Jeg savnet en norsk podcast om helse. Derfor laget jeg en selv.

Jeg tror det var i november for nesten halvannet år siden at jeg satt på bussen på vei til jobb og hørte på en podcast og tanken slo meg: jeg skal lage en podcast selv! Jeg var gravid med Fie med termin i februar og tenkte at noe må jeg jo ta meg til i barselpermisjon nummer to. Jeg kom hjem på ettermiddagen megafornøyd og proklamerte til Jon: jeg skal lage podcast! Jeg skal snakke om helse og sånn med mennesker jeg synes er spennende, med stor kunnskap og som har evnen til å engasjere!

Verdens beste Jon

Jon på sin side luktet at her ble det jobb for ham. Og han hadde rett.

For i Ingefær podcast gjør jeg det jeg kan best: gjøre research og snakke med folk. Og Jon, han gjør resten. Faktisk er det sånn at uten Jon ingen Ingefær.

Til bursdagen min i februar i fjor fikk jeg opptaksutstyr av Jon. Jeg hadde ikke ofret det faktum at jeg burde ha mikrofon en tanke. Jon sjekket også hosting, altså hvor podcasten blir lastet opp til. Det hadde jeg heller aldri tenkt på. Strengt tatt kunne jeg ikke noe om det. Jeg skulle jo bare snakke med folk! Jon er også den som har gjort research på hvilke programmer jeg bruker til opptak og til redigering. Og han har laget logoen og funnet og kjøpt jingelen. Når jeg har snakket med folk er det Jon som redigerer, selvom jeg strengt tatt kan lydredigering fra mine dager i Radio Nova. Så takk til min supre Jon! (Hjerte-emoji til deg).

Hvorfor podcast

Jeg har i flere år lyttet til amerikanske podcaster om helse. Jeg hører på Balanced Bites-podcasten, Chris Kresser sin, Livin la vida low carb show, og nå i det siste har jeg begynt å høre på Gretchen Ruben sin. I Sverige er podcast ganske stort, der er det også noen treningspodder og kostholdspodder mens i Norge domineres podcastmarkedet hovedsaklig av de store mediehusene så som NRK, Aftenposten og VG. NRK sine podcaster er jo radioprogram som man kan lytte på nårsomhelst. Tusvik og Tønne er kanskje den største podcasten laget på privaten. Det er også noen fotballpodcaster og andre humorpodcaster, i tillegg til at det begynner å bli flere hjemmesnekrede podcaster. Det er kult!

Jeg på min side savnet en norsk podcast om helse. Så da lagde jeg min egen. Jeg elsker nemlig å høre på podcaster. Da kan jeg gjøre flere ting på en gang. Gå tur, for eksempel, og lære noe nytt. Eller henge opp og brette klær samtidig som jeg lytter. Eller lage mat. Podcaster er gull. En annen grunn til å lage podcast for meg var at jeg liker godt å prate med folk og å lære nye ting. Så å gjøre research og så snakke en times tid med spennende mennesker passer meg som hånd i hanske. Jeg storkoser meg gjennom hele prosessen. Og det var jo på tide med en norsk podcast om helse, synes du ikke?

Målet med podcasten

Jeg ønsker å få frem det helhetlige helsebudskapet. Helse er så mye mer enn mat. Det er trening, hvile, stress, det mentale, det er kjærlighet, hormoner, å være i friluft, fylle livet med mening, jobb og en livsstil tilpasset deg. For å nevne noe. Temaer går jeg nok aldri tom for!

Å godta oss selv og elske oss selv er også et mål med podcasten. For min erfaring er at om man er glad i seg selv – har selvfølelsen på plass – er det mye lettere å gjøre gode valg rundt helse og livet generelt. Jeg vil at alle skal være glad i seg selv NÅ ikke når de har gått ned tre kilo/fått en kjæreste/tjener mer penger/klarer 110 kilo i markløft/etc. Og det håper jeg podcasten kan inspirere til.

Navn

Å finne navn til podcasten min var ikke enkelt. For hva heter en podcast om helse og sånn? Jeg ønsket ikke at den skulle hete noe med «pod» eller «podden», ei heller noe som innebar ordet helse eller kosthold eller naturlig eller livsstil. Jeg grublet i flere måneder før jeg en dag trillet på Fie og det slo meg: Ingefær. Selvfølgelig skal podcasten min hete Ingefær! Ingefær er jo roten til alt godt. Så da ble det sånn. Ingen andre navn var oppe til diskusjon.

