Før jul skrev jeg om bøkene til Gry Hammer. En av oppskriftene jeg har brukt mye er hennes bompisaft, som hun kaller det. Bompisaft er rett og slett hjemmelaget saft med gelatin eller kollagen og søtning.

Mini drikker vann som hovedregel. Hun er glad i Bris også (bjis! godt!), mine smoothies, kefir innimellom, i sommer ville hun drikke opp mine usøtede isamerikanoer og hun har drukket kakao med meg et par ganger. Av sistnevnte grunn heter blåbærsaft nå «kao». Vi tror det er fordi hun forbinder det som ikke er vann med kakao. Hun sier «kao» fornøyd hver gang jeg lager blåbærsaft til henne. Hva drikker du nå, spør vi. Kao, sier hun, godt!

Dere vet vel at jeg er fan av kraft. Kraft er en billig proteinkilde som er supert å bruke som base til både suppe, gryteretter og sauser. I skrivende stund har vi en kyllingkraft som godgjør seg på komfyren, etter at vi helstekte en stangekylling til middag her om dagen. Kraft inneholder blant annet gelatin og kollagen, som er bra for hud, negler, hår, muskelvekst og fordøyelse – for å nevne noe. Derfor banker mammahjertet mitt godt når Mini drikker hjemmelaget blåbærsaft med gelatin i. Ikke bare er blåbær sunt, men den voksende kroppen får i seg gelatin. Og er du gravid og ønsker å ikke få strekkmerker? Kraft eller gelatin er et godt tips! Jeg bruker økologisk gelatin fra nettbutikken Naturlig Liv, og er veldig fornøyd med den. Gelatin gjør drikken stiv når den er kald. Bruker du kollagen blir drikken ikke stiv som kald, og kan dermed drikkes både kald og varm.

Etter som jeg har forstått bruker Gry yakonsirup i sin versjon og/eller honning. Her i huset bruker jeg honning, men ikke så mye. Jeg vil ikke at Mini skal vende seg til for søte smaker. Jeg har testet litt ulike mengder (på slump, seff) og hun drikker fornøyd åkke som. Saften er utrolig enkel å lage og så enormt mye bedre for barn å drikke enn all slags saft du får kjøpt i butikken. Jeg lager vel 4 liter av gangen og oppbevarer det i Norgesglass (fra ikea) i kjøleskapet. På grunn av gelatinen blir det til gele så du må varme opp før servering. Eller servere som gele til de miniene som liker det, Mini synes nemlig ikke gele er så stas foreløpig.

Blåbærsaft med gelatin/kollagen:

  • 2 – 4 liter vann
  • 1 pakke med frosne blåbær
  • 2 – 4 ss gelatin eller kollagen
  • Søtning etter behov (honning, yakonsirup, lønnesirup, for eksempel)

Ha vann, blåbær, gelatin og søtning i en kjele. Varm forsiktig opp under omrøring. (Gelatinen kan lett brenne seg i kjelen og i tillegg til at det er gelatinsløseri er det et herk å vaske, trumei). Bruk en stavmikser til å få most alle bærene når saften er lunken. Sil av og hell over på egnede oppbevaringsglass.

Og ps: det er ikke bare Mini som drikker denne saften altså! Hu mor tar seg også ofte en tår eller to. Jeg får ikke så mye blåbærbart, bare.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!