Da jeg var 17 år var jeg utvekslingsstudent i Canada i et halvt år. Jeg bodde på landsbygda. Skikkelig bygda, selvom jeg bodde i «byen». Byen hadde fire loddrette veier og fire vannrette veier, og noen grusveier. Ikke langt å gå til noe som helst, altså, men alle kjørte til alt. Fem minutter å gå til butikken? La oss ta bilen! Tre minutter til skolen? Alle over 16 år tok bilen. Besøke en venninne åtte minutter unna? Må sette meg i bilen. Jeg er veldig glad i gåkulturen som er i Norge og Europa. Prærien rundt byen var så flat at man så at jorden var rund i horisonten og gutta kom for sent på skolen fordi de hadde vært på jakt om morgenen.

Under thanksgiving i Canada, som er annerledes datoer enn i USA, er det vanlig med gresskar, hvilket det også er i USA. Gresskar ditt og gresskar datt. Hvis du er innom amerikanske paleoblogger disse dager er det pumpkineverythin’ om dagen. Veldig ålreit egentlig, for jeg er veldig glad i gresskar. I Canada smakte jeg på pumpkin cheesecake. Gresskarostekake. Mulig det var fordi jeg var fullstendig underernært på den tiden, men det kakestykket har gått inn i  historien som tidenes beste kake. Og i seksten år (!) har jeg fabulert om å lage en gresskarkake.

Forrige uke fikk jeg endelig finger’n ut og lagde gresskarpai til dessert etter den helstekte anden. Jeg fant oppskriften hos the paleo mom, som skrøt paien opp i skyene. (The paleo mom er forøvrig en nettside jeg anbefaler). Jeg har modifisert oppskriften noe, blant annet fordi jeg ikke hadde lønnesirup hjemme.

Denne paien er smakfull og inmari mektig. Du behøver ikke gjøre som meg – spise to stykker og føle seg og se ut som en slange som nettopp har spist en hel kanin …  Forøvrig er paien godkjent hos mennesker som ikke spiser paleo til vanlig.

Paleo Gresskarpai

gresskarpai

Paibunn

 • 3 dl valnøtter
 • 2.4 dl fettredusert mandelmel
 • 3 eggehvitter (originaloppskriften sier 1, men hvordan det skulle funke vet ikke jeg)
 • 50 gram smør (originaloppskriften hadde ikke dette, men hvordan det funker uten smør vet ikke jeg)
 • Salt

Sett ovnen på 175 grader.

Finknus valnøttene i en blender eller med en stavmikser. Bland med mandelmelet og rør inn avkjølt smeltet smør og eggehvitter.

Ha deigblandingen i en paiform på 23 cm diameter og trykk den ut jevnt. Jeg fikk litt for mye paibunn, så du kan enten lage en tykkere bunn eller ha en litt større paiform. Prikk små hull med en gaffel.

Stekes i ca 20 minutter. Den skal se litterann lysebrun ut, men ikke for mye. Avkjøl.

Gresskar

 • Litt under 4 dl gresskarpure. Gresskarpure lager du av kokte gresskar som du lager pure av med en stavmikser. Koker du for mye gresskar kan du enten lage gresskarsuppe (bytt ut blomkål med gresskar) eller gresskarpannekaker, for eksempel.
 • 2,5 dl valnøtter
 • Underkant av 1 dl cashewnøtter, usaltede og ikke-røstede
 • 3 egg + en eggeplomme
 • 1 – 1,5 dl søtning. Jeg brukte en blanding av honning og kokossirup
 • 2 – 2,5 dl vann
 • 1 ts ingefær
 • 1 ts allehånde
 • 1 ts muskat
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt

Sett ovnen på 150 grader.

Lag ferdig gresskarpureen. Finmal valnøttene og cashewnøttene med en blender eller en stavmikser. (Til info bruker vi Bamix stavmikser, loves it!).

Tilsett eggene og søtningen i nøtteblandingen. Bruk en håndmikser e.l til det er en jevn blanding. Tilsett litt av vannet om blandingen blir for tykk.

Tilsett så resten av ingrediensene og miks til blandingen er jevn.

Hell over den stekte paiformen.

Stekes i omtrent 40 minutter. La gjerne kjøle ned før servering. Vi serverte kald pai, og hadde krem til. Det kan du velge å ikke ha, eller lage kokoskrem.

Og så er det bare å kose seg! Noe å lage denne helgen, kanskje?

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!