I påvente av barnematsaken jeg kladder på om dagen skal bli ferdig, drar jeg frem saken om hvorfor vi ikke har gitt Mini grøt i det hele tatt – kun mat vi spiser selv. Jeg må innrømme at det at Mini aldri har fått grøt er litterann løgn, for faktisk har hun fått grøt noen ganger. Paleogrøt! Frokostgrøten som er i boken min er nemlig sabla god, det synes Mini også. Kokos, banan, nøtter, krydder, egg … må like den! (Anbefaler å sjekke ut boken for oppskrift!). Første gang hun spiste grøten selv kom Jon og jeg på grunn nummer ni til hvorfor hun ikke har fått grøt: sabla grisete! Det var grøt overalt. Sist gang hun fikk grøt spiste hun pent og pyntelig, heldigvis.

Åkke som, her har dere våre grunner til at vi kun har gitt Mini den maten vi spiser selv. Og vi kommer til å kjøre samme løp med lillesøster også. Husk at du kan lese tidligere saker om graviditet, amming, baby og fertilitet under fanen paleobaby!

—–

Da Mini  var seks måneder fikk vi en pakke fra Nestle som inneholdt to grøtposer og et hefte om barnemat. Ikke vet jeg hvordan de vet adressen min og at Mini var blitt seks måneder. Det kjenner jeg at irriterer meg inmari. Uansett. Heftet fremstår som nøytral folkeopplysning, men er jo en skjult form for grøtreklame. Gi barnet variert kost, sier heftet, men grøt to ganger daglig, om ikke mer, er det så variert? Jeg vet ikke helt jeg. Den ene grøten, Havregrøt med banan og bringebær, inneholder hele 1.5 prosent tørket bringebær. Det er mer vegetabilsk olje og stivelse enn bringebær i grøten. Kanskje den burde blitt kalt Havremel med skummetmelkpulver og vegetabilsk olje? Etter innholdsfortegnelsen å dømme burde den det ..,

Vi gir ikke grøt til Mini. Vi spiser ikke slik mat selv og ser ingen grunner til å gi henne grøt. Jeg har sammenliknet mineralinnholdet i en grøt og noen matvarer vi gir Mini, for å vise at man ikke  behøver grøt for å dekke babyens behov for vitaminer og mineraler. Skal lage en bloggpost om det snart. Det rare er jo at grøt oppfattes som Den Ultimate Barnemat. Jeg får stadig spørsmål om hvordan Mini får i seg nok jern og kalsium når vi ikke gir grøt. Er det ikke litt trist at grøt med tilsatte vitaminer og mineraler blir sett på som sunnere og mer naturlig å gi til babyer, enn ekte, naturlig mat? Når skjedde den overgangen? Burde vi voksne også spise pulvermat tilsatt næringsstoffer, siden det er så sunt for barn? Jeg blir trist inni meg.

Hvorfor dropper vi grøt og ferdiglaget babymat til Mini? Her er noen av våre mange argumenter.

1. Vanskelig å fordøye

Korn er generelt vanskelig å fordøye, også for voksne. Veldig mange som slutter med kornprodukter opplever å for eksempel få mindre vondt i magen, luft i magen og fordøyelsesproblemer. Å gi tungtfordøyelig mat til et fordøyelsessystem som til nå kun har fått brystmelk (eller erstatning) er noe vi ikke ønsket å gjøre. God fordøyelse har masse å si for god  helse.

2. Unaturlig mat

Med unaturlig mat mener jeg mat som er laget i en fabrikk, laget av en drøss ingredienser og tilsatt vitaminer og mineraler. Det er hva grøtpulver er. Ikke særlig naturlig, spørrumei!

3. Fett er ikke ett fett

En stor andel av fettet i brystmelk er mettet fett. Mettet fett er viktig for utvikling av barnets hjerne. Grøt inneholder skummetmelkpulver. Et glass med barnemat jeg så i butikken var merket med «lavt innhold av mettet fett». Selv synes jeg det er inmari rart at mettet fett er usunt for bebisen i mat, men ikke i brystmelk. Et annet fettargument er innholdet av vegetabilsk fett i feks grøten. Vegetabilsk fett er ikke sunt fett. Det er kunstig fett, fabrikkfremstilt, og med lavt innhold av gode fettsyrer som mettede og omega3.

4. Karbo vs fett

Mini er ikke akkurat en lavkarbobaby. Hun får banan og har smakt på stekt eple og liker klementin godt, og liker rotgrønnsaker veldig godt. Men noen høykarbobaby er vi ikke interessert i at hun skal være. Bebiser trenger fett for å utvikle hjernen sin. Ja, de trenger karbohydrater også, men ikke i den mengden som er i grøt og fruktsmoothier etc. Mini får masse sunt fett gjennom for eksempel eggeplomme, smør, kokosfett og avocado.

5. Upraktisk

Det kan godt hende grøt er praktisk for mange, men for oss er det superpraktisk å gi Mini så og si det samme som vi spiser. Vi lager meny for flere dager og sørger for at om det er noe Mini ikke skal spise, så har vi backup. Hittil har det ikke tatt så mye tid å lage mat til Mini, det er selve spisesituasjonen som tar tid, men det gjør det nok når bebiser spiser grøt også.

6. Forurensende

Grøtposer og ferdigmat skaper mer avfall enn grønnsaker og kjøtt. Det er en fin bieffekt, synes vi.

7. Dyrt

Her er jeg kanskje litt på gyngende grunn iom vi ikke har handlet verken grøt, smoothier eller glassmat. MEN det må vel være dyrere enn å bare gi henne det vi spiser?

8. Heller naturlig innhold enn tilsatt

Vi gir Mini d-vitaminer, men bortsett fra det vil vi heller gi mat som inneholder viktige næringsstoffer naturlig, enn tilsatt.

Men hvordan får Mini i seg jern og kalsium?

Mini spiser eggeplomme nesten hver dag. Hun er glad i rødt kjøtt. Og hun spiser grønnsaker kokt i kraft nesten daglig.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!