Endelig er solen og sommeren her! For at solen skal være en venn har jeg visse rutiner for meg og for barna.

Forrige uke var jeg på solkrem-event i regi av La Roche-Posay, med formål om å spre kunnskap om blant annet føflekk-kreft, solvett og generell bruk av solkrem.

Nordmenn er nemlig i verdenstoppen på hudkreft og føflekk-kreft. Men vi er også ganske gode til å smøre oss og barna våre, særlig når på sommeren og på ferie.

Selv har jeg hatt tyveårene som bar preg av mye soling, men også med forholdsvis god bruk av solkrem – dog i den lavere ende av skalaen. Jeg har ligget på en strand i Kroatia med solkrem med gullglitter i, foråsiresånn. Faktor seks, kanskje? Og noen som husker oljen med faktor to som virkelig lukter kokos?

Som gravid og ammende har jeg merket at hormonene har hatt negativ påvirkning på huden min. Jeg har fått pigmentflekker i ansiktet, som gjør at når jeg blir brun ser jeg skitten ut. Det synes jeg ikke er så fint. Jeg har brukt solkrem i ansiktet, men har nok muligens vært litt slepphendt med det og ikke smurt hver dag eller ofte nok.

Det er delte meninger rundt bruken av solkrem. Noen miljøer mener at vi egentlig ikke trenger solkrem, men for eksempel må smøre huden innenfra med nok mettet fett (matvarene med mettet fett inneholder også vitamin A og kolesterol, så som smør og eggeplommer), venne øynene til solen ved å ikke bruke for mye solbriller og/eller ta ekstra d-vitamin i forkant av soling for å dermed kunne forhindre solbrenthet. Jeg kjenner også flere som bruker ulike oljer på huden, da disse visstnok kommer naturlig med faktor innebygd. Selv har jeg ikke søkt på forskning rundt dette og heller ikke prøvd selv.

Det jeg er mest opptatt av er at sol ikke er behøver å være farlig. Vi trenger solen, for den gir oss d-vitamin i sommerhalvåret. UVB-strålene gjør at kolesterolet i huden omdannes til vitamin D. Hele kroppen bør være eksponert, uten solkrem, for å produsere vitamin D. Og jeg tenker: hva skjer med oss og med barna våre når vi er utendørs hele dagen men er dekket til slik at huden ikke får laget d-vitamin? Vitamin D er viktig for eksempelvis skjelettet vårt, energi, humør og immunforsvaret. Alle cellene i kroppen har faktisk reseptorer for vitamin D, noe som forteller oss at vitaminet er viktig for oss. Vi trenger ikke være i solen dagen lang uten beskyttelse, men litt, og det er viktig å ta forhåndregler for å ikke bli brent.

Vår solstrategi
Jeg har ikke smurt Elly og Fie så mye med solkrem. Jeg har sørget for å ha dem så mye som mulig i skyggen, og heller ha dem i solen tidlig på dagen og på ettermiddagen enn mellom 11 og 15 når solen er på sitt høyeste. Visst treffer solstrålene oss i skyggen også, men i mindre skala. Ved å ha dem i sol uten krem tidlig om morgenen får de også en fin dose med vitamin D. Da vi var i Kroatia i høst valgte vi å henge på stranden hvor det var skygge fra store trær i stedet for å bli grillet ved bassenget. Jeg tror det er bedre for huden at vi er i skyggen uten så mye solkrem enn med masse solkrem i solen. Elly har vært lite solbrent og har en god brunfarge som hun fremdeles har – den har beholdt året rundt!

kastestein
Her er Jon og Elly på stranden i Kroatia tidlig om morgenen.

Vi har først og fremst brukt økologisk solkrem til barna. Det er mulig at Jon synes dette er hippie, men det er nå meg som handler inn slike ting. I Hellas, da Elly var liten, kjøpte vi økosolkrem der, vi kjøpte økosolkrem i Kroatia og i Tyskland, og jeg har bestilt fra for eksempel iHerb. Nå om dagen smører jeg barna om morgenen før barnhagen enten med en øko eller en jeg fikk fra La Roche-Posay. Jeg sender ikke med egen solkrem i barnehagen – der lar jeg barnehagen bestemme hvilken som brukes. Men som hovedsak smører jeg med øko eller er i skyggen med barna når solen er på det høyeste. Jeg bruker aldri faktor under 20.

Så hva hadde jeg å gjøre på dette eventet når jeg selv ikke bruker masse solkrem?

Jeg er fan av å sjekke føflekker, som var noe av budskapet på eventet. Hud- og føflekk-kreft er hissige kreftformer. Jon har nettopp sjekket sine, jeg bør sjekke mine og kanskje du bør sjekke dine? Jeg har jo fått flere ettersom jeg har blitt eldre. Dessuten er jeg opptatt av solvaner, som også var et av budskapet på eventet. Gradvis tilvenning av solen i stedet for å ligge åtte timer pal i solen den første dagen i Syden. La barna henge i skyggefulle områder i stedet for å være hvite av krem ved badebassenget. Ta pauser fra solen. Ha med parasoller på stranden. Gå ut av solen med en gang du ser du er litt rød – ikke ta på mer solkrem da. Dette er jo generelle råd vi hører hvert år, men som vi kanskje ikke hører på nok? Jeg hørte ikke nok på disse rådene da jeg var yngre. Også vil jeg tilføye: spis mat som naturlig inneholder vitamin D, eller ta litt ekstra tilskudd. Uansett er jo slike matvarer næringsrike, så i tillegg til å eventuelt være positivt for huden er de bra for helsen din.

Jeg vil heller være i skyggen uten for mye krem på, enn å steke meg i solen pakket inn med krem. Men om jeg skal steke meg litt gjør jeg det da enten tidligere eller senere på dagen, eller med solkrem på. Også skal jeg bruke en særdeles høy faktor i ansiktet og har kjøpt meg stråhatt for å skåne ansiktshuden min mest mulig.

blidfis
Solbrun liten blidfis!

PS: Vil du sjekke føflekkene dine kan du laste ned en liten guide her.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!