Hele forrige helg var jeg på Pro trainer-kurs med Steve Maxwell på Oslo Kettlebellgym. Det var min fjerde sertifisering fra Maxwell. Fra før har jeg bodyweight og kettlebell level 1 og 2. Pro-sertifiseringen er helt ny. Det er Maxwells forsøk på å levere fra seg mest mulig nyttig lærdom relatert til trening, helse og livsstil på en helg.

Steve Maxwell er 62år gammel og har over 30 års erfaring som gymlærer, personlig trener for toppidrettsutøvere og vanlige mennesker, gruppetreningsinstruktør og kettlbellpioneer som var med å starte RKC. Som utøver har han vært bryter på høyt nasjonalt nivå i USA og har svart belte og et verdensmesterskap på masters nivå i brasiliansk jiu-jitsu.

Spørsmålet mitt før helgen var hva ville han velge å bruke tid på? Kurset varte i totalt 19 timer. Det er ikke alt for mye tid for å legge frem så mye kunnskap og erfaring. Hva som var med og ikke minst hva som ikke var med var derfor veldig interessant. Her er noen punkter som jeg merket meg. Dette er på ingen måte ment som en komplett oppsummering av helgen, bare noen punkter som sto frem.

Hvor viktig det er å puste riktig

Vi brukte en del tid på (og bruker alltid  i Maxwell sine seminarer) på pust. Dette er noe han lenge har vært veldig opptatt av. Her henter han inspirasjon fra yoga og forskjellige kampsporter. Hvordan man puster er direkte knyttet til stressnivået i kroppen. Når man puster i magen virker det beroliggende. Å puste høyt i brystet er knyttet til panikk. Problemet er mange puster sånn fordi de hele tiden er stresset og det fører bare til mer stress og at de ikke klarer å skru seg ned. Det er også ganske vanlig å begynne å puste sånn i en hard treningsøkt. Maxwell mener man skal holde kontroll over pusten selv når man trener hardt.

Det er mulig å trene opp pusten og å få bedre kontroll over den, også i stressede situasjoner. På kurset testet vi ut forskjellige breathing ladders der man går og matcher inn og utpust til antall skritt. Det var overraskende krevende. Tydelig at jeg har mye å hente der.

pust

Trening er ikke det samme som rekreasjon

Maxwell legger opp et klart skille mellom trening og “rekreasjon”. Trening er noe man gjør for å forbedre styrke, utholdenhet, mobilitet og redusere/forebygge skader. Hvis aktiviteten du driver med ikke møter denne definisjonen er det rekreasjon. Han er på ingen måte motstander av at folk driver med fysiske aktiviteter de får glede av, men han er opptatt av at folk vet hva de driver med og forstår at for eksempel å løpe milevis hver uke for å kunne delta i marathon ikke har noe med trening slik han definerer det å gjøre. Du bygger ikke styrke og belaster kroppen unødvendig. Det samme gjelder styrkeløft. Å prøve å løfte mest mulig i markløft er ikke nødvendigvis trening etter denne definisjonen. Du får lite mobilitet og skaderisikoen er ganske høy. Nøyaktig hva som da kvalifiserer som “trening” kommer litt i neste punkt.

Trening er ikke sexy

Fornuftig trening som gir resultater er sjeldent sexy og flashy. Den er kun basert på grunnleggende bevegelser og veldig lite fancy øvelser. Som alle andre fornuftige trenere fokuserer Maxwell på naturlige bevegelser som dytte, dra, knebøy, hoftebøy, osv. Han tar også med rotasjon eller anti-rotasjon. Bortsett fra det punktet så er listen så og si identisk med treningslisten Sara skriver om i boken sin.

Jo enklere og mer generiske bevegelsene er, jo mer overførbarhet har de til andre aktiviteter. Jo mer ferdighet en øvelse krever (for eksempel olypiske løft) jo mindre overførbar er den til andre ting. Hvis du skal bli skikkelig god i noe må du øve på den spesifikke aktiviteten. Markløft gjør deg god til å løfte tunge vektstenger, men ikke nødvendigvis til å løfte tunge stein. Bevegelsene likner men er fortsatt forskjellige nok til at han som trener med en 100kg stein men ikke tar mer enn 150kg i markløft kan løfte steinen flere ganger enn han som tar 200kg i markløft men ikke er vant til å løfte stein.

steveogkarl

Hva med kettlebells?

Selv om det er få mennesker i verden som har mer erfaring med å lære bort og bruke kettlebells, var de nesten et ikke tema i løpet av helgen. Det vil si de ble ikke fremhevet noe mer enn andre treningsredskaper som vektstenger, manualer og egen kroppsvekt. Maxwell er veldig fokusert på at før folk kan kontrollere sin egen kroppsvekt så er det meningsløst og laste de opp med masse vekter, enten det er kettlebells eller vektstenger

Ingen kan alt

Selv om Maxwell mest reiser rundt som trener, besøker han også folk for å lære selv. Han trakk hele tiden frem forskjellige kulturer og lærere han hadde hentet ideer fra, og han snakket også om ting han hadde endret mening om. Ingen kan alt og har alle svarene. Å være villig til å fortsette å lære og forkaste gamle ideer er kjempeviktig. Alt Maxwell gjør er faktisk å reise verden rundt. Han er frivillig hjemløs. Alt han eier har han med seg i en 60 liters bag som han med vilje ikke har hjul på. Han har ingen nøkler til noe som helst.

knebøy

 

Alt i alt var det en veldig bra helg. Jeg elsker kurs som dette der man bare er i læremodus hele helgen og plukker opp masse god informasjon og ikke minst inspirasjon. Maxwell snakket om noen forskjellige treningsprotokoller som eksempler. Ingen av de var egentlig nye, men det var en av dem jeg aldri har prøvd før så den implementerte jeg med en gang som et eksperiment. Kommer tilbake til det opplegget i en senere post. Nå skal jeg først følge det i noen uker og se hvordan det går.

Alle bilder fra kurset er fra arrangør Oslo Kettlebellgym

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!