… Og alle grunnene handler om oss foreldre. Jippi!

Tidvis kan jeg føle på at jeg er en sånn pertentlig og hysterisk mamma siden jeg er inmari nøye på hva Fie og Elly får spise. Men vet du hva? De beste grunnene til at vi gir jentene våre maten vi gir dem er egoistiske. De gjør faktisk livet vårt lettere. Hør bare:

1: Friske barn

Jeg er overbevist om at næringsrik mat til barn (og voksne) gir et bedre immunforsvar og dermed mindre sykdom. Vi har to jevnt over friske jenter og blitt skånet for dette første året i barnehagen som alle snakker om, hvor hele familien mer eller mindre ligger flate året igjennom. Hjemmesyke barn kan være så inmari slitsomt, kanskje særlig når man har masse å gjøre på jobb og prøver å jobbe hjemmefra mens ungen bare vil sitte på fanget eller har holdt deg våken hele natten.

DSCF0966

2: Jevn energi

Maten jentene våre spiser gir stabilt blodsukker slik at jentene har jevn energi dagen igjennom. De opplever ikke at blodsukkeret stiger til himmels og litt til før det faller til bakken med et kræsj. Hvordan er det for en liten kropp å få loff med sjokoladepålegg eller chokopops til frokost? Og hvordan er det for foreldre å ha en dirrende liten tass med lav impulskontroll? Selv sørger vi for eksempel at frokosten inneholder proteiner og gode fettsyrer i tillegg til karbohydrater slik at jentene får en næringsrik og god start på dagen – uten en blodsukkerspike. Slik blir det (forhåpentligvis) litt lettere å være foreldre på hektiske morgener.

IMG_6426

3: Altetende barn

Fra de har vært bebier har Jon og jeg vært nøye på å ikke gi såkalt barnevennlig mat, eller mat uten smak som jeg vil kalle det. Fie og Elly har fått servert det vi spiser, og resultatet er at de gomler nedpå med parmesan, 86 og 92 prosent sjokolade, elsker hjemmelaget kefir og Elly svarer kombucha når min pappa spør hva som er det beste hun vet å drikke. De er enkle å ha med på besøk og ut å spise siden de ikke er kresne. Javisst får ikke de alt som blir servert. Vanlig is og loff, for eksempel holder jeg jentene unna, men bortsett fra det bestiller vi aldri egne barneretter til dem eller laster kun ris opp på tallerkenen deres fordi de ikke liker annet. Enkelt for oss, næringsrikt for dem. Og supert når de blir eldre! For når man er voksen er det litt flaut å ikke like fisk for eksempel, er det ikke?

DSCF0977

4: Sunnere foreldre

Siden vi er så bevisst på hva slags mat vi gir jentene våre, blir vi også ekstra sunne. Det er jo ikke slik at jeg lager suppe basert på kraft til dem og lager en toro-suppe til meg selv. Siden jeg synes jentene mine skal få i seg innmat, fisk, kylling og kjøtt og hele regnbuens farger av frukt og grønt i løpet av en uke får jeg også i meg dette. Det gjør at vi også holder oss sunne og spreke – og slanke. Vinn!

IMG_4912

Eksempel på hva vi gir av mat

Her om dagen spiste jentene eggerøre stekt i økologisk smør og hjemmelaget knekkebrød med makrell i tomat til frokost, med vann å drikke til. Lunsj i barnehagen var vegetarisk karrigryte (jeg ville bløtlagt bønnene og hatt kraftbase for å gjøre gryten mer næringsrik og lett-fordøyelig, men jeg er ikke sjefen over maten der dessverre). Frukt og knekkebrød i barnehagen: jeg sender med egne knekkebrød. Jentene spiser for eksempel skinkeost på tube der. Det går greit, men vi har ikke slikt hjemme. Middag var kraftbasert suppe med rødbeter, gulerøtter, søtpoteter, hvitløk, ingefær, kokosmelk og havsalt. Kvelds var hjemmelaget kefir og frosne bringebær.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!