Logo

Logoen er skikkelig hjemmesnekret. Igjen; takk til Jon. Han har kjøpt et stock photo-bilde av Ingefær og funnet en passelig font og slik ble podcastlogoen til. Nå skal den endres ørlite, men Ingefærbildet skal bestå. Logoen skiller seg ut i mengden av podcastlogoer.

podcastcover-1

Opptaksutstyr

Jeg bruker Zoom h2n. Det er en digital recorder som også funker som mikrofon. Det vil si at jeg kan bruke den til skypesamtaler, men også ta med om jeg skal ta opp lyd eller intervjue folk ansikt til ansikt.

Program

I begynnelsen brukte vi gratisprogrammer. Jeg har foreløpig kun tatt opp via Skype. De første episodene er tatt med disse gratisprogrammene – tre ulike. Et som tok opp lyd fra interjuobjektet på skype, et som tok opp meg og et som sendte lyd i mellom, eller noe sånt noe. Det funka ikke særlig, for siden lyden ble sendt via via via hørte jeg meg selv i ekko. Og det er ikke så gunstig når man har en samtale. Nå har jeg kjøpt et program som heter Call Recorder som tar opp samtalen direkte fra Skype. Det er supert, synes jeg. Det fine er at Jon får redigert i to spor, altså intervjuobjektet for seg og meg for seg. Ofte har vi noe ulik volum, så han tuner dette slik at lyden blir best mulig.

Sånn ser det ut når under opptak. Bildet viser Cecilie Ystenes, som kommer i episode nummer 11. Episoden handler om mental trening og jeg sier bare: gled dere!

Skjermbilde 2016-01-28 kl. 11.08.48

Jingel

Jeg ønsket en gladlåt som jingel, og Jon vet at jeg har sansen for banjo- og ukulele-klimpring. Valget falt på en lett låt med ukulele som jeg synes passer bra til podcasten. Jingelen er fra audiojungel.com og kostet ikke stort.

Hosting

Foreløpig hoster vi hos Libsyn.

Hvordan jeg gjør intervjuet

Proffe podcaster blir tatt opp i studio. Jeg, derimot, har gjort de aller fleste opptakene hjemme i første etasje etter at barna har lagt seg og håpet på at de ikke våkner under intervjuet. Her er ingen tepper på veggene for bedre lyd. Jeg tenner som regel litt lys siden jeg synes det er koselig. På sikt skal jeg gjøre opptakene i kjelleren hvor vi tilrettelegger for enda bedre lyd eller i lydstudio. På den første episoden av Ingefær, med Inger in Dubai, da hører man at Fie gråter et par ganger i andre etasje. Blir ikke mer hjemmesnekret enn det!

20160128_105414

På bildet over spiser jeg blåbærsmoothie rett før opptak.

20160112_115923

Kvinnelige intervjuobjekter

Hittil har jeg bare intervjuet damer. De fire neste i rekken er også damer, faktisk. Jeg har menn også på listen, men det er med vilje at jeg hittil har snakket med kvinner. Vanligvis er det slik at menn snakker med menn, eller at kvinner snakker med menn. Det er ikke bare media sin feil, det er også kvinner som vegrer seg for å stille opp for eksempel i debatt. Vi kvinner må også ta ansvar for at vi ikke er så synlige i medielandskapet (med unntaket av bloggosfæren der kvinner er fremtredende). Hovedsaklig er målgruppen min kvinner og dermed synes jeg det er helt naturlig å snakke med kvinner om temaer som opptar oss kvinner. (Og menn, jeg vet at mange menn også lytter på Ingefær).

Lærdom

Opprinnelig hadde jeg tenkt å legge ut en ny podcast hver 14. dag. Men å lage podcast er så himla gøy, og jeg har så mange spennende mennesker på lista mi at jeg legger ut en ny podcast ukentlig. Unntaket var da jeg hadde juleferie og nå nylig da hele familien var nede for telling. Da prioriterte jeg familie og helse fremfor podcast. Men det har også lært meg at jeg bør ligge mer i forkant og alltid ha en podcast tilgjengelig i tilfelle noe skjer, slik at dere får en ny podcast hver uke.

