Denne uken kommer boken min Paleo: sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil ut i bokhandlere og blir sendt til alle som har forhåndsbestilt boken. Jeg gleder meg inmari til å se den fiks ferdig!

Paleo_Forside_Liten_LOVAAS

(Forsidefoto: Marte Garmann)

I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvordan jeg har tenkt når jeg har skrevet boken. Hvilke hensyn jeg har tatt, hvilke lesere jeg har sett for meg og hvordan jeg har valgt å vinkle helse – for å nevne noe. I neste innlegg skriver jeg om hva boken inneholder, kapittel for kapittel. Jeg avslutter bokserien med en post om hvorfor jeg har skrevet bok. Hint: strong is the new skinny, overvekt, kalorimyter og myte-sannhetene som florerer og lite kritiske journalister i helseblader.

Jeg har skrevet boken jeg selv ønsket jeg skulle hatt for hånden da jeg la om kostholdet. Selv har jeg prøvd og feilet masse, lest tonnevis av ulike bøker, sittet timesvis foran dataen og lest forskningsrapporter og blogger. Det har tatt tid. For all del, jeg elsker å lære, men min overgang hadde gått lettere og min forståelse for kosthold og livsstil hadde gått langt greiere om jeg hadde hatt boken jeg selv har skrevet nå.

De fleste paleo- og kostholdsbøkene jeg har lest, utenom Pål Jåbekk sin, har vært amerikanske. Det innebærer amerikansk kostholdshistorie, referanser til mat, oppskrifter og generelt et amerikansk blikk. Jeg ønsket å skrive en bok med norsk kostholdshistorie, norske referanser, norsk mat og med en tydelig norsk avsender. Jeg tror det gjør det lettere for leseren å relatere seg til innholdet og til hvorfor det å endre kosthold kan gi bedre helse. Dessuten blir det enklere praktisk. Oppskrifter med bison? Jeg har inkludert oppskrifter med lam.

Jeg ønsket også at boken skulle være både teoretisk og praktisk. Et av de vanligste spørsmålene jeg får når jeg snakker med folk om mitt kosthold er: Men hva spiser du til frokost? Teori er viktig for å forstå hvilken mat som er bra for oss og hvilken mat som ikke er så gunstig for helsen, men i bunn og grunn er det det praktiske aspektet som er viktig for de fleste. Hva spiser jeg til middag? Hva sier jeg når jeg blir bedt bort eller spiser ute? Hvordan kan jeg legge om kostholdet? Slike spørsmål var viktig for meg å adressere i boken. Jeg ønsket også å utvikle enkle oppskrifter med norske ingredienser og kjente retter slik at de som legger om ikke må gå fra kjøttkaker til fung shu roi (aner ikke om det er en rett, men det hørtes asiatisk ut).

Det var også viktig for meg å vise at god helse ikke bare handler om hva du velger å spise og ikke spise. God helse handler også om å sove nok, stresse ned og bevegelse. (Det handler også om sosiale relasjoner og jobb og tanker, men disse aspektene har jeg ikke tatt med. Jeg ville ikke skrive en murstein, heller.) Paleo har et helhetlig syn på helse, så boken måtte handle om mer enn bare kosthold.

Det var også viktig for meg at boken ikke ble altfor teoretisk slik at både lesere med og uten forkunnskap om paleo og kosthold og helse kan ha glede av den. Dessuten ønsket jeg at boken skulle være lite formanende, for eksempel at all maten du spiser MÅ være økologisk, gressforet eller lokalt produsert før du kan kalle deg helt paleo. Det skremmer mer enn det inviterer til å endre kosthold.

Alt i alt håper jeg boken er informativ og inspirerende på en høvelig lavterskel måte slik at leseren tenker «dette kan jeg også gjøre!». Forhåpentligvis vil leseren gjøre videre research selv og teste ut på egen kropp hva slags mat som gir en best mulig helse både nå og på sikt. Forhåpentligvis vil også de som har lest boken fnyse på nesen av diverse eksperter som hevder at løsningen på alt er å spise mindre og trene mer.

Og selvfølgelig – jeg sparker litt.

Det merkelige er at det nå anses som naturlig og sunt å spise mat som er laget i en fabrikk, som har en lang ingrediensliste, en fin innpakning og som er tilsatt sukker og smaksforsterkere. Til og med til barn er dette ansett som naturlig, sunt og bra. Tenk bare på grøt i pulverform med tilsatte vitaminer og mineraler til babyer, eller fettfri melk tilsatt vitamin D og dressinger helt uten kalorier til oss voksne.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!