Jeg driver utelukkende hjemmetrening med kettlebells. Kanskje du bør kjøpe en kettlebell eller to du også? Jon gir deg syv gode grunner til hvorfor det er lurt.

Jeg elsker utvalget vi har av kettlebells hjemme. Vi har to på 8 kg, 12, to på 14, to på 16, 20, 24 og 32 kg. Smått nerdete å ha så mange kettlebells. Det siste året har jeg knapt satt mine ben på treningssenter. Jeg var innom Crossfit Yggdrasil såvidt et par ganger mens vi enda bodde på Torshov for å ro litt og for å «løfte litt skrot», men det er det. Jeg trener kun hjemme. Med å trene hjemme mister jeg det sosiale ved trening, men jeg får tid til andre ting, som å blogge eller lese relevant litteratur, for eksempel. Hjemmetrening passer kanskje ikke alle av den grunn, eller fordi man ikke er god på å presse seg selv alene, men for meg går det veldig bra. Gymmatten er alltid rullet ut i stuen siden vi bruker den som sitte- og lekematte og kettlebellsene er en meter unna i gangen. Perfekt! Og for de som lurer: kettlebells kan brukes av gravide, av oss som har født, av eldre folk (pappa trener med kettlebells. Sorry pappa for å kalle deg eldre, men du er eldre enn meg) – ja, av alle. Anbefaler å ta et kurs om du liker kettlebells godt for å lære gode øvelser og for å ikke bli for gul og blå på armene dine.

Forøvrig er innlegget under skrevet mens vi enda bodde på Torshov, jeg var gravid med Mini og Jon jobbet som instruktør på Crossfit Oslo. Nå har vi to kids og har flyttet utenfor byen – sånn kan det gå!

Over til Jon: syv gode grunner til å eie en lekker kettlebell:

1. En økt i et kott
Du trenger ikke mye plass for å trene med en kettlebell. En drøy kvadratmeter gulvplass er nok. Du trenger litt mer plass for turkish get-ups, men ikke mye. Ergo kan en effektiv trening gjøres på et trangt soverom!

2. Udødelig
En jernkule med et håndtak går ikke i stykker, den trenger ikke vedlikehold og det kommer aldri en ny versjon på markedet med flere egenskaper du “trenger”.

3. Brun og blid
En kettlebell veier litt, men siden den er så kompakt får du den lett med deg i bilen. Det betyr at den er veldig lett å ta med på hytta om sommeren så du kan holde formen ved like. Utetrening om sommeren er utrolig bra og godt for både helsa og sjelen. Du kan selvfølgelig også bare bære kettlebellen ut i hagen. Sara har bevist at det kan du gjøre hele året. (Sarakommentar: jadda, jeg trener med kule året rundt, senest i snøen for noen uker siden, med babykul foran på magen!)

4. Nå og da
Har du en kettlebell stående i stua eller et annet lett tilgjengelig sted er det kjempelett å kjøre litt “grease the groove”-trening i løpet av dagen. Ta noen enkle press flere ganger i løpet av dagen og snik presstyrken din oppover på en skånsom men samtidig effektiv måte. Et innlegg som forklarer litt mer om dette “grease the groove” konseptet kommer snart.

5. Keep on swingin’
Swings er en fantastisk øvelse. Du får opp pulsen og styrker hele ryggen. Dette er en øvelse du kan og bør fortsette med i tiårene fremover. Bra medisin mot krum og vond PC-brukerrygg og dårlig holdning.

6. Borte og glemt
Mange har brent seg på å kjøpe treningsredskap til heimen. Med friskt mot kjøper man noe greier som koster mye penger og tar en del plass. Men man skal jo bruke denne greia nesten hver dag så det er verdt penga. Etter noen uker eller måneder er man lei og så har spinningsykkelen eller hva nå enn man kjøpte blitt til et dyrt tørkestativ.

Når du kjøper en kettlebell er det ingen garantier for at du aldri blir lei av den eller gir opp hele treningsgreia. Fordelen er at kettlebellen er liten og kompakt. Sett den nederst i skapet eller innerst i boden så er den borte. Den står i hvert fall ikke der i peisstua og minner deg på hvor lenge det er siden sist du trente hver eneste dag.
Og når motivasjonen kommer tilbake og henter du enkelt kettlebellen frem igjen.

7. Kjapp trening i en hektisk hverdag
Mange av oss synes det kan ta for lang tid å dra på et senter og trene etter jobb eller innimellom alle andre gjøremål. Om du eier en kettlebell eller to og har grunnleggende, god teknikk er det lett å få en gjort knallgod økt på 15 – 20 minutter. Det har de fleste av oss tid til!

Noen steder å få tak i en kettlebell
Ikke kjøp en kettlebell på Clas Ohlson eller i en vanlig sportsbutikk. Du skal ikke ha en liten  greie på 6 eller 4 kilo, det er fullstendig bortkastede penger. Unngå også kettlebells med søm på håndtaket, da får du fort vondt i håndflaten under trening!

Hvis du er i Oslo kan du kontakte Oslo Kettlebell Gym. De har en del kettlebells inne slik at du slipper å tenke på fraktkostnader. Folket på OKG kan også hjelpe deg å velge riktig vekt og type.

For de utenfor Oslo vil jeg anbefale Compact kettlebells. De er leverandør til blant annet OKG og CrossFit Oslo.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!