Mini spiser hovedsakelig et paleobasert kosthold. Begge barnehagene Mini har gått i har vært positive og behjelpelige med hennes kosthold takket være god informasjon og fleksibilitet fra vår side og behjelpelig personale.

Mini begynte i barnehage da hun var 17 måneder, i en offentlig barnehage på Torshov. Jeg hadde gruet meg litt for hvordan det ville bli tatt i mot av personalet at hun spiste litt annerledes enn andre barn. Men heldigvis er det slik i Oslo, og sikkert stadig vanligere i andre deler av Norge også, at barn har ulike matpreferanser. Noen skal ha halalkjøtt, andre er vegetarianere, noen har cøliaki andre tåler ikke melk. Tanken på det hjalp meg til å grue meg litt mindre; jeg er nemlig ikke alltid så god på direkte kommunikasjon og kan føle meg for krevende/kravstor.

I november flyttet vi og Mini begynte i ny barnehage. Den hun går i nå er en liten familiebarnehage med åtte barn som er ett og to år. Også i november gruet jeg litt for hvordan personalet ville reagere.

Men i begge barnehager har det gått veldig greit. Vi har truffet på bra personale i begge barnehager og vi har gitt god informasjon om hva hun spiser og hvorfor. Slik har vi gått frem:

Informere personalet på en ordentlig og høflig måte
I begge barnehagene snakket jeg med avdelingslederen om hva Mini spiste og hvorfor. Jeg fortalte jeg hadde gitt ut bok om temaet og at vi var nøye med å variere kostholdet til Mini slik at hun spiser næringsrikt og naturlig. Vi skrev en liste med hva hun spiser (kjøtt, fisk, fugl, egg, alle slags grønnsaker og frukt, nøtter og frø), hva hun kan spise (fete, naturlige melkeprodukter) og hva hun ikke spiser (korn, sukker). Begge barnehagene har spurt om de lurer på noe, feks om de skal servere noe mat som de er usikre på om Mini spiser eller ikke.

Matpakker
I begge barnehager har vi sendt med matpakker. Dette blir naturligvis litt dyrere for oss, i og med begge barnehager opererer med matpenger. Jeg mener at vi betaler halve matpengene i den nåværende barnehagen. I den første barnehagen sendte vi med to matpakker, nå sender vi med en. Mini spiser ikke så mye som hun gjorde da og fruktmåltidet etter soving hjelper på en sulten liten mage.

Fleksibilitet
Barn deler mat. Mini gir bort en bit bananpannekake og får en brødskivebit igjen. Vi kan ikke, og vil ikke, skåne henne for slikt. I nåværende barnehage får de andre barna melk mens Mini drikker kefir. Er det bursdag kan hun spise så mye vaniljekesam som hun lyster (det har foreløpig ikke vært kakebursdag. Da hadde jeg nok sendt med en browniebit som hun kunne spist). Jeg ønsker at begge jentene mine skal få et avslappet forhold til mat og da tror jeg at å ikke ha rigide regler er viktig. (I tillegg til å aldri snakke negativt om mat, aka «sukker er gift»). Om personalet skulle ha gitt Mini noe som ikke er paleo, eller at hun selv har grabbet en brødskive og gumlet i vei, tenker vi at spist er spist.

Mini selv
Den dagen jeg snakket med personalet i den nåværende barnehage om det bød på problemer for Mini at hun ikke spiste helt som de andre, hadde mormoren i huset overraskende laget sjokoladekake. De andre barna satt ute rundt et bord og spiste kake mens Mini lekte med bøtte og spade i sandkassen og en av gutta fartet rundt på en tråsykkel. Jeg lurte på om hvordan hun reagerte når de andre spiste kake og ikke hun. Svaret var: – Det virker ikke som hun bryr seg. Hun ser at de andre spiser noe og så driver hun med sitt. Hun spiser og koser seg med sin mat ved lunsjen, de andre med brød eller hva som blir servert.

For oss er det klart at personligheten til Mini hjelper på. Foreløpig er hun inmari happy med maten hun får av oss i barnehagen så det virker som hun ikke er så interessert i de andres mat. Men, knekkebrød vil hun ha, så de lager vi hjemme og sender med. (Hun er som andre barn og slikker av pålegget og vil ha mer pålegg).

Fremtid
Hva vi gjør når hun blir større har vi ikke tenkt så mye på. Vi tar det som det kommer. Kostholdet hun får hjemme er uansett det viktigste. Det er her hun spiser frokost, middag og kvelds og det er her hun får med matpakker fra. Om hun skulle spise seg stappmett på kaker i en bursdag teller det svært lite sett opp mot alle måltidene hun spiser hjemme.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!