I går hadde jeg en skikkelig glad mage. Ikke bare fordi magen inneholder en liten lillesøster, men fordi vi hadde spist en skikkelig god søndagsmiddag. Ohlala.

Vi har hatt to ribber i fryseren fra før jul og har ønsket å tilberede dem på en litt annen måte enn den tradisjonelle. I magasinet Mat fra Norge før jul leste vi Viestad sitt tips om asiatisk vri på ribba. Det har vi hatt lyst til å teste siden. Jon googlet litt og fant en oppskrift – ikke nevnte Viestad sin – som han ønsket å teste. Og jeg er glad han gjorde det! (Jeg må innrømme at jeg liker skikkelig godt at Jon bare blir en bedre og bedre kokk).

Som tilbehør hadde vi mangosalsa, som du finner oppskrift på i boken min. Mangosalsa er utrolig godt, men jeg tror jeg ville droppet det som tilbehør til denne ribben, rett og slett fordi det er så mye smak i mangosalsaen. Det milde krydderet fra ribben ble litt borte. Vi hadde også en grønn salat som besto kun av ulike salatblader og avokado, og Jon hadde ris til. Jeg spiser ikke så mye ris. Mini liker ikke ris. Hun elsket derimot ribben.

Jon lot seg inspirere av denne oppskriften.

Ribbe med asiatisk vri

  • Ribbe (vår var vel ca 1,5 kilo)
  • 4-5 sjalottløk
  • 4-5 vårløk
  • Noen cm fersk ingefær
  • 2 fedd hvitløk (originaloppskriften har åtte, vi liker å dra ned hvitløksmaken litt)
  • Omtrent en halv potte fersk koriander
  • 6 ss coconut aminos
  • 2 ss fiskesaus, nam plah (den kjøpte vi på en ultrabutikk, men finnes sikkert i mange andre dagligvarebutikker også)
  • Litt havsalt (dropp dette om du lar ribben ligge i lake, se under)
  • 1 – 2 ss sukker eller kokosblomstsukker. Jeg tror Jon var vill og gal og brukte sukker.

Dagen før du skal servere ribben: Ha ribben i en lake tilsatt vann og sukker (4 l vann, 2 dl salt, 1 dl sukker). Vi hadde det i en pose, som vi forseglet med vakuumpakkeren vår. Det lå over natten i kjøleskapet vårt. Dette trengs ikke gjøres, men det sørger for å gi ekstra saftig kjøtt. Veldig lurt for magrere kjøtt-typer som kylling og kalkun.

Samme dag som du skal servere ribben: Hakk alle ingrediensene – dog ikke ribben såklart – ganske smått og ha de så over i en food prosessor for å få det veldig smått.
bilde

Hell laken av ribben og skyll den godt. Smør inn ribbestykket med marinade. La det ligge i noen timer. Vi la den ligge to-tre timer i romtemperatur mens vi spiste frokost og løp etter Mini.

Sett ovnen på 140 grader. Legg ribba i en langpanne med en liten tallerken under. Svoren skal være opp, med en liten bue pga tallerkenen. Hell over ca 2 dl veske og legg en liten ildfast form eller en kopp oppå ribba. Pakk ribbe med kopp inn i folie. (Dette har vi fra Viestad; koppen gjør nemlig at folien ikke setter seg fast i ribba). Stek i tre timer. Fjern så folien og sett opp temperaturen til 180 grader på varmluft. I oppskriften til Viestad står det en time. Vi hadde ca 20 minutter siden Mini hadde sett ribba i ovnen og gjentok Mat!Mat! Og 20 minutter holdt.
DSC_0743

DSC_0756

Konklusjon: lag denne til helgen! Og konklusjon nr to: koriander, ass. Så godt!

PS: Mini hadde med seg mangosalsa, ribberester og søtpotetstappe i lunsjboksen sin i barnehagen. Det er fordel med å lage litt for mye middag!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!