Jon og jeg har bestemt oss for å bli hobbygartnere. Det kan bli et interessant prosjekt. Det er ikke alle våre fingre som er grønne, nemlig.

Som dere vet har vi flyttet fra byen til periferien. Typisk sånne som oss. Man flytter når man har fått, venter eller planlegger sitt andre barn. Vel vitende at man (jeg) får urbanlengsel hver dag. Tidligere bodde vi i en leilighet på Torshov, i fjerde etasje uten heis. Det ble litt slitsomt i lengden, og jeg så for meg å bære opp en bebi og en trass toåring som ikke vil gå fire etasjer selv. Pes. Jeg trivdes inmari godt med å bo på Torshov. Vi hadde en veranda med sol på hele dagen. Men så ble vi gravide og da sto valget mellom å kjøpe en større leilighet i byen med heisfasiliteter, kanskje i første etasje, eller å flytte litt ut av byen. Så ble det det siste. Og nå bor vi i rekkehus. Vi har en liten hage foran som ikke har så altfor mye jord, en solrik terasse i andre etasje og veranda/hage bak i to platåer. Ikke gigastørrelse på hagen, men man trenger ikke store åkerlappen for å få til ei god avling, som’remsier!

I Norge finnes det mange store hager med kun plen på. Tenk så mye mat man egentlig kunne ha dyrket selv på denne plassen! Men det er tidkrevende og kunnskapskrevende. Både Jon og jeg kan fint lite om dyrking. Med bebi og en toåring starter vi dessuten i det små. Vi skal dele oppturer og nedturer på bloggen. Og vi tar veldig gjerne imot tips og råd! (Og eventuell harselas, vi tåler det altså).

Det er fire hovedgrunner til hvorfor vi skal bruke våren og sommeren med rompa i været og hendene i jorda:

  1. Økonomi: Ganske billig å opprette og billig mat. En pakke med økologiske grønnkålfrø koster 60 kr på Plantasjen. En pakke med grønnkål i butikken koster vel 30 – 40 kr. Startkostnader blir det, i tillegg til kostnader ved prøving og feiling. Men på sikt vil vi spare kronasje (som jeg kan feks bruke på denne).
  2. Kortreist: Farfar og farmor hadde en enorm hage i Bærum med rips, stikkelsbær, epler, pærer, bringebær, plommer, rabarbra og sikkert mer som jeg ikke husker, som farmor laget masse mat av. Saft, påleggsgele, syltetøy, for eksempel. Mer kortreist får man ikke! Vi liker tanken på å plukke maten på verandaen eller i hagen noen minutter før maten blir servert.
  3. Hobby: Med to barn bruker vi mer tid hjemme enn tidligere. Sånn er det bare. (I tillegg at jeg ikke så enkelt kan stikke og ta et glass vin med venninne ute mer). (Får heller ta det glasset med vin mens jeg luker ugress). Hobbygartneri er en finfin hobby i vår- og sommerhalvåret. Det kan gjøres om kvelden, når kidsa sover, eller på dagtid med kidsa lekende rundt eller at de er med.
  4. Verdier til barna våre: Det aller meste av maten vi spiser kjøper vi i butikk. Kjøttet er vakuumpakket, grønnsakene uten jord på og ofte pakket inn de også. Mange av oss, og deriblant meg, har lite eller ingen kunnskap om hvor de ulike kjøttstykkene kommer fra på dyret. Entrecote, feks, hvor er den fra på dyret? Når er sesongen til epler sånn egentlig, siden tilbudet av epler i butikkene er konstant? Jeg vil at mine døtre skal ha mer kunnskap om mat enn det som nok er vanlig nå. Og det gjelder ikke bare grønnsaker, men også dyr som vi spiser.

Det finnes andre grunner til å anlegge en liten hage også, for eksempel ikke bruk av sprøytemidler, redusert avfallsmengde når man ikke kjøper hjem plastpakket mat, og kanskje stolthet når man får det til? (Om vi får det til, hehe).

Hvis du har tips til nettsider eller bøker om hage, skriv i kommentarfeltet! Vi er newbies, så alle tips mottas med takknemlighet.

Bildet er forøvrig fra fremsiden av huset – foreløpig lite grønt…

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!