Omtrent samtidig som vi begynte å tenke på å anlegge en liten kjøkkenhage kom ønsket om en kompost opp. Det virket naturlig å ta vare på alt matavfallet og bruke det til noe nyttig i stedet for å bare kaste det ut. God kompost er jo et fantastisk tilskudd til jorda og når man lager den selv er den jo også gratis.

Jeg (Jon, red.anm) gjorde litt research og kom frem til at jeg ville ha en isolert kompost så vi kunne kompostere hele året. Siden hagen vår er veldig liten kunne den heller ikke være veldig stor. Jeg fant etterhvert frem til Joraform. Det er en svensk produsent som lager isolerte roterende komposttønner. Komposten står på et stativ så den sylinderformede kompostbeholderen lett kan roteres. Poenget er at man slipper å spa og at ved at alt blir blandet skjer komposteringen raskere. Dette virker mye smartere enn å prøve å spa ut kompost fra bunnen av en binge der noe er ferdig og annet ikke.

Todelt kompost

På grunn av plassrestriksjoner og fordi disse kompostene faktisk er ganske dyre endte vi opp med deres minste modell jk-125. Den er på totalt 125 liter fordelt på to kammer. Det at den er todelt betyr at man kan fortsette å fylle et kammer mens det andre står og komposterer seg ferdig.

DSC_1636

Riktig grad av fuktighet er viktig for at komposteringen skal gå bra. For å redusere fuktigheten bruker man fyringspellets (som man får kjøpt i sekker à 16kg på f.eks Felleskjøpet). Det er sagmugg trykket sammen til små pellets som suger opp mye fuktighet.

Prøve og feile: lukt og fluer
Jeg driver og prøver meg frem litt med hvor mye pellets jeg har i sammen med matavfallet. Helt klart en liten læringsprosess her for det har ikke vært helt problemfritt. En stund luktet komposten ganske mye. Ikke optimalt når vi parkerer rett ved og går forbi den på vei inn. Vår nærmeste rekkehusnabo går også rett forbi den så det har jeg følt litt på. Fikk ingen klager, men det er jo litt pinlig. Nå er lukten mer under kontroll men vi har et nytt problem: fluer. Greie mengder med fluer. Først var det masse små, men nå er det store fluer. Ganske nasty egentlig. Heldigvis har fluene så mye god mat i komposten at de holder seg inne i den og på den stort sett. I det siste har det også kommet maur. Det er nesten litt imponerende for hele greia står jo på et metallstativ. De har funnet frem likevel.

Jeg antar at flueproblemet kommer av for lav temperatur. Det skal visstnok kunne bli 75 grader inne i komposten når prosessen går optimalt. Regner med at det er varmt nok til å ta knekken på fluelarver. Litt usikker på nøyaktig hvordan jeg skal gå frem for å få opp temperaturen. Av det jeg har lest på nett på forum osv. så er ofte anbefalingen å tilsette mer pellets så jeg skal fortsette med det og se hvordan det går. Ser ikke hvordan ellers vi kan bli kvitt fluene. Kan jo ikke dusje komposten med gift heller siden planen er å bruke den ferdige komposten i grønsaksbedet.

Regner med at fluesituasjonen løser seg etterhvert som jeg får mer dreisen på å tune innholdet i beholderen. Det virker som komposteringen går raskt inni der når alt er på stell.

DSC_1639

Fra ferskt matavfall til ferdig kompost skal ta 6-8 uker. Det første kammeret ble ganske fort fullt (fordi vi også hadde i en del eggekartong) så vi fylte opp det andre kammeret også. Etterhvert sank innholdet i det første kammeret så mye sammen at jeg har fylt på masse mer. Tanken er jo at man skal fylle et kammer av gangen, men i det siste har det blitt litt her og der. Snart er det greit fullt på begge sider så da kan den få stå og kose seg til den blir ferdig. Virker som prosessen er bra i gang nå. Kjenner at det utvikles varme inni der og det er nesten så det damper litt når man åpner den.

Håper at vi får vår første ladning med fin kompost på sensommeren. Planen er å bruke den i eksisterende grønsaksbed og etterhvert som vi får mer kompost også bruke den til å bygge opp nye bed på baksiden av huset.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!