Må vi trene 1 – 2 timer om dagen 4 – 6 dager i uken for å få resultater, eller for å være sunn? Nei. Mindre trening har gitt meg bedre resultater og en bedre helse.

Inneholder sponsede sko fra adidas og samarbeidslinker

For meg funker det som fjell å trene korte og ganske intensive økter i stedet for lange økter. Derfor kan jeg bli litt trist inni meg når jeg for eksempel ser bloggere som trener 1 – 2 timer om dagen mange ganger i uken for å gå ned i vekt, eller nybakte mødre som løper og løper for å få vekk polstringen på magen. Det er ikke nødvendigvis det som gir resultater. Men hvorfor?

Trening er stress for kroppen. Vi bryter ned muskulaturen og når vi hviler bygges den opp slik at vi blir litt sterkere. Men det betyr at vi må hvile nok. Og mange gjør ikke det. Jeg gjorde ikke det, jeg heller. Vi må hvile i form av søvn, men også generelt i livet. Om livet består av for lite søvn, morgenstress, ettermiddagsstress og så en times løpetur etter at ungene endelig er i søvn er det ikke sikkert at kroppen restituerer seg. Ved å trene lenge legger man stress på stress. Og hva kan det føre til? Vektøkning og fettlagring, særlig rundt mageregionen, der vi ikke vil ha det. Blant annet derfor er det viktig å se på livet sitt i helhet før man legger opp treningsregimet sitt. Jeg har nevnt mange ganger at etter vi fikk barn nummer to har jeg sovet lite, så jeg har holdt igjen og holdt igjen på trening nettopp for å ikke bryte ned kroppen. Det betyr ikke at jeg bruker lite søvn som unnskyldning for å ikke trene, men jeg bruker lite søvn som rettesnor for hva slags trening jeg skal gjøre, hvor lenge og hvor ofte.

DSCF1363

Hva om den siste milen, de siste 30 knebøyene, den siste tabataen ikke får oss nærmere målet, men kanskje lengre fra? Slik tenker i alle fall jeg. Jeg elsker å trene, men jeg gidder ikke bruke så mye tid på det. Derfor tenker jeg ofte: hva kan jeg gjøre på den tilgjengelige tiden jeg har som gir meg best effekt i form av forbrenning, trening av hele kroppen, muskelbygging og utseendet? Valget mitt faller da aldri på jogging eller spinning. Valget faller på styrketrening med frivekter, kettlebelltrening eller egenvektstrening med intensitet.

Selvsagt kommer det an på målet ditt. Om du trener til triatlon gjør du kanskje ikke det for helsen, men fordi du digger det og fordi du har lyst til å gjennomføre et med stil. Mitt mål er å være sterk nok til å løfte jentene mine, ha god nok kondis til å løpe en liten tur når jeg ønsker det og å ha en kropp jeg synes ser sterk og flott ut. Og selvfølgelig: jeg ønsker å ha energi gjennom dagen, ikke føle meg for sliten etter en økt og jeg ønsker å være frisk så mye som mulig, altså ha et godt immunforsvar. Dermed trener jeg akkurat så mye som gir meg disse resultatene, men ikke mer enn det.

Under er eksempler på den siste tidens trening. De siste ukene har jeg trent noen harde økter (harde økter for meg). Det har vært digg. Mitt favoritt-tidspunkt å trene på er mellom frokost og lunsj. Jeg liker å levere i barnehagen, jobbe litt, ha en liten snacks, deretter trene og lage meg en stor og god lunsj. Noen ganger blir det kveldstrening, men det er unntaket. Datoer ikke med siden jeg er fæl på å ikke notere hva jeg trener. (Og åssen klarer man å flekse på bilder uten å se harry ut btw? #nomakeup)
DSCF1365

Eksempel 1: Kveldstrening
100 kettlebellswings 20 kg, fordelt på 5 sett av 20 repetisjoner.

Eksempel 2: Garasjegym
Oppvarming: 3 sett av 15 kettlebellswings 25 kg og 10 airsquats

A)  3 sett av 10 body row og planke 20 sekunder

B) 3 sett av 5 knebøy 60 kilo og 5 half kneeling press venstre + høyre arm 14 kg kettlebell

C) 50 repetisjoner clean push press 30 kilo (med pause når jeg er sliten)

Eksempel 3: Innetrening hjemme
20 min emom (every minute on the minute): 10 kettlebellswings 20 kg, 3 pushups, 16 skøytehopp (sideveis knebøy-hopp) (Dette er eksempel på en økt som er nokså slitsom uten å slite meg ut, men som man får inn stort volum på!)

Eksempel 4: Innetrening hjemme
Emom 20 min: 10 kettlebellswings 20 kg, 5 knebøy med hopp eller 10 utfall med knehev eller 6 knebøy med sidehev, 3 pushups

Eksempel 5: Garasjegym
Oppvarming: 3 sett av 15 kettlebellswings 24 kg og 10 knebøy 3 runder

A) 5 repetisjoner av front squat 40 kg, så 3 sett av 5 repetisjoner av front squat 45 kilo

B) 3 sett av 10 body row og  20 alternerende utfall bakover med 10 kg vekt

C) 5 sett av 5 snatch 16 kg kettlebell venstre + høyre og 10 modifiserte burpees

Eksempel 6: Kveldstrening i garasjen
Oppvarming: 3 sett av 15 kettlebellswings 24 kilo og noen knebøy pluss mobilitet

A) 3 sett av 5 knebøy 60 kg og 5 half kneeling press venstre + høyre 14 kg kettlebell

B) 3 sett av 10 body row og 8+8 ettbens markløft 24 kilo

Eksempel 7: Lett trening på trappen med jentene som tilskuere fra sandkassen
100 snatch uten pause med 14 kilos kettlebell og 100 utfall bakover fra 1/2 meters kant

Eksempel 8: Kveldstrening
Rask løpetur i skog og på asfalt, ca 20 minutter

Eksempel 9: Rask hjemmetrening før bursdagsfeiring
A) 50 kettlebellswings 20 kg, 40 knebøy, 30 utfall bakover med knehev på hver side (fordelt på 10 – 10), 20 ring rows (vi har mulighet til å henge opp ringer i stuen) og 10 burpees

B) 3 sett av 8 ettbens markløft 20 kg og liggende skulderpress (?) 12 kg

DSCF1370

Som dere ser er det ikke verken så tung trening eller så altfor hard, men akkurat passe for meg akkurat nå. Mer trenger man kanskje ikke trene?

PS: Digger ikke du også tightsen med blader på som jeg har på bildene? Denne og et vell av sommerens fresheste treningstøy finner du hos myactivestyle. Bruk koden «sara» og få 10 prosent rabatt! (Gjelder ikke salgsvarer).

05_mai-00105_mai

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!