For to uker siden holdt Julie Chiku og jeg kostholds- og matkurs i Oslo. Vi ble mette og noen ble kanskje litt brisne,  forhåpentligvis fikk alle tenkt over sin kostholdsfilosofi og alle fikk med seg en velfylt goodiebag med hjem.

Alle foto: Anne Valeur

Egenreklame

For over ett år siden møttes  Julie og jeg for første gang og ble enige om å snekre sammen et kurs. I februar i år fikk vi endelig tid. Julie og jeg har ganske så lik tilnærming til mat og vi utfyller hverandre godt. Hun er hakket hvassere til å utvikle oppskrifter enn det jeg er og jeg er litt mer kostholdsnerd enn hva hun er.

Vi hadde 10 plasser på kurset og alle plassene ble solgt. Julie sto for menyen, jeg for kostholdssnakk. Lokalet vi hadde kurset i ligger nederst på Grünerløkka. Vi hadde pyntet litt og dekket på til deltakerne kom. De fikk prosecco, kaffe og noe å tygge på. Jeg holdt mitt foredrag først, deretter lagde vi tre retter sammen, før vi alle spiste maten med utvalgt vin til.

_AVE0277

_AVE0300

Matfilosofi
I mitt kostholdsforedrag la jeg vekt på hvor viktig det er å finne frem til sin egen kostholdsfilosofi. Det høres kanskje litt hippie ut, men jeg synes det er kjempeviktig. Jeg er mye mer opptatt av at jeg og du spiser mat tilpasset akkurat oss og vår livssituasjon enn å følge gitte regler. Disse reglene kan være paleo, lavkarbo eller kaloritelling, for eksempel. Det er superviktig å lære sin egen kropp å kjenne og gi kroppen mest mulig av maten som gjør godt for kropp og sjel og minst mulig av mat som du merker du ikke har det så bra med.

_AVE0291

Men det kan være vanskelig. For det første vil jo de fleste av oss bare ha en oppskrift på hva man skal spise og ikke spise, eller hvor mye av sånn og sånn mat man kan spise. Enkle løsninger selger mye mer enn svaret jeg gir: det kommer an på.

For det andre betyr det å overlate mye av kontrollen til kroppen din. Vi er vant til at hodet bestemmer over kroppen, ikke at kroppen er smart og gir deg svar. Eksempelvis ga kroppen min meg beskjed i tyveårene at det kostholdet jeg hadde da ikke var greit for meg: jeg var tidvis full av vann (hvor er anklene mine??), hadde kviser i ansikt og på rygg, rødmussete hud, ble langt oftere syk enn nå og var mye rundere i kantene enn hva jeg er nå.

Og for det tredje kan det være kjipt, ta lang tid og bestå av prøving og feiling. Men det er verdt det. For en god helse det muliggjør et godt liv.

Derfor er kostholdsfilosofi noe som jeg har blitt mer og mer opptatt av. Hvorfor ønsker du å spise sunt? (Om du da ønsker å spise sunt). Å finne ut av hvilke verdier som ligger bak dine kostholdsvalg gjør det lettere å ha en slik livsstil over tid. Samt at den må settes inn i din livsstil: tid, økonomi, tilgjengelighet til ulike matvarer, etc. For min del er jeg keen på å være så frisk som mulig, jeg liker å ha masse energi, jeg vil ikke tilbake til de «plagene» jeg hadde i tyveårene, jeg vil kjenne meg sterk fysisk og psykisk. Og de siste årene har det vært viktig for meg å være fertil eller ha nok melk til ammingen. Dessuten ønsker jeg et godt forhold til mat og kropp. Jeg navigerer etter hva som er bra for meg mesteparten av tiden, men har rom for andre matvarer også fordi psyken min har godt av det. Jeg kjenner etter på min egen kropp – jeg leser ikke en paleoliste eller sjekker karbohydratinnhold eller kaloriinnhold.

Selvfølgelig snakket jeg om hva slags mat som er gunstig og hva som ikke er så bra for oss, men hovedvekten av foredraget la jeg på filosofi, nettopp fordi jeg tror det er nøkkelen til suksess. Dessuten er det viktig å finne svarene selv, ikke tro at alle andre har svaret for deg. (Det gjelder forøvrig mange aspekt i livet, men det har vel ikke noe med saken å gjøre nå).

Meny
Julie hadde satt sammen en fargerik og smakfull meny. Det var viktig for oss at maten vi lagde inneholdt ingredienser som er lett å få tak i, at den var lett å lage og at den var såkalt «familievennlig». Vi delte opp i grupper og lagde maten sammen mens vi pratet og nippet til vin.

_AVE0329 _AVE0337

Snacksen da de kom var brød fra Handwerk, Rørossmør, nøtteblanding fra Helios, min hjemmelagde holte-andeleverpostei og knekkebrød (oppskrift på begge deler kommer på bloggen min snart) og rå sjokolade med ingredienser fra Økosjokolade. De fikk også prosecco fra magnumflasker som ikke finnes i Norge, utrolig god, og en av mine yndlingskaffer: Tade fra Solberg Hansen.

_AVE0263

Forrett var ferske vårruller med reker, sammen med en helt magisk saus med blant annet tahini og masse ferske krydder i. Jeg drømmer fortsatt om den sausen.

_AVE0393

_AVE0398

Middag var kyllinglår fra Holte med søtpotet- og potetmos, karamellisert rødløk og dampet grønnkål.

_AVE0402

Dessert var sjokoladekake med bær. Den kaken lagde jeg til Fie sin bursdag noen dager etter og når jeg tenker etter er jeg fremdeles mett. Sjukt god.

_AVE0407

Vi fikk vin fra Podium Wines og hadde hvitvin til forrett, rosevin til hovedrett og portvin fra Bonum til dessert. Nice! Anbefaler å lese Julie sitt innlegg om kurset, for der skriver hun mer utfyllende om blant annet vinene.
_AVE0249

Goodiebag og takk til
Kurset ble lettere å lage for oss takket være gode samarbeidspartnere.

Under ser dere innholdet i goodiebagen. Det var viktig for oss at goodiebagen inneholdt produkter av høy kvalitet og som vi selv står inne for.
_AVE0276

I tillegg sponset Holte oss med lever til leverposteien og kyllinglår til hovedratten og Moestue med vin og prosecco.

Det var veldig gøy å arrangere kurs og vi får se om det åpner seg andre muligheter fremover. Følg med! Og si i fra om dere ønsker flere kurs!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!