Jeg får ofte spørsmål fra lesere: «er (sett inn matvare her) lov» på paleo?

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: det er ikke sånn at mat er lov/ikke lov. Jeg deler ikke mat inn i neimat, jamat og kanskjemat.

Da jeg var nygravid med Lillesøster hadde jeg ekstra lyst på melkeprodukter, akkurat som da jeg var gravid med Mini. Jeg hadde lyst på ost, på rømme, på latte. Og jeg lyttet til kroppen og spiste melkeprodukter. Men med Lillesøster hendte det at jeg fikk dårlig samvittighet: jeg er jo paleoblogger og formidler et kosthold uten melkeprodukter – og så sitter jeg her på bussen på vei til jobb og drikker en latte.

Sånn kan jeg føle det når jeg spiser lys sjokolade eller småspiser gjennom dagen i stedet for å ha tre større måltider, for eksempel.

Jeg har ikke lyst til at noen får dårlig samvittighet av å ha et kosthold som ikke er helt strikt paleo. Jeg har ikke lyst til å formidle mat som lov/ikke-lov, det vil si at noen navigerer etter gitte regler satt av paleomiljøet. Jeg vil at en hver skal lære seg å lytte til kroppen sin og finne ut av hva slags kosthold som passer en selv.

Det betyr å ikke telle kalorier. Det betyr å ikke måle makroer. Det betyr å teste ut mat og se hvordan kropp og sjel reagerer. Jeg tester selv om dagen. Min mage er mer sensitiv enn hva den har vært tidligere (jeg tror det kommer av for lite søvn grunnet to barn) og jeg prøver å finne ut av hva slags matvarer det er som gjør meg oppblåst og gjør at jeg får vondt i magen. Søtpotet virker som en av skurkene om dagen, i alle fall i større mengder enn litterann. Så selvom søtpotet absolutt er inne på lov-listen i paleoverdenen, virker den ikke å være gunstig for meg om dagen.

Jeg vil ikke at noen skal tenke at jeg er skikkelig bra paleo, for eksempel, eller tenke at «jeg gjør ikke paleo bra nok, godt nok siden jeg ikke koker kraft» eller noe ala det. Vi har alle ulikt utgangspunkt og ressurser i form av tid og penger. Visst er et paleobasert kosthold langt mer gunstig for helsen enn et vanlig vestlig kosthold som består av for mye raffinert mat. Men innenfor den store bolken paleokosthold har vi alle ansvar for å selv finne ut av hva vi har godt av og ikke godt av – både psykisk og fysisk. Og det kan godt hende at noen funker fint med kornprodukter i ny og ne, andre med muggost og som jeg selv: innslag av god sjokolade og vin – selv om det ikke er strikt paleo.

Altså: bytt ut «er det lov» med «er (sett inn matvare her) bra for meg?».

Og med det sier jeg god hælj!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!