Straks er 2014 over! Derfor er det på sin plass med en årsoppsummering på bloggen. I fjor delte jeg opp årskavalkaden i flere deler. Jeg skrev om trening, mat, suksesshistorier og intervjuer.

I år, derimot, tenker jeg at det holder med ett innlegg. 2014 har vært et år hvor jeg har oppnådd mange av planene/ønskene mine. Det er jeg takknemlig for og stolt av. Også har det vært et år hvor jeg  har vært en del sliten, hvilket jeg skylder på høyt tempo over tid, at man blir sliten etter å ha jobbet for noe veldig hardt, og graviditet. Noen ganger kjennes det som jeg er usunt sliten, så en av planene for neste år er å ha flere rolige luker lagt inn. Jeg er ganske dårlig på å slappe av – liker heller å få utrettet ting. Og da kan det motsatte skje, at man er «på» for mye og ikke får samlet energi til gjennomføring. Det tror jeg er årets viktigste lærdom.

Jeg har skrevet og gitt ut bok.
Det er jeg veldig, veldig stolt av. Jeg har ønsket å gi ut bok lenge. Først skjønnlitterært, men det er forskjell på oss som skriver litt godt og de som skriver virkelig godt og også har gode historier å formidle. Jeg er altså ikke i siste kategori, det fant jeg ut etter hvert. Men å skrive en bok om paleolivsstilen, det synes jeg gikk greit. Og det er strengt tatt mye morsommere enn å prøve å finne på et plot og få frem historien mellom linjene og slikt. Misforstå ikke, å skrive en bok er hardt arbeid, frustrasjon, stress, lykke, negative tanker og skyhøye tanker. Og støtte fra mange rundt meg for at kabalen med en baby og hjem skulle gå rundt. Men mest av alt er å skrive en bok noe av det kuleste jeg har gjort.

Å se boken min i bokhandelen, lese positiv omtale eller se maten fra boken på instagram gjør meg varm i hjertet. Det er veldig gøy å tenke på at boken min finnes i mange, mange hjem. Forhåpentligvis fører det til god helse og god mat i de ganske hjem!

Jeg hadde en liten privat lanseringsfest med nære venner. Så blid og stolt var jeg!
boklansering-704x454

Mediedekning
Å gi ut bok gir spalteplass i media. Det er fint, for da får flere vite om budskapet. Jeg selv er ikke så inmari hypp på å være i media (typ bli kjent for å bli kjent eller melde meg på noe reality = aldriiverden), men når det å snakke i media innebærer å løfte frem hvor viktig et riktig kosthold og livsstil er for helsen, da er det greit. Jeg har ikke helt fått oppdatert fanen «I media» enda – det står på planen med ca 1000 andre ting.

I år har Jon og jeg snakket om barnemat i VG og forrige nummer av Helsemagasinet. Det snakker jeg gjerne mer om! Det selges for mye dr*t til barn. Jeg har også vært ukens matblogger på VG og godt.no. Videre har jeg snakket med Kamille Puls, røpet at min mammadag ikke bare er et glitterfyllt glansbilde i Babydrøm, boken min er anmeldt i det nyeste Helsemagasinet, straks kommer det et lengre intervju med meg i Tara Frisk og jeg tror jeg har vært flere steder men kommer ikke helt på det nå.
helsemagasin_intervju

Vi ble gravide igjen
Det passer liksom aldri å bli gravid med tanke på karriere og andre planer man har i livet. Men for oss passet det best nå og lillesøster var planlagt. Vi ventet med å prøve til jeg var (nesten) ferdig med boken, i tilfelle jeg skulle bli gravid fort og bli like trøtt som sist. Det viste seg å være lurt, siden det klaffet på første forsøk – igjen – og siden jeg ble like trøtt som sist de første tre månedene. Hver dag er jeg takknemlig for at vi venter en lillesøster om ikke mange ukene og fordi vi ikke sliter med å bli gravide. Så mange som ønsker seg barn får det ikke til. Et av ønskene mine er å hjelpe med dette. Og jeg lover, det kommer mer om gravidsaker på bloggen.

gravidsara

Foredrag
Det fine med å gi ut bok er at det åpner for enda flere foredragsmuligheter. Å holde foredrag om kosthold og livsstil er noe som virkelig, virkelig gir meg masse. Denne høsten har jeg holdt foredrag på Mathallen, for Lene Alexandras jenter som en del av livsstilskonseptet hennes, og i Larvik for kostreform Vestfold. Jeg ble også bokbadet på Tanum Karl Johan, hvilket var supergøy! Det er flere foredrag på planleggingsstadiet til våren, men jeg vil se an hvordan livet som tobarnsmamma er først før jeg spikrer noen avtaler.
kostreform2

Paleo og helse
Paleo begynner å bli mer mainstream. Det gleder meg. Det er flere kostholdsretninger som øker i popularitet, tradisjonsmat for eksempel. Jeg er sikker på at det er en økende bevissthet rundt mat og helse – heldigvis. Men vi har en lang vei igjen å gå, for fremdeles er det dinosaurer (kan jeg være så frekk på en av årets siste dager?) som er redd for mettet fett og mener at vi må spise «passe lite» for å holde «energibalansen». Nedsiden med økt bevissthet er at det kan henge sammen med dette fokuset på utseendet. Vi har jo sett de siste dagene at selv syltynne toppbloggere som hevder å kun fokusere på helse redigerer seg selv og ergo er veldig opptatt av utseendet. Det er, mildt sagt, veldig trist og ganske så alarmerende. Jeg mener bloggere har et ansvar for hvilke signaler de sender ut. Et av mine mål med bloggen er at den ikke skal være utseendetfokusert.

2015
2014 har altså vært et knallår med tanke på at to av største mine planer/drømmer ble virkeliggjort: bok og baby. I 2015 skal jeg som nevnt være flinkere til å slappe av mer og roe ned tempo generelt. Jeg skal også prøve å virkelig dyppe ned i babyboblen når Lillesøster bestemmer seg for å komme til verden. Og vi skal begynne å dyrke i hagen, kun spiselige vekster. Og ha kompost. Jeg vil holde flere foredrag, skrive mer på gravid-pdf’en jeg har teaset i lang, lang tid og jobbe mer med mobilitet (frøkna er stiv som en stokk9. Å komme tilbake til gammel styrke hadde også vært fint, men det spørs på hvordan livet som tobarnsmor blir. Jeg får – endelig – lappen. Og av de mer overfladiske tingene ønsker jeg meg en ny skinnjakke og en ny trenchcoat. Og romaskin til garasjegymmet vårt. (Jeg ga nemlig Jon garasjegym til jul – mer om det kommer i februar!)

Og til slutt vil jeg si at jeg har virkelig supre blogglesere. Håper dere følger med videre!
Bilde1

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!