I fjor prøvde vi oss på kjøkkenhage. Det gikk sånn passe. Så i år prøver vi igjen i større skala!

Jeg vet ikke jeg, men jeg vil kanskje ikke anbefale å starte et kjøkkenhageprosjekt med en som nettopp har blitt to år og en liten bebis i hus, slik vi gjorde i fjor. Men det er lett å være etterpåklok.

I år har vi mer overskudd og vi er like glade i konseptet egen kjøkkenhage som i fjor. I rekkehuset vi bor i har vi en liten hage foran, og to verandaer og en liten gressplen bak. Foran huset blir det inmari varmt på solrike dager. Der er det allerede en jordbæråker. Den var helt gull i fjor. Så himla koselig å plukke jordbær og spise dem selv gi dem til Elly. Vi sådde også spinat og ruccola i fjor. Det lærte vi mye av. Med ruccola er det ikke lurt å plante alt samtidig. Jeg spiste og spiste og spiste men klarte ikke spise opp all, og tilslutt gikk jeg lei og ruccolaen gikk i blomst. I år skal vi så litt etter litt. Spinaten, den spiste rådyret. Jeg kom ut en morgen og det var kun spinatstengler igjen. Jeg tenkte: herregud Jon, er det nødvendig å ribbe alt for å pimpe den smoothien din? Og Jon tenkte: herregud Sara, trenger du all spinaten til å pimpe den smoothien din? Men så, i kveldinga, sto plutselig et rådyr der og gomlet på noe annet i hagen vår. Så i år må vi gjøre slik at rådyrene ikke spiser maten vår.

Rådyrene spiste nemlig rødbetbladene vi hadde i en kasse på baksiden av huset ogå. Det fine med rødbeter er at man kan bruke bladene som salat. Men en dag var det to rådyr i hagen som virkelig koste seg og det var de rødbetene.

I fjor dyrket jeg i tillegg urter, men jeg tok ikke godt nok vare på dem når høsten kom. Enten kunne jeg fortsatt urtedyrkingen inne, eller jeg kunne plukket og frosset dem. Ergo – selv med hagebøker og hageblogger er den beste lærdommen å bare sette i gang selv!

Årets prosjekt

DSCF1382

I år har vi spinat, ruccola, to ulike salat-typer og reddiker i kassene på fremsiden. Jeg har også mynte i krukker på forsiden. Mynte sprer seg nesten som ugress, derfor holder jeg den i krukker. Målet er å få nok til å ha egenproduserte mojitos hele sommeren, selvfølgelig! På forsiden er det dessuten jordbær, blåbær, rips, gressløk, salvie, timian og engsyre. Fie plukker engsyre og gomler.

DSCF1506

Rips

DSCF1508

Litt stusselig blåbærbusk

DSCF1513

Jordbærene begynner små smått å modnes

DSCF1514

Spinat

DSCF1515

Salater med rådyrbeskyttelse

På verandaen på baksiden har jeg flere urter i krukker. Jeg har basilikum, flere mynteplanter, koriander, sitronmelisse og dill. Jeg ønsker å plante mer urter også. Denne verandaen ligger ved kjøkkenet, så det er perfekt å ha urter rett utenfor kjøkkendøren!

DSCF1384 DSCF1386

I hagen nede har vi bygget tre pallekarmer i tillegg til de to som er der fra før. Altså skal vi i alle fall ha fem pallekarmer. I den ene er det plantet kålrot. I karm nummer to har vi plantet bladbete, mangold og løk. I den tredje karmen plantet jeg sukkererter og squash i går mens jeg drakk et glass hvitvin. I den to siste karmen er vi litt usikre på hva vi skal ha. Muligens agurk, rødbeter og grønnkål. Nå er det jo midten av juni, så muligens vi er litt sent ute.

DSCF1390

Rabarbra

DSCF1393 DSCF1401

Jon sår i den ene pallekarmen

Under trappen vokser det en rabarbra som må høstes snarlig, samt at det vokser skvallerkål. Det er et ugress som veldig få vil ha i hagen sin, for det sprer seg utrolig fort! Men skvallerkål kan brukes som spinat. Jeg har det i salater og plukker litt og har i smoothien min. Jeg har også planer om å lage suppe. Vi snakker om skvallerkål på Ingefærepisoden om spiselige ville vekster.

DSCF1505

Prosjekt kjøkkenhage tar litt tid, særlig med vanning og luking, men gurimalla så koselig det er. Det er hyggelig å ha felles prosjekt med Jon og jeg liker virkelig tanken på å dyrke litt av min egen mat. Så får vi se hvordan det går utover sommeren – jeg skal holde dere oppdatert!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!