Det har vært høyt tempo den siste tiden, så i dag har min lille familie og jeg hatt slikkelig sløvetempo. Vi hadde to mål for dagen: Bondens marked på Birkelunden og slakteren på Torshov. Og kanskje få lest litt i DN lørdag. Jeg har fått til alt. Vi handlet pastinakk, jordskokk og kålrot på Bondens marked. Mini sovnet etter å ha lekt på en lekeplass og Jon og jeg spiste lunsj på Kolonihaven. Hos slakteren kjøpte vi lammepølser og noen margbein. Det vi ikke fikk tak i hos slakteren fikk vi tak i på Ica Sandaker. Den butikken har sine skatter! Jeg kjøpte lammelever på halv pris siden siste forbruksdato var i dag. Leverposteien jeg lagde er nettopp tatt ut av ovnen. Vi kjøpte økologiske oksehaler, også på halv pris, og høyrygg. I kveld setter vi inn oksehaler sammen med diverse grønnsaker i rommertopfen vår slik at vi har digg og næringsrik middag i morgen. Oppskrift kommer til uken!

Men det var jo fredagens foredrag jeg skulle snakke om. Foredraget var pecha kucha-style, dvs 20 slides a 20 sekunder. Det blir foredrag på 6 minutter og 40 sekunder. Jeg synes det gikk ganske greit. Litt trøbbel med mikken og siden jeg skrev foredraget på fredag (ombestemte tema torsdag kveld) kunne jeg det ikke utenat og hadde jukselapper. Jeg er inmari lite glad i jukselapper, men noenganger må man ty til hjelpemidler.

Siden foredraget er så kort gjengir jeg det under, fordi det får frem hvorfor jeg bruker veldig mye av min fritid på bloggen og relaterte ting, og hva slags syn prøver å formidle på kosthold og helse. God les!

——

Pecha kucha 1

Jeg heter Sara Lossius og skriver bloggen saralossius.no. Nylig ga jeg ut boken Paleo: sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil på Stenersen forlag.

Paleo er et kosthold som besstår av naturlig mat: kjøtt, fugl, fisk, egg, grønnsaker, frukt, nøtter, bær og frø. Noen inkluderer også fete melkeprodukter. Det er et næringsrikt kosthold som gir god helse, og som en bonus kan man bli slankere og sterkere. Paleo fokuserer også på å spise økologisk, dyr som har hatt et godt liv, lokalt og i sesong.

Frem til i går kveld handlet dette foredraget om det sexy temaet forskning, potet, resistent stivelse og tarmbakterier. Men så fikk jeg nærmest en åpenbaring i taxien på vei hjem etter jobbseminar for å rekke å se min datter på 18 måneder før hun la seg. Resistent stivelse kan være viktig for helsen – men det er jo ikke det jeg virkelig brenner for!

For alt jeg gjør, gjennom blogg, bilder jeg poster på Instagram, bok, foredrag og i intervjuer fokuserer jeg på at helse er viktig, ikke utseendet. God helse gir et godt liv, som muliggjør at du kan leve slik du ønsker. Og god helse starter med hva vi velger å spise – og hva vi velger å ikke spise. Slank og sterk kropp er en bonus, ikke et mål. Målet er god helse. Ofte er det slik at vi tar helsen for gitt til vi mister den. For eksempel er jeg glad i å løpe men setter ikke særlig pris på det når jeg kan løpe. Nå som gravid med litt bekkenplager, kan jeg ikke løpe, og jeg savner det.

Det er tre hovedgrunner til at jeg bruker all min fritid på blogg og spre budskapet om paleo.

For det første ønsker jeg at det naturlige skal bli sett på som naturlig, ikke unaturlig.

Tidligere i høst ble jeg intervjuet på foreldre.no om hva slags mat vi gir til vår datter. Hun får kun paleomat samt litt fete melkeprodukter. Det ble sett på som rart og unaturlig at vi ikke gir henne pulver tilsatt vitaminer og mineraler som man blander med vann – altså grøt, men gir henne kun naturlig mat. En som kommenterte mente vi drev med forskningsprosjekt på egen unge.

Så har vi professor Drevon og andre helseeksperter som fremdeles mener at det er sunnere for oss å spise fabrikklaget margarin forkledd som hjertevennlig i stedet for naturlig fett fra dyr, smør og kokos, for eksempel. Det er mye forskning som tyder på at nettopp det naturlige fettet er sunt for hjertet. Til og med magasinet Time har fått med seg det og hadde det på forsiden for noen uker siden.

For det andre ønsker jeg mindre fokus på å se digg ut.

Altfor mange magasiner og bloggere hevder de fremmer helse, mens det skinner igjennom at utseendet er det viktigste.

For det er ikke sikkert man blir sunnere av å ha gått ned fem kilo. Det spørs jo åssen man har kommet dit.

Vi tenker også at slank med definerte muskler er det samme som sunt. Men for oss jenter kan en fettprosent på under 18 for eksempel, være det motsatte av helse. For mange av oss jenter kan det føre til nedsatt sexlyst, fertilitet og føre til økt risiko for benskjørhet.

For det tredje ønsker jeg ikke at mat skal reduseres til kalorier og karbohydrater.

Mat er jo så mye mer. Mat er kultur, samhold, hygge og historie. Mat skal gi næring til kroppen og jevn energi.

Det forsvinner ofte.

Vi har VGs vektklubb som reduserer mat til kalorier, selvom det er mye forskning som tyder på at kalorimyten er nettopp det – en myte. Kroppen vår reagerer ulikt når vi spiser karbohydrater og fett, for eksempel.

Og er en matvare sunnere fordi den inneholder kunstig søtning i stedet for sukker? Sukkerfri, proteinrik, lavkarbo eller lavkalori betyr ikke nødvendigvis sunn.

Så har vi myndigheter som mener at vi blir sunnere og slankere ved å spise mindre og bevege oss mer. Det tror jeg ødelegger mange, deriblant meg i tyveårene. Jeg telte selv kalorier og trente maste, men siden jeg spiste feil – jeg trodde jeg spiste riktig – gikk jeg heller opp i vekt. Jeg var nok ikke alene om å føle meg veldig mislykket.

Så i alt jeg gjør, prøver jeg å få frem dette: jeg fokuserer på å spise mat for helsens skyld. Selv spiser jeg naturlig mat og prøver å inspirere andre til det samme fordi det har gitt meg en bedre helse, jevnere energi og balanserte hormoner. Bonusen er at jeg er blitt slankere og sterkere.

For målet er at det skal bli sett på som naturlig å spise naturlig mat, og unaturlig å spise fabrikkmat – selv for barn. Og at det skal bli sett på som naturlig å spise for helse, ikke for å se digg ut.

Så derfor endret jeg foredraget i en taxi i går kveld.

For selvom resistent stivelse som finnes i potet faktisk er et litt sexy tema, jobber jeg jo til daglig med de litt større linjene.

Og om vi alle her stemmer med lommeboken og spiser mest mulig naturlig mat, vil flere bli inspirert til å følge etter. Og med det vil enda flere få bedre helse – og kanskje en sterkere eller slankere kropp som en bonus.

Takk for meg!

PS: Det var veldig gøy å høre de andre foredragene også! Hun som presenterte fra kildesortering i Oslo var helt fantastisk (og hadde tættis av logen til jobben sin på skulderen, slå den!) og Gruten – kaffegrutinnsamling til feks såpe – var bra. Alexander, som har bikuber designet av Snøhetta på toppen av Vulkan og som lager urban honning, var også spennende å høre på og å møte. Ergo; fin kveld. Så mange spennende ildsjeler der ute!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!