Lørdag 27. februar var jeg på Kostholdskonferansen i Larvik. Felles for alle foredragene: ingen diett passer alle, ta vare på tarmen din og stress ned.

(Bildet viser søte Helene Ragnhild som hadde foredraget Lett med fett)

Kostreform for bedre helse, Vestfold lokallag, arrangerte lørdag Kostholdskonferansen, hvor blant annet Gry Hammer, Fedon, Jens Veiersted og Helene Ragnhild holdt foredrag. Jeg hadde barnefri og fikk en hel dag med faglig påfyll og inspirasjon, i tillegg til å møte bra folk.

Det finnes trender i kostholdsverden som i moteverden, treneverden og hårsveisverden. Her er fire trender jeg så på konferansen.

Ingen diett passer alle

Alle foredragsholderne jeg så (for det var et par jeg ikke fikk sett) fokuserte på at det optimale kostholdet for meg ikke nødvendigvis er det optimale kostholdet for deg. Hørt det før på bloggen eller podcasten min? Mat som funker for deg kommer an på gener og livsstil. Vi trives også med ulik mat. Noen synes periodisk faste er supertopp, andre har det bedre med frokost med en gang de har stått opp. Noen trives med mye fett, andre med mer karbohydrater. Vi er alle forskjellige.

Det er også mindre fokus på å sette kostholdet de ulike foredragsholderne fremmer i bås. I stedet for å kalle noe for høyfett, paleo eller lavkarbo presenteres kostholdet som ren, ubehandlet mat.

Vær bestevenn med fordøyelssystemet ditt

Omtrent 80 prosent av immunforsvaret ditt er i fordøyelsessystemet, så om du vil ha god helse må du være snill med tarmen. Tarmen og mageregionen er også din andre hjerne. Det går masse signaler opp til hjernen fra fordøyelsessystemet, ikke omvendt som vi kanskje skulle trodd iom at vi tenker på hjernen vår som sjefen i kroppen.

Det ble snakket om gaps, irritabel tarm og autoimmune sykdommer. Løsninger var blant annet et kosthold tilpasset akkurat deg, stressmestring, riktig tilbredning av mat – så som fermentering. Hvis du vil lære mer om fermentering anbefaler jeg deg å høre på Ingefær podcast hvor jeg snakker med Gry Hammer.

Take away: spis mat som gjør fordøyelsen glad og du vil bli glad.

Stress ned

Stress, altså. Stress er roten til mye vondt. For når kroppene våre er stresset blir det meste satt på hold. Fordøyelsessystemet lider, for hvorfor skal kroppen fordøye maten ordentlig når den løper for livet? Fertiliteten lider, for hvorfor skal du bli gravid når du løper for livet? Selv om du ikke løper for livet i begrepets rette forstand, vet ikke kroppen det.

Stress kan komme av feil mat for deg, for lite søvn, for mye trening, for lite avslapning, nære relasjoner som ikke er gode, økonomi, jobb, lysforurensing (lese mobilen på senga, anyone?), etc.

Ta tid til deg selv. Si nei. Legg deg tidlig nok. Omgi deg med venner og familie som gir deg energi. Finn ut av dine verdier og prøv å etterleve dem.

Helse kommer ikke bare an på kosthold

Dette er noe jeg er veldig opptatt av og som jeg håper kommer til uttrykk særlig i Ingefær podcast. Foredraget med Fedon hadde mye fokus på dette. Som han sa: du kan spise så sunt som du bare kan, men er du i et giftig forhold (feks at du blir banket opp) vil det ikke være bra for helsen din.

Helsen vår kommer an på gener, om vi er mye ute eller inne, bevegelse og aktivitet, økonomi, om vi får dekket primære behov som mat, søvn og sex/nærhet, nære relasjoner, miljøet vi bor i og så videre.

Visst er mat viktig, men det er ikke alt. For om mat blir det viktigste, for eksempel at man ikke kan spise ute av frykt for å ikke vite kaloriinnholdet i maten, eller få noia etter å ha spist sjokolade, eller å ikke tørre å spise mer selvom du er sulten siden matplanen sier at du har spist nok, da er ikke mat sunt for helsen mer. Helene Ragnhild sa det så fint: mat skal være næringsrik, den skal være mettende og den skal være smakfull. Og jeg vil legge til: den skal gjøre godt for sjelen og gjerne nytes i selskap med de du er glad i (og om du spiser alene husk å være glad i deg selv).

Fedon siterte en annen jeg ikke husker navnet på, men sa: Live, Love, Learn og Leave a legacy. Det tror jeg får bli konklusjonen på årets konferanse.

PS: Nettbutikken Naturlig Liv hadde stand der, og på bildet ser du to av tre ildsjeler bak sjappa. Jeg kjøpte med Viviani 92 prosent og slukte alt på toget hjem. Lørdagslykke!

DSCF0233

Og pps: sorry crappy bilder. Jeg noterer ord bedre enn å ta bilder.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!