I går, onsdag 19., holdt jeg foredrag i Larvik i regi av Kostreform Vestfold. Det var så utrolig gøy! Omtrent 100 mennesker møtte opp en grå tirsdag i november. Kostreform har gjort en god innsats med å promotere eventet i forkant, med blant annet oppslag i Østlandets Blad og intervju på Vestfoldsendingen.
kostreform1

Jeg snakket om paleolivsstilen, og budskapet mitt er at det gode med et paleobasert kosthold i forhold til et vanlig norsk kosthold er at det inneholder færre karbohydrater og langt mer næringsstoffer. Det siste er jeg særlig opptatt av. Et kornbasert kosthold er næringsfattig, mens et kosthold basert på kjøtt, fugl, fisk, egg, ulike gode fettkilder, grønnsaker og frukt er næringsrikt. I forrige uke var det noen ernæringseksperter som kåret de sunneste matvarene for NRK. Gulerot kom på første plass, havregryn på femte tror jeg. Gulerot er jo vel og bra det, men man overlever ikke lenge med å kun knaske gulerøtter (med mindre man er en kanin). Havregryn kom på listen fordi det inneholder mye jern. Men, som jeg skriver i boken, det er forskjell på non–heme og heme. Begge er former for jern, men heme finnes kun i animalske produker og er mye lettere for kroppen å ta opp enn non-heme. Du vil heller ikke leve lenge på å spise havregryn. Egg, derimot, inneholder alt du trenger minus c-vitamin. Eller kyllinglever – som faktisk inneholder c-vitamin. Jeg vil gi et tips til ernæringsfysiologene å studere matvaretabellen.no litt nærmere. I tillegg bør de lese innlegget til dyktige Gry Hammer, hvor hun kårer sine sunneste matvarer. Jeg sier meg enig med Gry! Mot slutten av foredraget snakket jeg kort om trening, søvn og stress som inngår i paleolivsstilen.

Etter at jeg hadde sagt mitt hadde Pål Jåbekk et veldig interessant foredrag om evolusjon og bevegelse. Pål er ekstremt kunnskapsrik (mer nerdete enn meg, så for de som vil dypdykke mer i paleo anbefaler jeg å følge bloggen hans og kjøpe boken hans) og å høre han snakke om bevegelse var spennende selvom jeg kunne det aller meste. Tross alt er jeg samboer med Jon som også er greit nerdete når det gjelder bevegelse. En ting jeg virkelig likte med foredraget til Pål var at han sammenliknet det moderne mennesket med et byttedyr. Vi er liksom konstant på tå hev, litt for stresset. Vi løper til bussen, vi skal alltid rekke noe, alltid noe som skal gjøres og vi kikker oss på et vis over skulderen. Men vi mennesker er jo rovdyr og høyt oppe i næringskjeden (selvom vi fjerner oss fra det med å kjøpe kjøtt i butikken som er vakuumpakket feks) og burde leve mer slik. Det illustrerte han med å vise frem en leopard: først jakte, så spise kjøtt (som er næringsrikt og hører hjemme i et sunt kosthold) og så slappe av. Jeg vet ikke helt om jeg fikk frem poenget her, men jeg tok i alle fall den med meg i mitt liv. (Mjau!)

Å holde foredrag om paleolivsstilen og om kosthold er noe av det morsomste og mest meningsfyllte jeg gjør. Jeg er veldig heldig som har mulighet til å formidle helse og å holde monolog over lengre tid om et tema jeg virkelig brenner for. Men frem til fødsel nå og i barselperioden har jeg foredragspause. Jeg kommer sterkere tilbake på vårparten og gleder meg virkelig allerede!
kostreform2

Og med det må jeg også takke for alle forslagene til temaene om hva jeg skal skrive om som kom opp i et nylig innlegg: barnemat, raljering, hormoner, oppskrifter, fertilitet, det sosiale med paleo, sukkerfrie varer, vektreduksjon, graviditet, kroppspress, etc etc. Mye spennende å skrive om. De skal nok bli tatt opp alle som en, men bær over med meg at det kan ta tid! Bloggen er noe av det beste jeg vet å jobbe med, men jeg har nok annet å ta meg til om dagen samtidig som magen vokser og lillesøster i magen daglig prøver å kickbokse seg ut i verden. Vi har flyttet til rekkehus nå og gitt bort det gamle kjøkkenet og kjøpt oss nytt kjøkken på ikea. Siden jeg aldri har gjort det før, tenkte ikke jeg at det skulle ta så himla lang tid, men det gjør det selv med god hjelp fra familie. Og det er ikke selve det nye, freshe kjøkkenet som skal bygges, men alt som man oppdager når man pælmer ut et gammelt kjøkken: elektrisitet som ikke er så sikkert som det burde, nye takplater som skal legges, vegg som skal rives inkludert deler av gulv og som skal få nye lister, rørlegger som må være her et par ganger, ohmaigæd. Så vi går fortsatt ned i kjelleren for å hente vann og vasker opp tallerkner, bestikk og kjeler i kummen på badet nede (jeg bruker ikke papptallerkener selvom det sikkert ville vært enklere) og vi snubler i flatpakker og resten av flyttelasset er fremdeles kaos. Men det blir så bra! Men – igjen; bær over med meg om det ikke publiseres annenhver dag i en liten periode. Som en liten teaser hva som kommer fremover: to bokanmeldelser, et intervju jeg er ganske stolt over å ha fått til, skotips, en oppskrift og gravidupdate.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!