Mitt viktigste nyttårsforsett er ikke å trene mer eller spise bedre eller løpe maraton. Jeg skal prioritere søvn. Hvorfor?

Fordi med for lite søvn funker ingenting.

I oppsummeringen av 2015 skrev jeg at jeg hadde vært altfor sliten. Det er ikke Fie sin skyld, selvom hun i sitt første leveår selvfølgelig våkner flere ganger på natten for pupp eller nærhet. Jeg burde ha tatt mer hensyn til meg selv og lagt meg tidligere. Derfor er mitt eneste virkelige nyttårsforsett dette: Jeg skal legge meg tidligere.

SMART-mål

Men det holder ikke bare med en slik setning. Den blir for generell. For at målet skal bli konkret og målbart og etterlevbart bør det være i form av et SMART-mål, som det heter: Spesifikke, Motiverende, Ambisiøst, Realistisk, Tidsbestemte. (Det er noen ulike versjoner av disse ordene). Derfor har jeg dratt det ned til: jeg skal legge meg innen kl 2230 hver hverdag i hele januar. Det er spesifikt: klokken 2230. Motiverende er ikke den setningen i seg selv ikke – jeg skal forklare nedenfor hvorfor det er motiverende å legge seg tidlig. Ambisiøst: ja. For meg, for jeg er inmari dårlig til å legge bort macen på kvelden, sku av hjernen eller la hverdagsdriftingen ta slutt selvom jeg ser det er ting å gjøre. Realistisk: ja. kl 2130 hadde ikke vært realistisk fordi jeg trenger såpass tid etter at jentene har sovnet. Tidsbestemt: Ja. Jeg har satt januar, og skal evaluere vanen etter at måneden har gått.

Det er forøvrig unntak for forsettet i helger ved behov og eventuelle kvelder med venninner ute.

Motivasjon

Å sove for lite påvirker insulinfølsomheten vår, det påvirker hormonene våre, det påvirker hjernekapasiteten vår og det påvirker humøret. For min del gjør for lite søvn at jeg blir mer fysen på søtt og dermed har vanskeligere å motstå søtt. Jeg har spist min dose med 70, 86 og 92 prosent sjokolade i 2015! Det gjør også at jeg ikke orker å trene så hardt og mye som jeg ønsker. Søvn er superviktig restitusjon og det er mellom øktene at du blir i bedre form. Forhåpentligvis vil mitt søvnforsett gjøre at jeg orker å gønne mer på når jeg får mer overskudd. For lite søvn gjør også noe med mitt humør. Jeg er mer lei meg når jeg er sliten og trøtt, jeg blir fortere sint og er mer utålmodig. Det funker ikke alltid så bra når man er mamma til to små.

Ergo er nyttårsforsettet mitt ikke bare for meg selv men også for familien min, noe som er veldig motiverende for meg.

Det funker!

Hvordan har det gått hittil? Bra. Jeg planlegger dagen slik at jeg begynner å bevege meg mot sengen før 22. Det innebærer også at skjermtid ikke er etter kl 21. Jeg har et filter for macen som gjør at lyset fra den ikke blir så sterk. (Vi har ikke tv så den påvirker meg ikke).  Og jeg slipper ting som må gjøres, utsetter det til neste dag eller dagen etter der. Siden søvn er høyest på agendaen er ikke for eksempel å blogge eller gjøre research eller lage smoothie til dagen etter så viktig. Søvn er viktigst.

Det kan høres enkelt og banalt ut, men for meg har jeg vært nødt til å lage en konkret plan for å i det hele tatt prioritere søvn. Og for at jeg i det hele tatt kan ha forsetter om å spise bedre eller trene mer så må søvn være på plass.

Bildet øverst viser Fie som bittelien baby. Sleep like a baby, heter det. Søvn er digg!

PS: Ønsker du mer info om hvordan endre adferd rundt helse, hvordan legge konkrete planer og tilrettelegge i hverdagen anbefaler jeg at du hører på podcasten min Ingefær, hvor jeg snakker med Bergjlot fra Helseatferd. Veldig bra episode med tips du kan ta i bruk med en gang!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!