Jeg svarer på spørsmål sånn cirka i den rekkefølgen de kom inn. Det var moro med spørsmål! Til sammen er det blitt seks deler med spørsmål og svar som jeg legger ut ca annenhver dag fremover. Kom gjerne med kommentarer eller tilleggsinfo hvis du har. Kunnskaps- og erfaringsdeling er supert.

Er fetaost under kategorien paleo? 

Lever mest mulig paleo, men det ukentlige godteri klarer jeg ikke å kutte ut. Merker at paleo fungerer veldig bra for kroppen og at animalske måltider holder meg god og mett lenge. 

Spiser du meieriprodukter?

Fetaost = nei. Er et melkeprodukt. Men om du tåler melkeprodukter og liker det, hvorfor ikke.

80/20-regelen fungerer jo for mange. Det betyr at du grunnleggende har et godt paleokosthold og spiser andre ting innimellom. Så spørs det hvor mye godteri og hva slags godteri du spiser også.

Jeg har meieriprodukter i perioder, i form av h-melk eller fløte i kaffen og ost (inkl feta). Huden min er dog finere uten!

Oppskrifter og forslag til mat. Blir mye det samme om igjen, spesielt synes jeg frokost er vanskelig 

Hjelper det å tenke på frokost som måltid nummer en? Dvs at maten du spiser ikke må være såkalt frokostmat? Selv kan jeg spise salat til frokost, eller rester av gårsdagens middag. Jeg skal prøve fremover å ha ca en oppskrift i uken, det vil inspirere både lesere og hjelpe Jon og meg å variere mer enn det vi gjør. Vi er også tilbøyelige til å spise mye av det samme, noen ganger kan man bli ordentlig matlei!

Du kan jo hente inspirasjon på nettsider som againstallgrain, paleomg, theclothesmakethegirl, undervarttak, samt for eksempel paleoline på instagram. Instagram er for øvrig ypperlig måte å plukke opp tips på. Om du følger whole30recipes får du tips fra en ny matblogger hver uke. Jeg får ofte vann i munn!

Så er det også seff frokostoppskrifter i boken min, hehe.

Er nysgjerrig på paleo siden vi sliter med løs mage konstant her i heimen. Men lurer på om det finnes noe lettfattelig litteratur på biblioteket f.eks?

Og hva erstatter man meieriprodukter med uten å sprenge et stramt matbudsjett?

Det er vanskelig for meg å gi mer konkrete råd når jeg ikke vet noe om det nåværende kostholdet. Men jeg tenker at det kan være gunstig å prøve paleo, og se hva som skjer og hvordan kroppen reagerer. Min bok er lett å forstå (håper jeg da!). Den kommer i begynnelsen av august, men du kan bestille den her allerede. Av norsk litteratur er Pål Jåbekk sin bok Helt naturlig mat og trening god, men den er ikke så lettlest, dvs han går veldig nøye ned i materien. Andreas Eenfeldt sin bok Matrevolusjonen er bra. Det er en lavkarbobok, ikke paleo, men like fullt relevant. Det er også en god bok. Av amerikanske bøker er Practical Paleo god, det samme med It starts with food.

Meieriprodukter, mener du ost og rømme og melk? For kalsium er det fint å lage kraft. Det er billig og inmari næringsrikt. Fint å bruke som base i supper eller drikke som tilskudd eller lage sauser av til kjøtt og fisk. Les mer om hvorfor du bør får i deg kraft her og hvordan lage kraft her. For fett kan du erstatte med avocado, kokosfett og olivenolje. Generelt er det et lurt tips budsjettmessig å kjøpe mat i sesong, lage store porsjoner og fryse ned, kjøpe vilt rett fra jeger og bruke deler av dyret som tar litt tid å tilberede men som kan smake så mye bedre enn en dyr indrefilet. Paleomagasinet har en artikkel om paleo på budsjett.

Spise veldig lett eller trene veldig mye?

Ingen av delene. Spise deg mett med sunn  paleomat og trene naturlig i passe mengder.

Mer i neste post! Og kommenter gjerne om dere har kommentarer eller ytterligere kunnskap å gi videre til de som har spurt meg. Husk at sharing is caring!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!