Både bloggen og min podcast Ingefær tar fri i juli. Jeg skal ta helt fri og også tidvis (prøve å) logge helt av alt som heter sosiale medier. For å prestere på topp er det nemlig lurt å ta avslapning seriøst.

sertifiseringen jeg tar i mental trening i regi av RAW trening skal jeg skrive en oppgave om en mental basisteknikk. Indre dialog, målsetting, visualisering og avspenning er de fire mentale teknikkene Cecilie Ystenes snakker om i kurset, boken hennes Mental Styrketrening og også i Ingefær-episoden hun gjestet. Jeg skal skrive om avspenning, fordi det er den teknikken jeg er dårligst på av disse fire. Jeg er ganske så god på positivt selvsnakk, jeg liker å sette meg mål og jeg visualiserer jevnlig. Avslapning, derimot, er ikke mitt sterkeste kort. Så hvorfor er avslapning viktig?

Avspenning er essensielt i en prestasjonshverdag både for restitusjon og for å fylle energitanken. – Cecilie Ystenes

_DSC2569Cecilie og Siri

Hovedhensikten med avslapning er i følge Cecilie å bryte spenningsmønsteret i kroppen for å få nye krefter. Klarer man ikke slappe ordentlig av klarer man heller ikke være ordentlig på. Med andre ord: ønsker du å bli skikkelig god i noe bør avslapning være på agendaen din like seriøst som det du ønsker å bli god i.

Altså skal jeg bruke sommeren til høstens mange spennende og utfordrende eventyr jeg skal ut på. Skal jeg kunne prestere der må jeg ha ladet batteriene!

DSCF1759

Å ikke slappe av nok eller ikke ha kvalitetsavspenning kan føre til stress over tid, som dessverre kan påvirke helsen vår i negativ grad. Overvekt, søvnproblemer og depresjon kan være eksempler. Eller bare følelsen av å ikke klare å være «på» når vi ønsker å være på. Det gjør at vi gjør teite feil som vi ikke ønsker. Jeg merker at jeg har for høyt spenningsnivå når jeg glemmer hvor jeg har lagt mobilen eller nøkler, hvor jeg starter med flere oppgaver samtidig og glemmer halvparten av dem eller når jeg rett og slett glemmer ord.

I boken til Cecilie beskriver hun CHANGE-metoden. Endring er nemlig den beste hvilen man kan få – det å gjøre noe helt annet er det som vil gi deg energi. For min del innebærer ikke fri fra blogg og podcast å ligge flatt ut på en strand, men å gi meg selv tid til å lese motemagasiner (og bryllupsmagasiner!), gå lange turer i skogen ved hytta, fiske på kvelden, lese det jeg lyster av fag- og eller skjønnlitteratur og kose masse med familien min. Jeg skal legge fra meg mobil så mye som mulig og bruke macen kun når jeg har skrivekløe eller idefest. I hverdagen prøver jeg denne metoden ved at jeg tar pauser med ting jeg liker å gjøre. Trening i garasjen er en mental pause for meg. Å henge opp og brette klær likeså. Ofte er jeg litt i zen når jeg tester oppskrifter. DN lørdag er hellig, selvom jeg nå ikke får lest hele på en gang men litt stykkevis og delt gjennom hele uken. Heldigvis trenger man ikke dra på ferie eller ha flere ukers fri for å benytte seg av denne metoden – man trenger bare være litt bevisst!

Om du er som meg tar hodet ditt sjeldent fri. Jeg skal aktivt jobbe med å ta helt fri, ikke bare ta lissomfri. Lissomfri er når jeg ikke jobber, men lagrer spennende artikler på Facebook til senere bruk. Lissomfri er når jeg skroller tankeløst ned Instagramfeeden min i stedet for å virkelig slappe av med et motemagasin. Og lissomfri er å ta fri med dårlig samvittighet over alt jeg egentlig skulle gjort. I ferien skal jeg ikke ta lissomfri. Jeg skal ta helt fri. Og det håper jeg du gjør også. God sommer!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!