Vi lager knekkebrød kun av frø og nøtter, altså uten korn og gluten. For å gjøre knekkebrødene enda sunnere melkesyregjærer vi dem før steking. Mine jenter elsker disse!

Nivå: Enkel

Tid: Tilsammen ca et døgn

Vi nordmenn er vokst opp med at mat er noe man har pålegg på. Når man endrer kosthold til paleo, lavkarbo eller glutenfritt og ikke ønsker å spise kjipe glutenfrie erstatningsprodukter savner mange nettopp brødskiva eller knekkebrødet. Selv er jeg i perioder inmari glad i å spise noe med pålegg på, og det er treåringen også. Vi spiser knekkebrød med leverpostei, kaviar, hvit geitost eller makrell i tomat nesten hver dag.

DSCF0773

Nøtter og frø inneholder noe som heter fytinsyre. Fytinsyre gjør at vitaminene og mineralene i nøttene og frøene ikke er så lett tilgjengelige for oss. Det vil si at frøet du spiser kan inneholde mye sink, men at kroppen ikke får tilgang til det. Og det er jo dumt! Det kan nemlig være forskjell på hva en matvare inneholder av vitaminer og mineraler, og hva kroppen tar opp. Så for at jeg og familien min får i seg mest mulig næringsstoffer melkesyregjærer vi disse knekkebrødene. Det gjør også at nøtter og frø blir lettere å fordøye. Noen kan få oppblåste mager eller litt hard avføring av for mye nøtter og frø, men med riktig behandling blir det lettere for fordøyelsen vår når vi spiser disse matvarene.

Disse knekkebrødene er enkle å lage, men det krever litt planlegging. Blandingsforholdet er omtrentlig.

[ingredients title=»Ingredienser»]
 • 2 deler valnøtter
 • 1 del linfrø
 • 1 – 2 deler solsikkekjerner/havregryn/annet
 • 1 del gresskarkjerner
 • Litt salt
 • 2 – 3 ss surdeigsstarter
 • Nok vann til å lage en fast deig
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]
 1. Hakk alle ingrediensene enten i en food processor eller annen hakker. Hvor fint du hakker er en smakssak.
 2. Bland alt sammen i en bolle og rør inn surdeigsstarter og vann.
 3. Dekk med plastikk og la stå på benken over natta.
 4. Dagen etter: Kjevl ut mellom to lag bakepapir. Hvis deigen sprekker opp når du kjevler ha i litt mer vann. Hvis den er veldig klissete og henger igjen på papiret ha i litt kokosmel.
 5. Når du har kjevlet ut en langpanne-størrelse mellom de to papirlagene tar du av det øverste laget. Bruk en pizzarulle eller kniv og tegn opp i passende knekkebrødbiter.
 6. Stek på 160 grader i ca 10 minutter.
 7. Ta ut pannen og snu alle knekkebrødene og stek i ca 10 min til. Nøyaktig hvor lenge de må steke for å bli sprø kommer mye an på tykkelsen. Følg med så de ikke blir svidd. De trenger ikke å bli brune
 8.  Ta de ut før de er helt «tørre» og legg de på en rist til avkjøling.
[/directions]

Lag gjerne dobbel batch når du først er i gang!

DSCF0754

PS: Du kan også bruke molkosan i stedet for surdeigsstarter. Det får du kjøpt hos helsekosten.

Om du kommer på Ingefær Live onsdag 27. april kl 18 på Eldorado bokhandel hvor jeg skal snakke med Gry Hammer, kan du få surdeigsstarteren hennes Donald gratis! Husk å ha med et lite glass med lokk, ala tomatpureglass. Håper vi ses der! Husk kun forhåndssalg av billetter, som du kjøper under!


Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!