Her i huset lages det ikke særlig med julemat eller julesnop nå i adventstiden. I går lagde jeg tomatsild og jeg tror jeg skal få laget rødbetsild, siden det er ca det aller beste jeg vet. Til julaften skal jeg lage mammas rødkål. Og vi  har laget (0g spist opp) bounty. Her om dagen fikk jeg Gry Hammers tre-i-en-bok: Fermentert mat og drikke, sunn snop og snacks og Fra jord til bord. Jeg har så stor respekt for Gry! Hun er altså damen bak bloggen Fra jord til bord. Jeg har testet et par av oppskriftene hennes, og en av disse er pepperkakekulene. Gry kaller det forøvrig pepperkakefudgekuler, men jeg er litt lat så jeg kutter antall bokstaver i ordet.

gryhammmer

Jeg er ikke glad nok i generelle julekaker til at jeg eksperimenterer på paleofiserte versjoner av for eksempel pepperkaker, serinakaker, goro, eller andre småkaker man spiser rundt jul. Mulig jeg må det når Mini blir større. Men jeg må innrømme at det var koselig å lage disse pepperkakekulene med smak av jul, selvom Mini ikke liker dem. Men hun liker ikke risengrynsgrøt heller – antar at ribbe blir hennes favoritt, den lille carnivoren. I den første versjonen av kulene til Gry fulgte jeg oppskrift, men jeg synes faktisk de ble litt for søte. I neste versjon, som du får oppskrift på under, brukte jeg mindre lønnesirup og erstattet det med kokosfett. Ergo sneket litt sunt fett i samme slengen!

Jeg skal skrive mer om boken til Gry ved en senere anledning, når jeg får bladd i den mer enn hva jeg foreløpig har. Men jeg kan si så mye at jeg anbefaler den. Gry har stor kunnskap og gode oppskrifter. Hun havner i den såkalte tradisjonsmatleiren, som spiser korn- og melkeprodukter som er behandlet slik at de er lettere å fordøye for oss mennesker og gjør at næringsopptaket blir bedre. Selvom korn ikke er paleo, skal du ikke se bort fra at jeg i mammapermisjonen kommer til å teste ut dette. For meg er det langt viktigere om maten jeg spiser er god for helsen min eller ei, enn hva slags merkelapp den har på seg. Sjekk ut bøkene til Gry her!

pepperkakekuler2

Pepperkakekuler

  • 3 dl mandler
  • 2 dl dadler
  • 1 ss lønnesirup
  • 3 ss kokosfett
  • 1 ts kanel (Gry anbefaler ceylon, jeg bruker økologisk)
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts nellik
  • 1/2 ts ingefær
  • 1 ts stjerneanis
  • Litt salt og litt pepper

Finknus mandlene. Smelt kokosfettet. Ta ut steinene av dadlene (det behøvde jeg kanskje ikke skrive?) Ha alt sammen i en kjøkkenmaskin og bland i om lag et minutt. Lag passende små kuler (prøvesmaking er lov …).

Siden min versjon inneholder kokosfett blir de litt hardere enn fudge i kjøleskap – og veldig, veldig gode.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!