Jeg har lært at intervjuobjekter med langt hår må ta opp håret sitt slik at håret ikke lager lyd, og at handsfreemikrofoner til intervjuobjekter ikke må festes på store ullgensere med hals. Det lager også ulyd.

Jeg har dessuten sluttet å tease hva som kommer i neste episode på slutten av podcasten fordi rekkefølgen ikke alltid blir som planlagt. Podcasten om økologiske produkter med Birgitte Magnussen teaset jeg vel to ganger uten at hun kom den påfølgende episoden, og det synes jeg var litt kleint. Men ting skjer, så nå om dagen teaser jeg ikke.

Flauser

Heldigvis har det gått ganske bra hittil, uten for mange flaue opplevelser. Men i episode 10, om barnemat, da gikk det gæli. Jeg leste inn introen, Jon snekret sammen jingel – intro – jingel – samtale med Melissa – jingel – utro, som vanlig. Vi la ut episoden på Libsyn og jeg teaset på Facebookpagen min og Instagram. Etter en times tid meldte Melissa meg på Facebook at jeg sa «herrejesus» i introen. Vi hadde rett og slett ikke klipt vekk første gang jeg leste introen høyt for Melissa! Jeg begynner på introen om barnemat og avbryter meg selv og sier herrejesus det var dårlig lest ass hørte du det? Ingen krise, men litt vel uprofft å ikke lytte igjennom en andre gang før publisering. Satser på at ikke for mange har hørt den versjonen. Jon klipte på nytt og lastet opp på et par minutter.

Favorittpodcast

Det har jeg faktisk ikke. Men jeg må si at jeg liker innholdet i podcasten om helseadferd, hvor jeg intervjuet Bergljot Rosvoll. Jeg ler litt når hun ble overrasket over at jeg snuste da vi trente crossfit sammen. Dessuten synes jeg hun har så mange gode observasjoner om hvordan dagliglivet kan tilrettelegges for god helse – og omvendt. Jeg synes alle episodene har noe bra ved seg og jeg liker godt spredningen av temaer som de ti første episodene har vært.

Mottakelse

Jeg hadde på følelsen at å lansere den første norske podcasten om helse og sånn var lurt. Og det var det! Siden lanseringen har Ingefærs lytterskare økt jevnt og trutt. Ingefær har ligget på topplistene til helsepodcastene konstant, ofte flere av episodene inne på topp ti. En dag var åtte av topp-ti episoder Ingefær! Da dånte jeg litt.

Skjermbilde 2016-01-16 kl. 19.45.23

Ingefær er konstant på topp eller blant toppen i kategorien Nytt og spennende, som man ser med en gang man går inn på iTunes. Det har den vært siden lanseringen av podcasten i fjor.

Skjermbilde 2016-02-01 kl. 08.17.12

En morgen gikk jeg inn i iTunes og fant ut at Ingefær nå var i rolleren øverst på iTunes, sammen med andre kjente podcaster som Tusvik og Tønne, Giæver og Loffen og P2s Ytring – blant annet. Der har den vært i to måneders tid, faktisk! Og det er veldig stort, for iTunes har tatt min hjemmesnekrede logo og endret den slik at den passer i deres format. Ikke verst! Sånn ser det ut i dag, onsdag 3. feb:

Skjermbilde 2016-02-03 kl. 12.57.29

Jeg ser også at podcasten blir anbefalt hist og her i ulike facebook-grupper. Det er stas. Flere følger også min oppfordring på podcasten om å rate den i iTunes og gjerne skrive en kommentar også, slik at enda flere oppdager det gode helsebudskap

. Skjermbilde 2016-02-03 kl. 13.02.09

Skjermbilde 2016-02-03 kl. 13.02.39

Jeg er så takknemlig for mottakelsen og for alle kommentarer, mail, delinger og anbefalinger på andre blogger at dere aner ikke!

Fortsettelsen

Jeg har noen spennende nyheter som kommer om ikke så altfor lenge. Bare å glede seg! Det er også mange interessante mennesker og temaer linet opp i løpet av vårhalvåret. Hittil har alle jeg har spurt om intervju gladelig takket ja, hvilket jeg setter stor pris på. Fortsett å tipse meg om temaer og mennesker som kan passe for Ingefær!

For jeg skal fortsette med å lage Norges eneste helsepodcast og skal etterstrebe å gjøre den bedre og bedre og bedre. Smilefjes!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!