Del fire av seks i spørrerunden. I dag: d-vitamin, stoffskifte og squatty potty. Sistnevnte: hvordan bajse i en mer naturlig posisjon.

Hei Sara! Først må jeg si at jeg digger bloggen din, den er veldig inspirerende å lese. So keep it up!

Spørsmålet mitt i dag angår sola og opptak av D-vitaminer. Har lest at det er veldig viktig å få nok sol, og at man ikke skal «skjerme» seg for mye fra sola, med solkrem og heldekkende klær. Jeg har en veldig lys hud som blir veldig fort solbrent, og nå skal jeg snart sørover der det er enda sterke sol. Har du noe tips? Noen solkremer du anbefaler? (Kan nesten ikke gå uten solkrem i Syden, da blir jeg nok rød som en tomat). Og hva gjør man om vinteren her i Norge, det blir ikke mye sol å få på kroppen da.

Hei! Jeg liker ros!

Så vidt meg bekjent trenger man ikke mange minutter i solen hver dag for å fylle opp lagrene med d-vitamin i sommerhalvåret. Du trenger ikke være uten solkrem med hele kroppen i den perioden på dagen hvor strålingen er sterkest, velg heller litt om morgenen og litt senere på dagen fremfor midt på dagen.

Så har jeg lest at med en diett med nok mettet fett og kolesterol reduserer sjansen for å bli solbrent. Hvor valid det er, vet jeg ikke, men jeg selv synes det virker logisk med tanke på at kolesterol behøves for at kroppen skal produsere d-vitamin fra solen. Jeg har også lest at bruk av solbriller lettere kan gjøre oss solbrent, fordi hjernen blir «lurt». Det var Poliquin som sa det, men igjen; jeg aner ikke hvorvidt det er sant eller ei.

Jeg bruker en økologisk solkrem jeg kjøpte på Rhodos i høst. Den bruker jeg på ansikt, armer og bryst og om jeg husker skuldre. Jeg glemmer ofte å bruke solkrem, som oftest går det greit. Mini bruker en økologisk en jeg har bestilt på iherb. Jeg smører henne ikke fanatisk inn (og ofte har jeg glemt henne når vi er ute dagtid). Hun får på armer og i ansikt og hvis hun skal plaske i solen får hun på bryst og rygg også. Jeg kler heller litt på henne og har henne mest mulig i skyggen enn å smøre henne inn. Sprayer holder vi oss unna.

Tips i Syden er å gradvis øke solmengden og ikke tro at masse solkrem gir supergod beskyttelse. Ta jevnlig pause fra solen. Bruk en fjong solhatt. Og en (økologisk) solkrem uten dill og dall. Etter sigende skal kokosolje ha faktor åtte naturlig. Mener at kraftmamma.no har skrevet om dette, uten å vite helt sikkert.

Om vinteren i Norge: d-vitamin gjennom mat. Fet fisk, lever, smør, evt fete melkeprodukter. Og tilskudd. Jeg tar tilskudd for å være på sikre siden selv om kostholdet mitt ikke er fattig på d-vitaminer.

Hei, har du noen gode råd ang kosthold og lavt stoffskifte? Jeg spiser mat som svarer godt til paleo, pluss litt fete melkeprodukter. (smør, rømme, ost). Lavt stoffskifte har jeg hatt siden 2012, uten at leger har kunne gi meg noen andre kostholdsanbefalinger enn de statlige (som jeg ikke følger). Jeg blir naturligvis medisinert, men opplever likevel store plager(trøtt, muskelkrampe, overvekt), og lite resultat av medisineringen.

Jeg følger bloggen din, så tenkte jeg kunne spørre siden du hadde dratt i gang spørsmålsrunde 
Om du ikke har noen kunnskaper om akkurat dette, har du noen gode forslag til hvor jeg kan lese meg opp på hormon-ubalanse o.l??

Hei!

Her må du forske videre selv. Jeg er ingen ekspert på det, men har lest litt, så gjengir fra hodet og gir deg noen bøker og nettsider og podcaster du kan høre på. Videre ville jeg gått til en holistisk lege. Jeg er usikker på hva slags, men for eksempel Balderklinikken gjør jo mer enn å kun gi deg medisiner.

Sjekk ut boken The hormone cure av Sara Gottfried. Jeg har boken og kan anbefale den på det sterkeste. Den tar for seg de kvinnelige hormonene samt et par andre viktige hormoner, og hva som skjer om ulike hormoner er i ubalanse. Hun gir også kostholds- og livsstilstips for ulike hormonelle ubalanser. Nettsiden hennes er her og her er to podcaster med henne på Balanced Bites som er greie i innføringen.

Du kan ha nytte av å eliminere absolutt alt av melkeprodukter i en periode, inkludert smør. Melkeprodukter kan ha hormonell invirkning, så det er jo verdt et forsøk.

Kva trur du om Squatty potty? Eller evt om Lily Pad? Eg er rimeleg oppteken av squatting… og i teorien verkar jo denne løysinga heilt riktig. Så klart har eg prøvd å stå i squat rett på toa.ringen, ikkje praktisk… Dessutan finst det via googlesøk eit bilde av ei dame som har kutta seg seriøst opp etter at proselenet rauk. Vel, så veg ho nok minst det dobbelte av meg, men det kjøttsåret altså. Frykteleg uansett kva som er årsaka.
Eg har ikkje akkurat vorte mindre freist til å bestille f.eks squatty potty frå uk eller usa etter at du leidde meg i retning Katy says som eg nesten er litt forelska i 
Så kva trur du om dette? Og har du prøvd? Evt veit du kor det lønner seg å kjøpe hen?

