Jeg er sterk tilhenger av å benytte hele dyret som mat. Derfor lager jeg en tirsdagsserie om bruken av hele dyret. Heng med du også, på #hodetilhaletirsdag!

Alle kjenner vi vel til #kjøttfrimandag, eller #meatfreemonday som det opprinnelig var. I tillegg til å spise mer frukt og grønt synes jeg det er superviktig å benytte oss av hele dyret, når vi først spiser kjøtt, fugl og fisk. Derfor vil jeg ha dere med på #hodetilhaletirsdag! Eller #innmatstirsdag, #spisheledyrettirsdag eller #brukheledyrettirsdag? Gode hashtag-forslag er velkomment! Jeg håper du blir med på å utfordre deg selv og andre, og inspirere deg selv og andre, til å bruke deler av dyret du ikke hittil har prøvd.

Hva mener jeg med hode til hale? Det dekker ikke bare innmat men også deler av dyret vi ikke spiser så mye. Innmat er for eksempel lever, nyrer, blod, hjerte, lunger, tunge, hjerne og mage. Så har vi haler, snuter, ører og testikler (for de som tør å prøve det). Jeg vil også inkludere den store fellesbetegnelsen koke- og grytekjøtt: bog, høyrygg, bryst, bibringe, bankekjøtt, nakke og skank.

I en serie hver tirsdag fremover skal jeg gjøre mitt for å inspirere og informere til #hodetilhaletirsdag, med fakta, oppskrifter, boktips, kanskje intervjuer og måltidsanbefalinger på restauranter som tilbyr dette, samt hvor man kjøper innmat og andre stykningsdeler.

Jeg håper du kommer med innspill, deler oppskrifter og prøver deg på en innmatsrett eller en kjøttrett som ikke inneholder filet hver tirsdag! Gøy, ikke sant?

Men hvorfor?

Fordi av respekt for dyret lar vi ingenting gå til spille

Å spise hode til hale betyr å bruke hele dyret som mat når vi først tar livet av det. For det er det vi gjør – vi lar et dyr bli drept for å spise det (jeg sier vi lar et dyr bli drept, for de færreste av oss jakter eller slakter en okse). Når dyret først er dødt er det respektfullt å spise så mye som mulig.

Fordi innmat er noe av det mest næringsrike vi kan spise

Innmat er en super kilde til fettløselige vitaminer som A, E og D. Husk at når det står at feks søtpotet eller andre grønnsaker er en god kilde til vitamin A er det en sannhet med modifikasjoner – vitamin A i grønnsaker er betakaroten, som kroppen kan omgjøre til vitamin A. Det er kun i animalske produkter at vitamin A finnes. Innmat inneholder også gode doser av jern og b12. Viktig for barn, kvinner i fertil alder og for de av oss som ønsker muskler!

Fordi å spise hele dyret innebærer å innse at vi faktisk spiser et dødt dyr

I butikkene kan det synes som om kjøtt ikke kommer fra noe som har vært levende. Det er entrecote, ytrefilet og indrefilet, alt vakumpakket og vi vet ikke hvor på dyret disse stykkene kommer fra, og er det storfe eller lam, egentlig? Vi har fjernet oss fra virkeligheten. Jeg tror også barn har nytte av å vite at vi faktisk spiser noe som har vært levende. Elly, for eksempel, vet at kua gir oss både melk og hale.

Fordi livet er for kort til å bare spise kyllingfilet

Er du ikke enig? Et saftig kyllinglår er jo så mye, mye bedre! (Og fettet som ligger under skinnet gir ikke bare smak, men også sunt fett).

Fordi supper basert på kraft er så uendelig mye bedre – og sunnere! – enn buljongsupper

Kraft gir god smak. Det er for en grunn at gode kokker bruker kraft i sauser og supper, og ikke buljong. Kraft er dessuten sunt fordi det kan bidra til bedre fordøyelse, det kan gi en betennelsesdempende effekt og det kan gjøre huden vakrere og håret og neglene sterkere. En kopp kraft på kvelden vet jeg gir mange bedre søvn. I perioder drikker jeg det selv. Om jeg sover bedre, vet jeg ikke, men det gjør meg varm og sigen.

Fordi innmat og grytekjøtt er billig 

Det er billigere om du kjøper det i butikken, og det er billigere om du kjøper det direkte fra bonden. Så kan du heller bruke penger spart på noe nyttig. Spare en slant, for eksempel. Eller donere litt ekstra til UNICEF eller Leger uten grenser.

Fordi det er mye god tradisjon i å bruke disse delene av dyret som har gått i glemmeboken på jakt etter magrest mulig filet

Når jeg snakker med mormor om mat og blar i hennes gamle kokebøker brukes hele dyret. I de fleste av nyere kokebøker benyttes det fileter i størst mulig grad. God, norsk mattradisjon har rett og slett blitt glemt! Heldigvis er det mange med meg som ser tilbake til hva mormor lagde av mat og lar seg inspirere.

Fordi det er smakfullt

Tenk bare på hvor godt pulled pork er. Langtidsstekt kjøtt som nesten smelter når du spiser det. Eller langtidskokt suppekjøtt. Billigere stykker fra dyrene tar lengre tid å tilbrede, men til gjengjeld gir det oss masse smak. Ingen høst og vinter uten retter med langtidsstekt kjøtt.

Fordi det er bra for miljøet og dyrene

Om vi i større grad benytter oss av hele dyret, kan vi spise færre dyr. Og vi kan koste på oss å spise dyr som har hatt det best mulig. Fjellgris fra Valdres er ett eksempel, kjøttabonemmentet fra Duggurd et annet eksempel. Kjøper du fra disse er du sikret at dyrene har hatt det bra og ikke spist importert soya fra Brasil men heller spist mat som er naturlig for dem, for eksempel. Jeg mener at man ikke trenger å være veganer for å leve miljøvennlig. Anbefaler å sjekke ut Oda Omholts argumenter for å bruke hele dyret samt spise dyr i intervjuet jeg hadde med henne på Ingefær podcast.

Fordi det er viktig

Høns, for eksempel, og kyllingskrog blir rett og slett kastet i stedet for at vi spiser det. Snakk om sløseri! Heldigvis har Holte begynt å selge økologiske kyllingskrog. Spør etter på din lokale Meny-butikk om de kan bestille opp. I butikker som har Holte-produkter, kan de også ta inn skrog og lever og hjerte – som også Holte har på listen sin. Skrog koster nesten ingenting, gir nydelig kraft og ved å kjøpe det går ikke skrogene til spille.

Har du en grunn til hvorfor? Del med oss andre!

 

Neste tirsdag: kraftdrikken kraft.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!