Her gir jeg deg en ordentlig saftig karamell!*

Nivå: Middels

Tid: Begynn litt tidlig på kvelden, for karameller er som livet generelt: gode ting kan ta tid. I alle fall et par timer.

Jeg elsker karameller. Det er søtt og seigt og smelter på tungen. Alle har vel et godt forhold til Smørbukk? Vanlige karameller er ikke helsekost, for å si det forsiktig. Jeg har i år ønsket å lage litt godis til jul siden vi skal feire julaften hjemme med familie. Jeg har tidligere prøvd sunnere oppskrifter av karamell, men synes de blir for søte selv uten raffinert hvitt sukker. Derfor har jeg i denne oppskriften dratt ned innholdet både av sukker og sirup. Vanlige oppskrifter inneholder 2 dl fløte, 2 dl sirup av et slag og 2 dl sukker av et slag, i tillegg til smør. Jeg har halvert det søte men resultatet blir likevel søtt nok i massevis for meg. Forøvrig tror jeg at mine karameller tar lengre tid å lage enn konvensjonelle karameller nettopp grunnet mindre sukker og sirup.

Ingredienser:

  • 3 dl fløte (en pakke om du bruker tine sin, jeg liker å støtte Rørosmeieriet og bruker deres fløte)
  • 1.5 dl kokossirup (Du kan også bruke lønnesirup og sikkert yaconsirup også. Jeg synes kokossirupen gir en skikkelig mørk og god karamellsmak.)
  • 1.5 dl kokosblomstsukker
  • 3 ss smør

Fremgangsmåte:

Ha fløte, sirup og sukker i en kjele og rør til ingrediensene har blandet seg. La det koke langsomt opp. Derav at karameller tar tid. Jeg har induksjonsovn og lar plata stå på 2, noen ganger 3. Bruk en stor kjele, for blandingen mer enn dobler seg etter hvert som den blir varmere.

Blandingen er ferdig når den har nådd 117 grader. Vi har et digitalt steketermometer. Du kan også ta dråpetesten om du ikke har termometer (ønsk deg da et termometer til jul, det er gull å ha): drypp en dråpe karamell i kaldt vann og sjekk hva slags konsistens den får da. Vannet skal dessuten holde seg klart.

DSC_2584

Når blandingen har nått 117 grader tar du kjelen vekk fra platen og tilsetter smør og rører. Så heller du blandingen over i en form ikledd bakepapir. La blandingen stivne i romtemperatur, ikke sett den rett i kjøleskapet. Det tipset plukket jeg opp i forrige ukes D2.

Når karamellene er kjølige deler du dem i passende biter. Jeg pakker dem inn i bakepapir (siden jeg ikke skal gi dem bort, da ville jeg brukt noe litt mer fjongt) og skal oppbevare karamellene i fryseren frem til jul.

DSC_2641

Varianter:

Du kan tilsette ulik smak i karamellene. Smak tilsettes samtidig med smøret. Lakrispulver synes jeg er helt kanongodt. Da blir det lakriskarameller. For en tidligere bruker av Kick er dette en fin variant. Strø maldonsalt over for en mer voksen karamell, eller ha i litt råkakao for sjokoladekarameller. Eller du kan helle røren over litt nøtter, eller rosiner eller kanskje begge deler. Eller ha smeltet sjokolade over karamellene når de er ferdig delt.

Ny-yt! (Og ikke vær redd for det mettede fettet i karamellen selvom vår helseminister sier annerledes).

*= ordet «karamell» betyr også «å få en karamell» og «å få et slag eller en fik». Sånn i tilfelle du ikke tok overskriften med en gang, lissom.

PS: Er fløte paleo? Nei, det er det ikke om man spiser strikt paleo. Jeg har i perioder melkeprodukter i kosten min, og da bare så fete og så ubearbeidede som mulig. Røros sin fløte er dermed perfekt i så måte. God i kaffekoppen er den også!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!