Jeg beklager at jeg er en laber blogger om dagen. Siden jeg er i ulønnet mammaperm og Mini sosialiserer med andre enn meg hos dagmamma et par dager i uken, har jeg tid til å jobbe med egne prosjekter. Det ene tar all min våkne tid nesten, så bloggen blir nedprioritert dessverre. Skal fortelle dere hva jeg driver med til uken!

Jeg tenkte å begynne å dele interessante blogginnlegg, nettsteder og forskning som jeg kommer over, enten hver uke eller annen hver uke. Jeg leser en del og mye av det jeg leser er for bra til å ikke dele videre.

Denne uken blir temaet kjøtt, mettet fett og kolesterol. Dyktige Pål Jåbekk oppfordret i går på bloggen sin: Spis kjøtt. Han skriver blant annet:

Du kan komme borti personer som påstår at mennesker ikke er laget for eller tilpasset å spise kjøtt, men det er vanskelig å si noe som er mer feil enn dette. Vi har spist kjøtt i flere millioner år, og dette er noe vi vet med sikkerhet og som derfor ikke er noe som diskuteres faglig. Når vegetarianere eller veganere sier noe annet så er det fordi de har en helt annen agenda enn å spre kunnskap og god helse. Det finnes ingen menneskegrupper som i naturen har levd som vegetarianere – det er slik sett et av de mest unaturlige kostholdene man kan ha.

Kjøtt inneholder som kjent mettet fett og kolesterol. Fy-ord for mange. Denne uken har Gry Hammer, som driver den gode bloggen Fra jord til bord, skrevet om hvorfor mettet fett er superviktig for helsen. Hun bruker ikke ordet superviktig, det er mitt ordvalg. Jeg kan godt si super-superviktig. At vi er rådet til å holde oss unna mettet fett og heller erstatte med margarin og tullefett og ha et høyere inntak av karbohydrater enn fett er katastrofe for folkehelsen. Ane, som skriver bloggen Uten gluten, fulgte opp med en enda mer detaljert bloggpost om hvorfor vi bør spise smør med god samvittighet. Hun skriver blant annet:

Dagens «ernæringseksperter» blir opplært til at naturen har tatt feil. Man har i løpet de siste tiårene utviklet en teori om at denne naturen sin egne fordeling er farlig. Denne tankegangen og teorien har ingenting å gjøre med biologi – og kan bare aksepteres dersom man også fornekter hele vår evolusjon.
Det kan kanskje være at naturen vet best? Det er i det hele tatt merkelig at man kan bli professor i ernæring uten å måtte studere eller se tilbake på hvordan mennesker har spist under sin utvikling i hundre tusener av år.

Angående kolesterol så har jeg denne uken kommet over flere studier om kolesterol og psykisk helse. Lavt kolesterol er forbundet med aggresiv adferd og depresjon, blant annet. Kolesterol er viktig for vår kognitive funksjon siden om lag 25 prosent av kroppens kolesterol befinner seg i hjernen. Vi trenger kolesterol for å huske, for å lære nye ting og for å tenke klart. I artikkelen jeg linket til står det blant annet:

However, the brain’s dry weight is 60% fat, and cholesterol plays a vital role in neuron signaling and brain structure. In fact, one quarter of your body’s free cholesterol is found in the nervous system. It would make sense that if your cholesterol drops too low then mood and behavior could be affected.

Og til slutt en oppfordring: har du tilgang til og økonomi – kjøp økologisk, gressforet, vilt av fisk, kjøtt og fugl. Det smaker ofte bedre, har en bedre fettsyresammesetning, og ikke minst har dyrene hatt et bedre liv.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!