For litt siden ble Elly tre år. Vi inviterte til familieselskap med smakfull, sukkerfri, glutenfri og næringstett mat. Oppskrift på bringebæriskake får du også!

Kos er noe med sukker på. Bursdager er noe med sukker i.

I alle fall kan det virke sånn når vi skal feire noe eller kose oss. Og vi nordmenn er jo eksperter på å kose oss! Mye, ofte! Det finnes alltid en grunn til å kose seg.

Og det er det ikke noe galt med. Jeg elsker å kose meg. Men mye av kosematen er ikke kos for kroppen, og er heller ikke mat jeg ønsker å gi mine jenter som vokser i rakettfart og trenger så mange næringsstoffer som bare det. Derfor har serverer vi næringsrik mat i bursdager, så vel som navnefester.

DSCF0742

Helt ærlig synes jeg ikke bare det er lett å være annerledes i matveien, særlig ikke når vi inviterer hjem til oss. For hva skal vi servere? Og hva skal vi servere barn som helst vil ha brød, pasta, is og vanlige kaker? Jeg ønsker ikke å gå på akkord med meg selv og servere sånn mat, derfor grubler jeg alltid lenge før menyen bestemmes. Tidligere bursdager har vi hatt wienerpølser fra Grøstad. De er sjukt digge, men det blir også greit dyrt om 20 personer skal spise seg mette på gode pølser. Jentene mine elsker suppe, så valget falt på å servere søtpotetsuppe. Den har en base av kraft, slik at den blir næringsrik og smakfull. Vi satt både seterrømme og kokosmelk ved siden av slik at gjestene selv kunne ha i om de ønsket. Suppe er også enkel mat å lage.

DSCF0735

Til suppen serverte vi surdeigsbrød ala Jon og godt smør. Fie får ikke noe korn enda, mens Elly gnafser på surdeigsbrød nå og da. Jeg lagde også en salat.

DSCF0721

Ingen bursdag uten kaker. Elly ønsket seg rosa kake. Jeg vet også at hun er glad i vanlig dajmkake, men jeg ønsket ikke å lage den fordi den inneholder ganske mye sukker. I stedet for lagde jeg en bringebæriskake. Nøttebunn underst og bringebæris oppå. Jeg fant flere oppskrifter som jeg mikset sammen til min egen. Iskaken ble god, men jeg vil nok tilsette litt mer kokossukker og frosne bringebær neste gang, så ha det i mente når du tester oppskriften under.

DSCF0741

[ingredients title=»Ingredienser nøttebunn»]
 • 100 gram mandler
 • 4 eggehvitter
 • 50 gram kokosblomstsukker
[/ingredients] [ingredients title=»Ingredienser bringebæris»]
 • 1 pakke frosne bringebær
 • 4 eggeplommer
 • Ca 1 dl kokosblomstsukker
 • 1 boks kremfløte
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte nøttebunn»]
 1. Sett ovnene på 180 grader
 2. Pisk eggehvittene og kokosblomstsukkeret stivt
 3. Mal mandlene. Jeg liker finmalt men med noen mer grovhakkede biter innimellom
 4. Rør førsiktig inn mandlene i de stivpiskede hvittene
 5. Kle en kakeform (ca 24 cm) med bakepapir og hell blandingen over
 6. Stekes i ca 30 minutter
 7. Avkjøles
[/directions] [directions title=»Fremgangsmåte iskaken»]
 1. Ha de frosne bringebærene i en kraftig blender eller food processor og bland til det er en jevn blanding
 2. Ha bærene over en sil og press med en stor skje, slik at selve frøene blir liggende oppe i silen og pureen som ligger i bollen er ren pure
 3. Lag eggedosis av eggeplommene og kokosblomstsukkeret. Det blir en mørkere eggedosis enn med vanlig, hvitt sukker
 4. Pisk fløte til krem i en annen bolle
 5. Bland eggedosis, bærmos og krem forsiktig sammen
 6. Ha over nøttebunn
 7. Sett i fryser over natten
 8. Husk: lurt å ta frem iskaken litt tid før servering!
[/directions]

Sjokoladekake er også et must. Min brownie er jo alltid en suksess, men det er gøy å endre litt hva vi tilbyr gjestene våre fra gang til gang. Etter kurset Julie og jeg hadde har jeg fått dilla på 200-gramskaken. Den er enkel å lage og faller i smak hos absolutt alle. Jeg lagde dobbel porsjon. Denne kaken smaker forøvrig himmelsk når den kommer direkte ut fra fryseren! Det blir en slags is-fudge. Husk å velge så mørk sjokolade som mulig når du handler inn til kaken. Den mørkeste til green&black organics funker bra, for eksempel. Vi hadde krem (uten søtning) til sjokoladekaken.

DSCF0745

To av barna like ikke suppen, men spiste brød med smør på i stedet. Kakene gikk ned på høykant hos alle og jeg tror ikke noen tenkte på at dette var en sukkerfri og glutenfri bursdag!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!