vi spiser oss mette og fornøyde uten å telle verken kalorier eller karbohydrater.

Og der kom vi over på neste påstand fra Viestad, nemlig at vi spiser lavkarbo. Nei, vi spiser bare ikke høykarbo. Vi spiser så mye karbohydrater som vi trenger for å prestere på trening og jobb, støtte et sunt hormonsystem og for eksempel bære frem et barn eller amme. Det varerier fra person til person, men vi måler ikke maten etter kalorier eller karbohydratinnhold, vi måler det etter næringsinnhold og hva slags effekt maten har på kroppen.

(For øvrig dropper jeg å nevne at mannen som poserer halvnaken har drevet Michelinrestauranten Kong Hans Kælder i København i mer enn 17 år, og at hans helse forandret seg formidabelt etter at han la om kost og begynte med crossfit).

Så sier Viestad at det ikke er grenser på hvilke syndromer du kan få hvis du ikke er paleo. Vel, jeg vil si det litt omvendt: mye av maten vi spiser i dag gjør oss syke og den maten ønsker vi å spise minst mulig av. For eksempel er det dokumentert forskning på at for høyt insulinnivå over tid fører til et vell av ulike livsstilssykdommer, som blant annet overvekt, diabetes2, økt fare for visse typer kreft og alzheimers, for å nevne et bittelite knippe. Jeg har ingen garanti for at jeg ikke kommer til å få diabetes2 eller alzheimers, men jeg spiser i alle fall mat som virker prevantivt (og som samtidig smaker mye bedre enn torosuppe).

Deretter hevder Viestad at vi som spiser paleo er småteite, for steinalderdietten var ikke lik over hele verden, og fordi naturen har utviklet seg siden den gang. Men vi paleofolk er heldigvis såpass oppegående at vi forstår forskjell på inuitters matvaner og mennesker rundt ekvator sine matvaner. Men felles for de alle var at spiste sesongbasert, brukte hele dyret når de først fikk tak i et dyr, inkludert ben og innmat, og at de spiste ikke ferdigmat. Teorien er at vi ikke er genetisk tilpasset all den prosseserte ferdigmaten som tilbys i butikken nå, og når vi ser oss rundt eller titter litt på helsestatistikk er det jo ting som tyder på at noe har gått litt gærnt.

Den viktigste grunnen til at jeg følger et paleokosthold, og sprer dette via bloggen min, er at det gir en god helse. Jeg har en venninne som nesten er blitt frisk fra fibromyalgi takket være paleo. Jeg kjenner en som har spist seg frisk fra Crohns. Jeg får mail fra lesere som er blitt slankere, blitt kvitt spiseforstyrrelser, fått finere hud, kvitt fordøyelsesproblemer, og flere har delt sine suksesshistorier med andre lesere.

Fordi jeg er glad i livet ønsker jeg å spise så bra som mulig slik at jeg har god energi hver dag, forhåpentligvis til jeg blir en gammel og sprek krok. Viestad, jeg liker arbeidet du gjør med å spre matkultur og arbeidet du gjør med Geitmyra er knall – i motsetning til din research og kunnskap om paleo. Jeg er i mammapermisjon nå, så om du vil kan jeg ta med min matglade mini til Geitmyra så kan jeg lære deg litt mer om paleo over en kopp kaffi, eller en kopp kraft. Elgkraft står og godgjør seg på komfyren nå.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!