Vi har fått innendørs klatrestativ til jentene våre. Å leke i stativet er det første de gjør om morgenen og det siste før de legger seg for kvelden.

Samarbeid

IMG_6476

Det er mange av oss som bruker en for stor del av dagen til å sitte – deriblant meg. Men vi voksne har til en viss grad mulighet til å bestemmme selv (avhengig av yrke, såklart). Jeg kan reise meg mer opp i løpet av arbeidsdagen, ta aktive pauser, stå og jobbe mer og å bruke gulvet som arbeidsplass. Det som gjør meg trist er at så mange barn sitter så mye. Sitter i barnehagen når de driver med rolig-aktiviteter, de sitter i bil, vogn og buss, de sitter hjemme foran padden og når de blir litt større er det sitting på skolen og sitting når man gjør lekser.

I heimen er det særlig Jon som er opptatt av bevegelse. Begge ønsker vi at jentene våre skal bevege seg. Det betyr ikke at vi er på langturer hver helg eller at de trener crossfit kids, men det betyr at vi for eksempel er restriktive til ipad og tv-titting. Sistnevnte er ike så vanskelig, siden vi ikke har tv, og ipad brukes kun i krisetilfeller. Og det betyr at vi har skaffet oss et innendørs klatreapparat fra klatreverden! En kjapp utregning gjort av oss viser dette: stativet er i bruk i gjennomsnitt 30 minutter hver dag. Ganget med syv ukedager er det over tre timer. Tre timer i uken hvor de beveger kroppen sin opp og ned og sidelengs på et klatrestativ i stedet for å for eksempel sitte og se på en skjerm. Det er viktig for oss at de får utviklet seg motorisk med å klatre og henge og bryne seg så mye som mulig. Jeg bryr meg ikke det grann om hvorvidt Fie og Elly er gode i å klatre i stativ, men jeg bryr meg at de får beveget seg ofte. Og jeg ser at begge jentene har utviklet seg i klatringen, og særlig at eldste Elly har overført disse ferdighetene til for eksempel å klatre i trær. Fordi stativet er der hele tiden bruker de vesentlig mer tid på å utforske og prøve nye ting enn ved å bare være innom et stativ på en lekeplass (og mange lekeplasser mangler gode klatrestativ). Om morgenen leker særlig Elly alene på stativet mens vi prepper frokost eller prøver å få lest avis i helgene. Kanskje i stedet for å se på tv?

IMG_6475

IMG_6468

Klatrestativet vi har er skalert for barn som ikke går for skolen, altså kun for små barn. Både når det gjelder tykkelse på stenger, avstand mellom stenger og total høyde. For meg ser det ikke så himla morsomt ut, men jentene digger det. Og det tar ikke så stor plass heller, ca 1,5 kvm totalt. Begge jentene leker (og krangler) på det samtidig.

Jeg skal skrive litt mer om barn og bevegelse, for jeg synes det er viktig å være bevisst det. Det er et høvelig nytt felt for meg, men jeg vet om ildsjeler der ute som kan gi tips og triks som du og jeg kan få nyte godt av i senere innlegg (og på Ingefær!).

IMG_6482

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!