Hei!

Artig at du spør om det. Katy postet på facebook her om dagen at det beste med å komme hjem fra reise var hennes squatty potty. Done deal, tenkte jeg da, jeg bestiller en! Jeg vil heller at du bestiller en, eller snekrer en selv, enn at du får porselenskutt på stumpen din. Jeg har ikke prøvd en slik, men noen ganger snur jeg det lille badebassenget til mini og plasserer beina oppå slik at vinkelen for å bæsje blir litt bedre.

Vi bør kanskje ta noen ord om hvorfor vi ønsker oss en squatty potty? Å sitte på do og gjøre fra seg er ikke en naturlig vinkel å bæsje i. I eldre kulturer, og i mange kulturerer rundt om i verden setter man seg på huk. Da kommer bæsjen lettere ut og det er enklere å tømme seg helt, samt unngå plager som forstoppelse og hemoroider. En squatty potty gjør at vinkelen blir bedre og bæsjingen blir mer naturlig.

Jeg vet at flere i den amerikanske paleoverdenen sverger til squatty potty. Vi får prøve! Hvor vi kjøper fra vet jeg ikke. Si fra hva du tenker, så kan vi ha et innlegg om squatty potty-erfaring senere! Og kanskje noen lesere tilfeldigvis har en slik hjemme?

Hei! Jeg er snart 30 uker på vei med en liten knott, og kastet meg over paleo-livsstilen for to uker siden i samråd med fastlegen min. Fjernet raffinert sukker og kunstig søtning fra kostholdet for noen år siden, men det har blitt mye knekkebrød grunnet svangerskapskvalme de siste månedene..
Jeg må si jeg er overrasket over hvor dårlig jeg føler meg. Har lest en del om low carb flu, og regner med kroppen min er i en slags omstillingsfase fordi jeg nå spiser mye mer fett enn jeg har gjort hittil i livet, og at kroppen min syns det er uvant å ikke få sin daglige dose med korn.
Fordøyelsen lever sitt eget liv, og det kjennes ut som om kroppen er full av melkesyre – den er liksom seig og bena orker såvidt å bære meg. Er dette noe du har hørt om i forbindelse med oppstart? Jeg hadde ikke blitt bekymret dersom det ikke var for graviditeten, men nå er det liksom på grensa til uutholdelig. Leggene og føttene mine har begynt å hovne opp de siste to dagene, noe jeg ikke opplevde overhode i mitt første svangerskap for tre år siden.. (Har alltid tenkt på ødemer under svangerskap som et tegn på feil kosthold, derfor jeg stusser nå)
Jeg blir i grunnen bare glad hvis du har noen tanker rundt noe av dette 
Gleder meg til å lese boka di! Keep up the good work 

Jeg spurte om ytterligere info, og hun svarte:

Så flott  En typisk dag består av omelett eller kokt egg + røkt laks/eller skinke til frokost, kombinert med avokado, tomat, reddiker etc. Lager glutenfrie frø-knekkebrød som jeg har inntil, også pleier jeg å ta en bananbit eller litt nektarin som «dessert». (Skrubbis om morgenen, mulig jeg spiser litt mye!)
Lunsj blir som oftest rester fra gårsdagen, litt kjøtt/kylling og div grønnsaker. Eller jeg lager bananpannekaker, mulig det er din oppskrift 
Har alltid vært glad i nøtter, så mellommåltid består som oftest av en håndfull hasselnøtter/mandler/valnøtter og noe bær/frukt.
Middagene varierer mellom fisk og kjøtt, mens kveldsmaten ligner på frokosten.
Jeg drikker vann hele dagen. Blir helt shaky av smoothies, selv om de kun inneholder 10% frukt – så det har jeg måttet kutte ut.. Bruker godt med smør, men ikke noe annet med melk i. En kopp kaffe i snitt hver tredje dag, når det er krise..
Dette ble uoversiktelig! Men tusen takk for at du tar deg tid 

Hei!

Spenstig lege du har! Hva var grunnen for endring av kosthold i svangerskapet, kan jeg spørre om det? Og hva slags kosthold hadde du før?

Det er nok vanlig med low carb flu, ja, særlig om du har spist mye karbs før sammenliknet med hva du gjør nå.

Slik jeg ser det kan du godt dra opp karbohydratinntaket ytterligere, gjerne i form av søtpoteter, ris eller hvite poteter, eller rotgrønnsaker generelt. Å ligge på 150 g karbs per dagen som gravid og særlig den siste tiden er ikke ugunstig. Lag gjerne hjemmelaget kraft eller ta gelatinpiller for magen din. Jeg ville også hørt med legen din igjen angående hovenhet!

Merker jeg er litt redd for å svare deg mer. Ikke for at jeg ikke kan gi deg tips, men fordi du er så langt på vei og fordi å ta vare på deg og lille bebis er så viktig at å gi deg råd blir litt useriøst, om du skjønner?
Siste post neste gang, kommenter som nevnt gjerne!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!